Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Ένα ακόμη πυροτέχνημα Σκουρλέτη πριν τον ανασχηματισμό και μετά . . . Σταθάκης ή και πάλι ΣτΕ.

Του Αθ. Γ. Καρίνα
Σαν να μην πέρασε μία μέρα, από τον Αύγουστο του 2015, όταν παραμονές προκήρυξης των εθνικών εκλογών, ο κος Σκουρλέτης είχε αποφασίσει τη διακοπή των εργασιών στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., στη ΒΑ Χαλκιδική. Μία απόφαση που κρίθηκε στο ΣτΕ και ακυρώθηκε, περίπου οκτώ μήνες μετά. Έτσι και τώρα. Παραμονές της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, ο κος Σκουρλέτης πρωταγωνιστεί και πάλι με μία αμφιλεγόμενη απόφαση πυροτέχνημα, η οποία, όπως τότε, παγώνει εν μέρει την πρόοδο των εργασιών υλοποίησης της μεγαλύτερης άμεσης επένδυσης στη χώρα και είναι ερωτηματικό το εάν θα γίνει και πάλι προσφυγή στο ΣτΕ ή εάν η εν λόγω απόφαση θα προσβληθεί με τις δέουσες διοικητικές ενέργειες.


Σε κάθε περίπτωση οι καθυστερήσεις που προκαλούν οι αποφάσεις του κου Σκουρλέτη συνεπάγονται κόστος, στην τοπική κοινωνία αφενός και αφετέρου στον επενδυτή. Δεδομένων των δικαστικών αποφάσεων, το κόστος που προκαλούν οι αποφάσεις του κου Σκουρλέτη θα πρέπει να το επωμισθεί ο ίδιος και το κόμμα του, με κατάλληλη στάση των πολιτών στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Μετά τον ανασχηματισμό, ο κος Σκουρλέτης άλλαξε υπουργείο. Η επένδυση όμως έμεινε και πρέπει να παλέψει με τις αντιξοότητες που δημιούργησε ο κος Σκουρλέτης. Ευτυχώς έως σήμερα το δίκιο έχει αναγνωριστεί πανηγυρικά από το ΣτΕ και παρά τις αντιξοότητες που προκαλούνται από διάφορες πλευρές η επένδυση προχωρά και συνεχίζει να υλοποιείται, έστω και με καθυστερήσεις. Υπό κανονικές συνθήκες και εάν δεν επικρατούσαν οι ιδεοληψίες στα μέλη της κυβέρνησης, θα μπορούσαν να επιλυθούν τα επιμέρους θέματα με τεχνικό διάλογο μεταξύ του επενδυτή και των υπηρεσιών του υπουργείου. Δυστυχώς όμως ο έως πρόσφατα εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας διακατέχονταν από σοβαρά σύνδρομα αντιιδιωτικής επιχειρηματικότητας και λοιπές ιδεοληψίες, οι οποίες τον κρατούσαν αγκυλωμένο και αρνητικά διακείμενο στην υλοποίηση της μεγαλύτερης άμεσης επένδυσης στη χώρα.

Ο ανασχηματισμός έφερε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ένα πρόσωπο το οποίο έχει σαφώς διαφορετικές απόψεις για την επιχειρηματικότητα. Ο κος Σταθάκης έδωσε πολλά δείγματα γραφής από την προηγούμενη υπουργική θέση και μάλιστα το προηγούμενο χρονικό διάστημα που οι σχέσεις του επενδυτή με το υπουργείο και ειδικότερα τον κο Σκουρλέτη, ήταν παγωμένες, είχε αναλάβει για λογαριασμό της κυβέρνησης ρόλο διαμεσολαβητή, με σχετικές θετικές δηλώσεις υπέρ της ανάγκης υλοποίησης της επένδυσης. Εάν ο κος Σταθάκης παραμείνει συνεπής σε όσα είχε δηλώσει σχετικά κατά το πρόσφατο παρελθόν, τότε το μέλλον είναι ευοίωνο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εξευρεθεί λύση σε όλα τα τεχνικά θέματα που σήμερα φαίνεται να δυσκολεύουν τη σχέση υπουργείου – επενδυτή και θα μένει η μάχη με το χρόνο για να ολοκληρωθεί η επένδυση στην πράξη.

Το βέβαιο είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα προκληθεί ο νέος υπουργός, ο κος Σταθάκης, από τον επενδυτή, να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του σχετικά με την τελευταία επίμαχη απόφαση πυροτέχνημα του κου Σκουρλέτη. Από την ανταπόκριση του κου Σταθάκη σε αυτή την πρόκληση του επενδυτή θα καθοριστεί το μέλλον της επένδυσης, είτε απευθείας, είτε μέσω του ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ιστορία επιβάλλει την υλοποίηση της επένδυσης και τη λειτουργία των μεταλλείων.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άντε πάλι τα ίδια!!! Άκου ρε Καρίνα μη γελιέσαι και ταλαιπωρείσαι. Η απόφαση Σκουρλέτη ήλθε και έδεσε. Το ΣτΕ, όπως καλά γνωρίζεις αλλά το λουφάρεις και δεν λες την αλήθεια, δεν μπορεί να αποφασίσει για τεχνικά θέματα flash smelting κ.λ.π. Περαστικά εξυπνάκια, μπας και αυτός ο τόπος γλυτώσει από κάτι τύπους σαν και του λόγου σου, που ενδιαφέρονται για το καλό της Χαλκιδικής. Τώρα λοιπόν υλοποίησε το «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», και μετά βλέπουμε για την αδικία που έχεις υποστεί.

Ανώνυμος είπε...

"Υπό κανονικές συνθήκες και εάν δεν επικρατούσαν οι ιδεοληψίες στα μέλη της κυβέρνησης, θα μπορούσαν να επιλυθούν τα επιμέρους θέματα με τεχνικό διάλογο μεταξύ του επενδυτή και των υπηρεσιών του υπουργείου. Δυστυχώς όμως ο έως πρόσφατα εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας διακατέχονταν από σοβαρά σύνδρομα αντιιδιωτικής επιχειρηματικότητας και λοιπές ιδεοληψίες, οι οποίες τον κρατούσαν αγκυλωμένο και αρνητικά διακείμενο στην υλοποίηση της μεγαλύτερης άμεσης επένδυσης στη χώρα."
Μηπως αυτη η επενδυση ειναι η μεγαλυτερη καταστροφη για την χωρα απο πολλες αποψεις.Ορατο ειναι προς το παρόν η μολυνση ορισμενων ακτων,ποταμων ,ποσιμου νερου και ασφαλως ο διχασμος του κοσμου.Δεν ειναι θεμα ιδεοληψιας φιλε και λυπαμαι για λογαριασμο σου.Τετοιες εταιρειες διατηρουνται στηριζομενες σε πολιτικους,νομικους και τοπικους οπως εσενα.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ.Μητσοτάκης δεν θα έπρεπε να ζητάει εκλογές, καθώς υπάρχουν πολύ δύσκολα θέματα ανοιχτά, θα έπρεπε να προτιμάει να περιμένει, συνέχισε η κ.Κεραμέως, αλλά υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε απασχόληση και επενδύσεις, όπως στην περίπτωση της Χαλκιδικής και το «μπλόκο» της Ελληνικός Χρυσός, ενώ παρέθεσε ως παράδειγμα και το Ελληνικό, όπου η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύτηκε επί δύο χρόνια τη συμφωνία.ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΤΟ ΕΙΠΕ Η Κα ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΚΡΙΝΩ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΣΚΈΦΤΟΝΤΑΙ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΗΜΑΤΑ Η ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕ ΙΣΠΟΓΙΣΜΟ ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ Η ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, ΠΟΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ κτλπ.ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΑΝ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Κα ΚΕΡΑΜΙΔΑ

Ανώνυμος είπε...

Σουφλιας - Παπακωνσταντινου - Σταθακης Μπραβο τα παιδια αξιος ο Μισθος τους η αποστολη τους εξετελεσθει.Ο υγεια και ο τοπος μου τι σας φταιει βρε 'Λεβεντες'