Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Η τοπική κοινωνία έχει πληγεί πολλαπλώς από τις δράσεις βίας και διχασμού των αντιδρώντων. Έχει ανάγκη πλέον από δράσεις συμφιλίωσης.

Τα τελευταία 20 χρόνια η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής έχει βιώσει πολλές δράσεις βίας και διχασμού, οι οποίες έλαβαν χώρα στα πλαίσια του αγώνα μερίδας συμπολιτών μας ενάντια στην αξιοποίηση του εξαιρετικά σημαντικού συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου μας, που είναι η μεταλλευτική κληρονομιά.
Εξαιτίας αυτών των δράσεων και των συμπεριφορών ορισμένων εκ των αντιδρώντων βιώνουμε σήμερα μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή και ειρηνική διαβίωση των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, στον ίδιο τους τον τόπο.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που αδέλφια έχουν έρθει στα χέρια, γειτόνοι δεν ανταλλάσσουν καλημέρα, συγχωριανοί βρίζονται μεταξύ τους σε κάθε ευκαιρία, κοντοχωριανοί διστάζουν να επισκεφθούν γειτονικά χωριά φοβούμενοι να μην μπλέξουν σε φασαρίες, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου συντοπίτες μας βρέθηκαν κατηγορούμενοι για παράνομες πράξεις.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί το μέλλον του τόπου μας να χτιστεί στη διχόνοια και στο διχασμό. Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να φύγουμε εμπρός. Είναι αδήριτη η ανάγκη να αποκαταστήσουμε τη γαλήνη και την ομόνοια, να συνεννοηθούμε για την πορεία μας σήμερα και στο μέλλον, να συμφωνήσουμε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, επ’ ωφελεία όλων μας.

Είναι σαφές ότι υπάρχει διαφοροποίηση στα συλλογικά και ατομικά συμφέροντα της πλειοψηφίας των κατοίκων των ορεινών οικισμών σε σχέση με τα αντίστοιχα συμφέροντα της πλειοψηφίας των κατοίκων των παραθαλάσσιων οικισμών. Όμως θα πρέπει να συνυπάρξουμε. Ούτε οι μεν μπορούν να εξαφανιστούν, ούτε οι δε. Θα πρέπει να συνυπάρξουμε ισορροπημένα, δίκαια και κυρίως βασιζόμενοι στην αλήθεια, η οποία έχει εκλείψει στις μέρες μας, σε όλα τα επίπεδα.

Θεωρώντας ότι, εξαιρουμένων ορισμένων σκληροπυρηνικών αντιδρώντων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη επιθυμούν τη γαλήνη και την ομόνοια και είναι διατεθειμένοι να συμφιλιωθούν με όσους συγκρούστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αρκεί να αισθανθούν ότι οι εξελίξεις δρομολογούνται επ’ ωφελεία όλων, με δίκαιο τρόπο και κυρίως εδράζονται στην αλήθεια, κρίνεται ότι το έδαφος είναι εύφορο να υποδεχθεί πρωτοβουλίες συμφιλίωσης και εξομάλυνσης της κατάστασης. 

Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να αποσκοπούν πρωτίστως στην προσέγγιση της αλήθειας για το θέμα της επένδυσης χρυσού. Να παρουσιαστεί σε όλους τους πολίτες το σχέδιο της επένδυσης, να προσδιοριστούν τα θετικά και να αναδειχθούν τα αρνητικά, σε όλα τα επίπεδα και από όλες τις πλευρές. Επίσης, να προσεγγισθεί και να προβληθεί το μέλλον του τόπου μας στην περίπτωση της αξιοποίησης της μεταλλευτικής κληρονομιάς και στην αντίθετη περίπτωση. Επιπροσθέτως, να αναδειχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι, σε κάθε περίπτωση, στην πραγματική τους διάσταση. Τέλος, να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σκοπός των δράσεων αυτών θα είναι η πλήρης, λεπτομερής και σφαιρική ενημέρωση, όλων των καλοπροαίρετων πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, προκειμένου να αποσαφηνιστούν με μονοσήμαντο τρόπο όλα τα θέματα που τίθενται εκ μέρους των αντιδρώντων.

Κρίσιμο στοιχείο της επιτυχίας των δράσεων αυτών είναι το κλίμα ηρεμίας που θα πρέπει να επικρατήσει και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των δύο πλευρών. Τόσο οι υπέρμαχοι της επένδυσης, όσο και οι πολέμιοι, θα πρέπει επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να επιτρέψουν στους πολίτες να προσεγγίσουν την αλήθεια.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ενημέρωσης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, θα πρέπει να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα, με ερώτημα «Συμφωνείτε με την υλοποίηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.;» και απαντήσεις : «Ναι» ή «Όχι». Η συμμετοχή των πολιτών στο τοπικό δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι καθολική. Εάν είναι δυνατόν 100%, ώστε κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

Με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο, αφού προηγηθεί η πλήρης και σφαιρική ενημέρωση όλων των πολιτών, θα αποσαφηνιστεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Ακολούθως όλοι θα πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό στο αποτέλεσμα και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, το οποίο βασίζεται αναντίρρητα στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, επ’ ωφελεία όλων.

Μέσα από την ανωτέρω διαδικασία θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους να τοποθετηθούν και να διεκδικήσουν να πείσουν για την αλήθειά τους. Το βέβαιο είναι ότι το ακροατήριο, οι καλοπροαίρετοι πολίτες θα έχουμε τη δυνατότητα να αποκαλύψουμε τα παραμύθια, να απομονώσουμε τους δράκους και να αποκρυσταλλώσουμε την αλήθεια, ώστε να λάβουμε την κρίσιμη απόφαση για την πορεία του τόπου μας, σε περιβάλλον γαλήνης και ομόνοιας. Μια αξιόπιστη δημοκρατική διαδικασία κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Μια αξιόπιστη δημοκρατική διαδικασία τη φοβάται μόνον όσοι βασίζονται σε ψέματα. 

Ας διεκδικήσουμε την αλήθεια. Ας διεκδικήσουμε τη συμφιλίωση.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Που είσαι ρε Καρίνα και νομίζαμε ότι δεν θα ξαναγράψεις; Ποιος σου είπε ότι για μένα "το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μου", είναι η μεταλλευτική κληρονομιά. Είσαι με τα καλά σου; υπάρχουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα στη Χαλκιδική που το δικό σου το μυαλό δεν μπορεί να νιώσει (τουρισμός, μελισσοκομία, ελιές, ελαιόλαδο, αλιεία, κτηνοτροφία) και τα σπουδαιότερα νερό και φυσικό περιβάλλον. Κληρονομιά είναι το αρσενικό και ο αμίαντος; Σε ποιο μέρος της γης συνυπήρξαν αυτές οι δραστηριότητες με ανοιχτές εξορύξεις;
Και ποιος σου είπε ότι «επ’ ωφελεία όλων μας» πρέπει να γίνουν όλα αυτά που λες; Ποιο θα είναι ρε Καρίνα το όφελος το δικό μου; Η καταστροφή της Χαλκιδικής και η εγκατάλειψη του τόπου μου.
Εγώ θα σου συνιστούσα τουλάχιστον να μην γράφεις ανακρίβειες.
Όσο για το «να αποσαφηνιστεί η βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, θα πρέπει να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα» αυτή η βούληση έχει εκφραστεί με τις εκλογές των δημοτών. Εκτός και αν εσύ θεωρείς εαυτόν παντογνώστη, ενώ εμείς οι υπόλοιποι είμαστε κοινοί θνητοί. Αυτά τα περί δημοψηφίσματος τα έχεις χιλιογράψει, αλλά όπως γίνεται φανερό και η κοινωνία της Β. Χαλκιδικής σε χιλιογράφει, ξέρεις που;

Ανώνυμος είπε...

αχ παλκαριμ ομορφου!

Ανώνυμος είπε...

Θεέ μου! Πως μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι σα τον Καρίνα!
Τίποτε άλλο!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καρινα,
Ξεχάσατε να αναφέρεται οτι απο την ανοικτή εξόρυξη ,θα βγαίνει ΠΟΠ -ΚΟΡΝ, ΟΙ δε κάτοικοι χαρούμενοι κ ευτυχισμένοι θα περιφέρονται στην περιοχή, απολαυανοντας το πράσινο του τοπίου !
Ω!!! ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑ ΑΦΕΛΕΙΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ;;;;;;;


Ανώνυμος είπε...

Κάπου εκεί στην " Μπιάβιτσα" του Νεοχωρίου, υπάρχει μια Τρύπα, ένας μεγάλος "Λάκος" που φαίνεται ακόμα και στο "Γκουγκλ". Πήραν ότι ήθελαν να πάρουν, είπαν ότι θα αποκαθιστούσαν την 'Πληγή" μερικοί πέταξαν σκουπίδια και μπάζα, προσπάθησε η Φύση να κλείσει την πληγή, αλλά η Πληγή ακόμα φαίνεται από το διάστημα!!!Εκεί λοιπόν και λίγα μέτρα παραπέρα,έχουμε στην ιδιοκτησία μας ένα χωράφι, που στους χάρτες τής εταιρίας είναι " κόκκκκκινο" γιατί λέει άμα σκάψεις και πάρεις χωμα και το κοσκινίσεις θα βγάλεις . . .λίρες!!!!Τρίχες θα βγάλεις, αλλά από το χωράφι αυτό, έζησαν πολλές γενιές, με φασόλια και ξερικό καλαμπόκι. Και δεν σκοπεύουμε να το δώσουμε ούτε σε Συνταξιούχους καναδούς, ούτε σε κάποιους άλλους μουλωχτούς!!!