Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Ελληνικός Χρυσός - η ώρα της σύμβασης

Ελληνικός Χρυσός - η ώρα της σύμβασης 
(η γυναίκα του Καίσαρα ούτε φαίνεται, αλλά ούτε είναι)
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, βασισμένα σε πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Ελληνικό Δημόσιο πρόκειται να προσφύγει στη διαιτησία, με θέμα την παραβίαση της σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός με το Δημόσιο. Από τη προσφυγή στη διαιτησία προκύπτουν δύο ενδεχόμενα για το Δημόσιο: είτε να ακυρώσει τη σύμβαση χωρίς την υποχρέωση καταβολής ρήτρας, είτε να προχωρήσει σε εκ νέου διαπραγμάτευση των όρων της.

Το ΥΠΕΝ φαίνεται να επικεντρώνεται στη μεταλλουργία και τη μέθοδο flash smelting, για την οποία η Διοίκηση αποδέχθηκε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεφάρμοστη. Πέρα από αυτό όμως, Ελληνικός Χρυσός έχει κατ΄επανάληψη, αποδεδειγμένα και βεβαιωμένα, παραβιάσει όρους της σύμβασης καθώς και της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η Ελληνικός Χρυσός, ακόμη και για πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί για βεβαιωμένες παραβάσεις, καταφεύγει στη δικαιοσύνη που, έως τώρα, έχει επιφυλάξει πολύ ευνοϊκή μεταχείριση στην εταιρεία.

Η παραβίαση όρων και η καταστροφή που επιφέρει η δραστηριότητα της εταιρείας, δημιουργούν τετελεσμένες καταστάσεις, τις οποίες η εταιρεία χρησιμοποιεί εκβιαστικά. Η Διοίκηση οφείλει να μην υποκύψει και να μην παγιδευτεί σε τέτοια διλήμματα καθώς, πέρα από την μη αποδοχή της μεταλλουργίας, υπάρχουν μια σειρά σοβαρών περιβαλλοντικών παραβιάσεων που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ποιότητα του περιβάλλοντος στην περιοχή - όπως οι παραβιάσεις στο φράγμα Κοκκινόλακκα που καθιστούν ανεφάρμοστη την αποκατάσταση του τέλματος της Ολυμπιάδας, στη μεταφορά τοξικών αποβλήτων και στην απόρριψη ρυπασμένων υδάτων σε παρακείμενα ρέματα.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που αντιμετώπισε η εταιρεία τη συζήτηση στην επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου η Ελληνικός Χρυσός: επιτίθεται και εκβιάζει τους ευρωβουλευτές που τοποθετήθηκαν σε σχέση με τις παραβιάσεις τόσο της ελληνική όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια να αλλάξει το αφήγημα ως προς τη νομιμότητα. Η άσκηση πολιτικών πιέσεων, οι εκβιασμοί, και η αποικιοκρατική λογική της κατά βούληση τήρησης της νομοθεσίας, φαίνεται ότι αποτελούν πάγια τακτική της εταιρείας όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Το ελληνικό κράτος και τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να προστατέψουν τη δημόσια υγεία, το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Οφείλουν να μην εκδίδουν αποφάσεις που απέχουν απ΄το πνεύμα της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, η απόφαση που δίνει στην εταιρεία απαράδεκτα μακρύ χρόνο - εφτά ολόκληρους μήνες - για να χαρακτηρίσει τα απόβλητα της Ολυμπιάδας που αποτίθενται στον Κοκκινόλακκα, επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίσει, όπως τα τελευταία δυο χρόνια, να μεταφέρει επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα με την ανοχή της κυβέρνησης και να δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ήδη εκδοθείσες άδειες δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα και τετελεσμένα, θα ήταν τουλάχιστον απαράδεκτο – αν όχι παράνομο – να δοθούν οποιεσδήποτε περαιτέρω άδειες από το ΥΠΕΝ. 

Έχουμε κατ΄επανάληψη επιβεβαιωθεί σε ό,τι έχουμε τεκμηριωμένα υποστηρίξει και καταγγείλει, και είμαστε βέβαιοι ότι όταν η δραστηριότητα της εταιρείας ελεγχθεί στο σύνολό της, δε θα απομείνει κανένας λογικός άνθρωπος ή θεσμικός παράγοντας που να αμφιβάλει ότι αυτή η καταστροφική εξορυκτική/μεταλλευτική δραστηριότητα έπρεπε να είχε σταματήσει εδώ και πολύ καιρό.

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ? Ο ΤΟΛΗΣ ΕΙΣΑΙ. ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΣΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

κατι Δημαρχοι (τεως &νυν) και βουλευτες που επιμενουν οτι οι εργαζομενοι θα προστατευσουν τον τοπο μας μηπως θα πρεπει η κυβςρνηση να τους δει με αλλο ματι λεω μηπως

Ανώνυμος είπε...

Και πριν από 200 χρόνια αν δεν υπήρχε κάποιος Τόλης, κάποιος Καρατάσος, κάποιος Καπετάν Γιαγλής, κάποιος Χάψας, και κάποιος ΑΓΙΟΣ Κολοκοτρώνης,αν δεν υπήρχαν τα ηρωικά "Συκιωτάκια" να θυσιαστούν, και σκεφτείτε τούς προγόνους μας που έχασαν παιδιά και αδερφές, οι οποίοι πουλήθηκαν σκλάβοι στο παζάρι τής Παζαρούδας (Απολλωνίας),τώρα δε θα ήμασταν αυτοί που είμαστε, αλλά θα ήμασταν ακόμα "υποτελείς". Γι'αυτό μην απαξιώνετε τούς πρωτοπόρους για ένα μεροκάματο.Το μεροκάματο μπορεί να βρεθεί και αλλού. Η Εθνική αξιοπρέπεια αν χαθεί,δεν θα τη βρούμε πουθενά.Απλώς, τα πιθανά κέρδη θα φέρουν έσοδα και αυξήσεις στιςσυντάξεις σε κάποιο Ταμείο Συνταξιούχων υπερπόντιας χώρας.Περιμένω απαντήσεις στο ανάλογο ύφος

Ανώνυμος είπε...

Ε όχι ρε πατριώτη να συγκρίνουμε τον Κολοκοτρώνη με τον Τόλη!

Ανώνυμος είπε...

Υπό τις παρούσες συνθήκες, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι ήδη εκδοθείσες άδειες δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα και τετελεσμένα, θα ήταν τουλάχιστον απαράδεκτο – αν όχι παράνομο – να δοθούν οποιεσδήποτε περαιτέρω άδειες από το ΥΠΕΝ.Επιτελους καποιος ας κανει ενα ισολογισμο ποια ειναι τα οφέλη και ποιες οι ζημιες σε βαθος 5,10 και 20 ετων.Τι θα μεινη στην περιοχη και ποσο κατοικήσιμη θα ειναι,ποιες θα ειναι οι επιπτωσεις στους εργαζομενους και στα αλλα επαγγελματα.

Ανώνυμος είπε...

Δυνατά μεχρι να φύγουν απο το τοπο μας.Η κοινωνια ειναι ΚΑΤΑ και θα τους διώξει.

Ανώνυμος είπε...

δεν ειμαι απτην παναγια και δεκαρα τσακιστη δεν δινω αφου το θελουν οι ιδιοι,αλλα να ξερουν οτι η παναγια θα τελειωσει...αυτο το περηφανο κεφαλοχωρι θα σβησει....