Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Επίσκεψη εκπροσώπων των αυτοχθόνων του Αμαζονίου και της Συμμαχίας για το Κλίμα στις Σκουριές και στο Δήμο Αριστοτέλη

Η ενημέρωση για την καταστροφή που συντελείται στις Σκουριές έχει από πολύ καιρό ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και έχει γίνει γνωστό μέχρι και στον Αμαζόνιο, τον πνεύμονα της Γης, που καταστρέφεται συστηματικά, εκτός από την εκτεταμένη υλοτομία, και από εξορυκτικές δραστηριότητες πολλών εταιρειών. Εκπρόσωποι των αυτοχθόνων του Αμαζονίου και του Δικτύου Ευρωπαϊκών Δήμων «Συμμαχία για το Κλίμα» που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, θέλησαν να δουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται στις Σκουριές και εξέφρασαν στο Δήμο Αριστοτέλη αυτή τους την επιθυμία, η οποία και πραγματοποιήθηκε.

Έτσι, την Τρίτη 18-10-2016 επισκέφθηκαν το Δήμο Αριστοτέλη ο κ. Maximiliano Correa Menezes, επικεφαλής του Συντονιστικού φορέα των Οργανισμών Αυτοχθόνων στη Βραζιλιάνικη Αμαζονία (Ρίο Νέγκρο), η κ. Carla de Jesus Dias, βιολόγος – ανθρωπολόγος από το Βραζιλιάνικο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Κοινωνικών θεμάτων που συνεργάζεται με ομάδες αυτοχθόνων του Ρίο Νέγκρο και η κ. Sara Schmitt Pacifico από τη Συμμαχία για το Κλίμα (Climate Alliance Germany), ένα δίκτυο Ευρωπαϊκών Δήμων που συνεργάζονται με αυτόχθονες πληθυσμούς των τροπικών δασών του Αμαζονίου.

Στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Δήμο Αριστοτέλη, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους του Δήμου επισκέφθηκαν τις Σκουριές όπου ενημερώθηκαν αλλά και διαπίστωσαν από μόνοι τους το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται στον Κάκαβο.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Αριστοτέλη, Γιώργο Ζουμπά, Δημοτικούς Συμβούλους και εκπροσώπους Φορέων της περιοχής. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα του Δήμου με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη και στις προσπάθειες και ενέργειες που καταβάλλονται από το Δήμο για τον περιορισμό και τη μη επέκτασή τους. Οι επισκέπτες, ιδιαίτερα ο κ. Maximiliano Correa Menezes, περιέγραψαν τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Αμαζονίου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί και τους κινδύνους που διατρέχουν οι ίδιοι αλλά και τα δάση του Αμαζονίου από τα οποία επηρεάζεται το κλίμα του πλανήτη. Όπως τόνισε ο κ. Menezes, πέραν των άλλων, σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στο περιβάλλον του Αμαζονίου και από εξορυκτικές δραστηριότητες. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών της Γης αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρείες, με στόχο τη ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, είναι οι ίδιες σε κάθε γωνιά της πλανήτη.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει συνέχεια σε αυτή τη πρώτη επαφή και γνωριμία, με συχνή επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό ενεργειών για τις εξελίξεις στο μείζον περιβαλλοντικό θέμα της εξορυκτικής δραστηριότητας σε Ρίο Νέγκρο και Σκουριές, και τις βλάβες που αυτές προκαλούν στο περιβάλλον, στη ζωή και στη δραστηριότητα των κατοίκων των δύο περιοχών.

Ο Δήμος Αριστοτέλη προτίθεται επίσης να γίνει μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Δήμων «Συμμαχία για το Κλίμα» (Climate Alliance), ώστε να ενώσει τη φωνή και τις δυνάμεις του με τους άλλους περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους δήμους της Ευρώπης στη κοινή προσπάθεια αποτροπής και διακοπής της κλιματικής αλλαγής.

Οι κκ Maximiliano Correa Menezes, Carla de Jesus Dias και Sara Schmitt Pacifico συμμετείχαν με ομιλίες σε Ημερίδα που οργανώθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αναπτυξιακή ΑΕ «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ» στη Θεσσαλονίκη στις 17 Οκτωβρίου και είχε τίτλο «Η εφαρμογή των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», στα πλαίσια του κοινοτικού έργου «EYD 2015 – Το μέλλον που θέλουμε», κάτι που θεώρησαν ως ευκαιρία για να επισκεφτούν τις Σκουριές. Στη συγκεκριμένη ημερίδα υπήρξε εκπροσώπηση του Δήμου Αριστοτέλη, διά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κυριάκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος συμμετείχε με ομιλία του που είχε ως τίτλο «Μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Β. Α. Χαλκιδική: επιπτώσεις στα δάση και στο περιβάλλον».


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τον ΤΣΑΒΕΣ να φέρετε !!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως και ο Δήμαρχός μας έκανε συμφωνία με τον Μαδούρο να του στείλει πετρέλαιο; Ότι πιο παρακμιακό θα το δούμε από τους Συριζαίους.

Ανώνυμος είπε...

Φερτε και αυτον που κυνηγουσε τη coca cola απο την ταινια(οι θεοι τρελαθηκαν)

Ανώνυμος είπε...

Πως καταντήσαμε να δεχόμαστε ταπεινωτικές προκλήσεις από ομάδες που δρουν ασυλλόγιστα, προκειμένου να πετύχουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους και θεωρούν ότι αυτοί είναι μόνον εκείνοι που οφείλουν να επιβάλουν την αλήθεια, αφού ο θεός σε αυτούς εμπιστεύθηκε τις πλάκες του Μωυσή. Αλλά και ο Δήμαρχος μαζί!!! Φοβάμαι πως σε «λάθος άλογο» φορτώσαμε πάλι τις ελπίδες μας.

Έφθασε, δεν ξέρω πώς αλλά μπορώ να το φανταστώ, ένας αυτόχθονας του Αμαζονίου για τους δικούς του λόγους (πιστεύω την προβολή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο γηγενής πληθυσμός στις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και στη αλλαγή χρήσης γης που λαμβάνουν χώρα στη περιοχή του Αμαζονίου) και τρέξανε οι απόγονοι του Μωυσή να του δείξουν το δικό μας «μιμί» που «άπληστοι» άνοιξαν στη καρδιά του Κισσάβου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τη στιγμιαία αντίδρασή του, αλλά αν μου επιτρέπεται να υποθέσω εσωτερικά θα γέλαγε με το κατάντημα μας. Είναι αυτό που παιδιά συνηθίζαμε να λέμε: «μιλάνε τα λεωφορεία, μιλάν και τα πατίνια». Και δόθηκε με προτεραιότητα πρόσβαση στο Δημαρχείο και στον ίδιο το Δήμαρχο, ο οποίος διέθεσε και πολύτιμο χρόνο ξενάγησης, αντί να τον παραπέμψουν με ευγένεια σε κάποιο μεσαίο στέλεχος να του προσφέρει ένα γεύμα, δείγμα φιλοξενίας στη γενέτειρα του Αριστοτέλη και να επιστρέψει με το καλό να ασχοληθεί με τα δικά τους σημαντικά προβλήματα. Εκτός και ο Δήμαρχος δεν έχει να κάνει κάτι άλλο!

Λυπάμαι, έχουμε χάσει το τρένο της ανατολής και πάμε απευθείας σε εκείνο της Λατινικής Αμερικής. Στα ανεπτυγμένα και σοβαρά κράτη τέτοιες κινήσεις απευθύνονται σε συλλόγους ή αυτόκλητους προστάτες της φύσης. Στα σοβαρά κράτη υπάρχουν υπουργεία με εξειδικευμένους επιστήμονες που λύνουν όλα αυτά τα προβλήματα που είναι φυσικό να ανακύπτουν από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Παρεμβάσεις του είδους αυτού σε θεσμικά όργανα, όπως υπουργεία και τοπική αυτοδιοίκηση απευθύνονται μόνον σε κάποιες (όχι φυσικά όλες) χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και δυστυχώς στην Ελλάδα από την ήπειρο της Ευρώπης. Προκαλεί ιδιαίτερο και ισχυρό ενδιαφέρον σε όλους αυτούς να έχουν πρόσβαση σε κράτος μέλος της Ε.Ε.