Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ πρέπει να έχουν την ανάλογη συνέχεια πριν να είναι πολύ αργά

Ο Δήμος Αριστοτέλη εκφράζει την ικανοποίησή του και για τη δεύτερη απόφαση του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Πάνου Σκουρλέτη, που δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου 2016 και με την οποία ο πρώην υπουργός απορρίπτει την αίτηση θεραπείας της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που αφορούσε στην ανάκληση της απόφασής του (5-7-2016) περί επιστροφής της «Τεχνικής μελέτης Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου». Πρόκειται για μία απόφαση η οποία κινείται σε θετική κατεύθυνση και θέτει το ζήτημα της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική σε νέα βάση. Γι αυτό και αναμένει πλέον από το ΥΠΕΝ τις ενέργειες εκείνες που θα θέσουν τέλος στην καταστροφή του περιβάλλοντος, πριν να είναι πλέον πολύ αργά. 


Οι δύο αυτές αποφάσεις δικαιώνουν περίτρανα και πέρα από κάθε αμφισβήτηση, τις θέσεις όλων εκείνων που για σειρά ετών υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι η μέθοδος της «ακαριαίας τήξης» δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο για πετρώματα με αυξημένη περιεκτικότητα σε αρσενικό και ότι η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους ανθρώπους και θα αποτελέσει τροχοπέδη για οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα που θα βασίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του φυσικού περιβάλλοντος, με ενεργό συμμετοχή του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η «Τεχνική μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου» επιστράφηκε στην εταιρεία με την απόφαση του ΥΠΕΝ της 5-7-2016 επειδή περιείχε πλήθος ανακριβειών και ανεπαρκών στοιχείων, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την επικινδυνότητα της μεθόδου της «ακαριαίας τήξης» (flash smelting) για το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους.

Η τελευταία απόφαση (2-11-2016), σε συνδυασμό με την προηγούμενη (5-7-2016), αποδεικνύει, αναλυτικά και τεκμηριωμένα από επιστημονική, τεχνική και νομική άποψη, ότι η προτεινόμενη από την «Ελληνικός Χρυσός» μέθοδος της «ακαριαίας τήξης» (flash smelting), που αποτελεί βασική συνιστώσα του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, δεν είναι μόνο ανεφάρμοστη αλλά και πολλαπλά επικίνδυνη για το περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων και ότι από την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας δεν θα προκύψει κανένα απολύτως δημόσιο όφελος. Η απόφαση δηλαδή αποδεικνύει ότι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» παραβιάζει βασικό όρο της σύμβασής της με το Ελληνικό Δημόσιο.

Μετά το θετικό δεδομένο και της τελευταίας απόφασης του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Δήμος Αριστοτέλη, εκφράζοντας τη βούληση της πλειοψηφίας των δημοτών, θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθήσουν κινήσεις και ενέργειες, στις οποίες θα πρέπει σύντομα να προχωρήσει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα έχουν ως τελικό στόχο την οριστική διακοπή των εργασιών επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας και την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής των Σκουριών, πριν η περιβαλλοντική καταστροφή καταστεί οριστικά μη-αναστρέψιμη.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάθε βδομάδα ο νέος υπουργός θα υπογράφει και 2 άδειες για την Ελληνικός χρυσός.Αυτή είναι η δόσεις που συνιστά ο γιατρός (Τσίπρας). Ετσι θα θεραπευτητε όλοι σας εκεί κάτω. Περαστικά

Ανώνυμος είπε...

Εστε για κλαματα ο συριζα εδωσε ολες τις αδειες και εσεις εκει στο δημαρχειο βγαζετε ανακοινωσεις μονο για τις καρεκλες σας.λιγο ντροπη δεν βλαπτει υποκριτες ψευτες

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα νάξερα, το δημοτικό συμβούλιο μια στάλα τσιπα δεν έμεινε ε ε ε ;;;;;
Ξεχάσατε κάτω απο ποιες συνθήκες εκλεγήκατε;;;;;;
Αναρωτηθήκατε τους ρόλους σας;;;;
Σας αποκοιμίζει ο δήμαρχος και επαναυπαυτηκατε στις θεσούλες σας....
Έχετε κατέβει μια φορά στην Αθήνα ως κομμάτι απο μας που αγωνιζόμαστε να διεκδικήσετε ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑΠΡΕΠΕ....

ΤΙ ΚΡΙΜΑ , ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΤΡΕΨΑΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΑΞΙΟΠΣΤΙΑ ΣΑΣ


Ανώνυμος είπε...

καθηστε στις καρεκλες σας,μας απογοητευσατε πληρως.

Ανώνυμος είπε...

¨Οπως παν τα πράγματα, οιεργασίες θα συνεχιστούν, οι συνταξιούχοι Καναδοί μέτοχοι θα κονομήσου, οι ταλαίπωροι μεταλλωρύχοιθα παρουν μεροκάματα και θα κολλήσουν ένσημα,και το φράγμα στο Λουτσιανικο θα περιμένει τον πρώτο σεισμό.Και τότε, όποιος θα ζει,θα έχει να λέει!!! Να λέει καινα αφηγείται 'οπως παλιά,μια φορά κι'έναν γκαιρό. . . .

Ανώνυμος είπε...

Ζούμπα-Τσακνή κ ΣΙΑ η θεωρεία με την πράξη απέχει μια ορισμένη απόσταση.
Όσο πιο ανίδεος είσαι τόσο η απόσταση αυτή μεγαλώνει.
Όσο πιο πολύ καβαλάς το καλάμι και το παίζεις υπουργός με ωραιοποιημένες και ΄΄politicaly correct'' θεωρείες τόσο η απόσταση αυξάνει...

Έναν απλό αφουγκρασμό τον γεγονότων και μια ήρεμη ''δημοκρατική'' πλεύση με τα θέλω της εκάστοτε κυβέρνησης θα μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε ''αυτόματος πιλότος''.

Ελπίζω να ξαναείστε υποψήφιοι για να σας πιστώσουμε το βαθμό του πτυχίου σας...

Φιλικά ένας πρώην ψηφοφόρος!