Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Τρικυμία εν κρανίω . . . των 5 ευρωβουλευτών για την επένδυση.

Του Αθανάσιου Γ. Καρίνα
Οι πρόσφατες εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ορισμένων ευρωβουλευτών για την υλοποιούμενη επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική σίγουρα κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών εξ όσων παρακολουθούν το θέμα, οι οποίοι παραξενεύτηκαν και αναρωτήθηκαν τι άλλαξε και ενεργοποιήθηκαν οι ευρωβουλευτές και μάλιστα οι συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε κάποια συνταρακτική αλλαγή στο καθεστώς που διέπει την υλοποίηση της επένδυσης. Συνεχίζει η υλοποίηση της επένδυσης, όπως συμβαίνει τα τελευταία 12 χρόνια, μετ’ εμποδίων και με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς.

Αυτό το οποίο άλλαξε μάλλον είναι ότι οι αιώνιοι πολέμιοι της επένδυσης, οι γνωστοί antigold παράγοντες, συνειδητοποίησαν ότι στο εγχώριο γήπεδο έχουνε χάσει το παιχνίδι πλήρως και σε όλα τα επίπεδα (δικαστικό, διοικητικό, πολιτικό, κομματικό) και αποφάσισαν να παίξουν μπάλα στο ευρωπαϊκό γήπεδο. Έψαξαν λοιπόν και βρήκαν διαθέσιμους παίκτες. Μάζεψαν τον κάθε πικραμένο και αναζητούντα πολιτική στέγη και έδωσαν τον πρώτο τους αγώνα, στον οποίο έφαγαν αρκετά γκολ από τα αποδυτήρια.

Οι ευρωβουλευτές θύματα των antigold, υιοθέτησαν άκριτα τη γνωστή επιχειρηματολογία των antigold αγνοώντας θεμελιώδη δεδομένα του θέματος, όπως : το γεγονός ότι υπάρχει εγκεκριμένη από το αρμόδιο υπουργείο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο της επένδυσης, ότι το σύνολο των επιχειρημάτων και αιτιάσεων των antigold τέθηκαν ενώπιων του ανωτάτου δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, και απορρίφθηκαν πανηγυρικά, ότι ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ ο κος Σκουρλέτης έθεσε τα ίδια θέματα, αποφασίζοντας προεκλογικά, τον Αύγουστο του 2015, να κλείσει το μεταλλείο, αλλά το ανώτατο δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφάσισε να ακυρώσει τη συγκεκριμένη απόφαση του τότε υπουργού και το σκεπτικό της, ότι η χώρα χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και στην έξοδο από την κρίση, ότι η τοπική οικονομία της ΒΑ Χαλκιδικής βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη συγκεκριμένη επένδυση, ότι 2000 και πλέον εργαζόμενοι και άλλοι 1000 εν δυνάμει ζουν τις οικογένειές τους από τη συγκεκριμένη επένδυση και άλλα ακόμη.

Για όσους παρακολουθούν το συγκεκριμένο θέμα της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική, γνωρίζουν τα ανωτέρω γεγονότα και μπορούν να αντιληφθούν εύκολα το στόχο που έχει η προσπάθεια των antigold. Χάσανε στο εγχώριο γήπεδο και θέλουν να αλλάξουν γήπεδο. Όμως, οι συγκεκριμένοι 5 ευρωβουλευτές θύματα των antigold θα έπρεπε, πέραν των προσωπικών τους κινήτρων, να μελετήσουν προηγουμένως το φάκελο της επένδυσης και εάν πραγματικά αισθάνονται εκπρόσωποι της Ελλάδας θα έπρεπε να προτάξουν το εθνικό συμφέρον που είναι η ανάταξη της εθνικής οικονομίας, η οποία περνά μέσα από την υλοποίηση μεγάλων και μακρόπνοων επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να υλοποιηθούν μόνον από ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεδομένων των δημόσιων οικονομικών.

Εάν αυτό το τελευταίο συγκρούεται με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες τους δικαίωμά τους, οι όψιμες όμως περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες δεν πείθουν κανένας μας, δυστυχώς για αυτούς.

Όσο για τους antigold θα πρέπει να ξέρουν ότι τα παιχνίδια εκτός έδρας είναι πιο δύσκολα από τα εντός έδρας, που θεωρητικά είχαν το πλεονέκτημα.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σάκη, οι συγκεκριμένοι 5 ευρωβουλευτές είναι θύματα των antigold, ωραία μέχρι εδώ. Εσύ γιατί δεν λες, ότι είσαι θύμα του Ελληνικού Χρυσού. Αλλά Θανασάρα μου, για το εύκολο παραδάκι και τον Χριστό σταύρωσαν.
Εσύ τι νομίζεις; Αυτοί που παλεύουν για να κρατήσουν τον τόπο τους από τα αρπακτικά, έχουν την καλύτερη άποψη για τις υπηρεσίες σου;

Ανώνυμος είπε...

Να ξέρετε <> καρινα, οτι υπάρχουν συνηδεισεις που δεν φιμώνονται με μια χούφτα χρυσό. Επίσης οφείλατε να γνωρίζατε ως παντογνώστης, οτι οι ευρωβουλευτές δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΚΚΕ και ο Μαριάς που ειναι ανεξάρτητος.
Το σίγουρο ειναι οτι πόνεσε πολύ στην ΕΤΕΡΕΙΑ όλη η υπόθεση γι αυτό και οι απειλητικές επιστολές που εστάλησαν στους συγκεκριμένους.
ΜΗ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΣ ΚΟΥΝΑΤΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ , ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΥΠΟΔΥΚΝΕΙΕΤΕ ΑΠΟΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ. ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ Ο ΔΙΑΗΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΣΦΥΡΙΞΕ ΛΗΞΗ ΧΡΟΝΟΥ.Ανώνυμος είπε...

πεστα σακκι ιμαστε μαζη σου εμης πο δουλεβουμε στις σκοριες κε τρομε πσομη.

Ανώνυμος είπε...

Σακη εισαι το λεξοτανιλ μας

Ανώνυμος είπε...

Ο διαιτητής νομίζω ότι έχει σφυρίξει. Το παιχνίδι πρέπει να έχει τελειώσει. Άντε τώρα στην πρώτη δημοτικού για το μάθημα της ορθογραφίας.

Ανώνυμος είπε...

'Έχουμε κατ΄επανάληψη επιβεβαιωθεί σε ό,τι έχουμε τεκμηριωμένα υποστηρίξει και καταγγείλει, και είμαστε βέβαιοι ότι όταν η δραστηριότητα της εταιρείας ελεγχθεί στο σύνολό της, δε θα απομείνει κανένας λογικός άνθρωπος ή θεσμικός παράγοντας που να αμφιβάλει ότι αυτή η καταστροφική εξορυκτική/μεταλλευτική δραστηριότητα έπρεπε να είχε σταματήσει εδώ και πολύ καιρό.'Eκτος απο τους "αναπτυξιολογους" που βλεπουν την τσεπη τους και μονο και σιγουρα δεν ενοω τους απλους εργαζομενους εκει που παλευουν την πεινα τους.