Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ ΤΩΝ ΚΕΠΑ

Έχω χάσει και εγώ τον αριθμό των χρονογραφημάτων μου για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηριών, τα γνωστά σε όλους Κ.Ε.Π.Α, τα οποία, μπορούν να χαρακτηριστούν και σαν Κέντρα Παραγραφής Αναπηριών, και όπως αλλιώς, σύμφωνα με την ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ των ασθενών.

Όταν το «κράτος» αποφάσισε την δημιουργία των ΚΕΠΑ, οι χρόνια πάσχοντες, και τα Άτομα Με Αναπηρίες έλπιζαν στο ΤΕΛΟΣ των όποιων ταλαιπωριών τους από τις τοπικές Υγειονομικές Επιτροπές, και την ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ που είναι το «καλύτερο» στη χώρα μας, έλπιζαν σε ένα σύστημα ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, έλπιζαν στα αυτονόητα, σε όλα όσα συμβαίνουν σε κάθε «πολιτισμένη χώρα», μόνο που οι όποιες ελπίδες τους πολύ γρήγορα πήγαν στον σκουπιδοτενεκέ…Για πολλοστή φορά, το… «κράτος», έθεσε σε λειτουργία έναν «μηχανισμό» ο οποίος αντί να λύσει προβλήματα, δημιούργησε ακόμα περισσότερα, μεγαλώνοντας την ταλαιπωρία των ασθενών.
Και το κερασάκι στην τούρτα της ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑΣ, ποιο άλλο;
Οι «λίστες παθήσεων», και ο «τιμοκατάλογος» των ποσοστών κάθε πάθησης, ο κατάλογος ΚΤΕΟ των ασθενών.
Πάμε να δούμε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 20/09/2016…
«Κραυγή αγωνίας από τα άτομα με αναπηρία για τα ΚΕΠΑ
Γροθιά στο στομάχι είναι η επιστολή που έλαβε και δημοσιεύει το Matrix24 από την Ευθυμία Μάτσου, μέλους της συλλογικότητας stekiradio.gr που παλεύει για τα άτομα με αναπηρία.
Η κα Μάτσου καταθέτει τη δική της μαρτυρία όντας και η ίδια άτομο με αναπηρία αποκαλύπτοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
Ολόκληρη η επιστολή:
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ…
Μαθαίνεις ότι πάσχεις από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και ταυτόχρονα σου λένε ότι έχεις και κάποια δικαιώματα. Λες κι αυτό θα απαλύνει το σοκ!
Σας έχω νέα: δε γίνεται τίποτα… επειδή, πρώτον, «πάρτε πίσω όλες τις διευκολύνσεις και δώστε μου την υγεία μου» και δεύτερον, μπλέκεις με το τέρας της γραφειοκρατίας και της ανευθυνοϋπευθυνότητας του εκάστοτε υπάλληλου!
Περνάνε μήνες και χρόνια για να μάθεις ότι πρέπει να περάσεις επιτροπή να πιστοποιήσει την αναπηρία. Μαθαίνεις τα ΚΕΠΑ. Άλλη τραυματική εμπειρία…
- Όταν κάνεις την αίτηση υπάρχει επιλογή όπου δηλώνεις ότι έχεις νευρολογικό νόσημα για να σε δουν οι κατάλληλοι γιατροί. Φτάνοντας στην επιτροπή, όμως, αντιλαμβάνεσαι ότι όμως, ΟΧΙ!
- Κανένας δε λέει, ΠΟΤΈ, ότι πρέπει να δηλώσεις τι άλλο θέλεις, με αποτέλεσμα κάθε λίγο και λιγάκι, να περνάς επιτροπή…
- Περνάει μήνας και.. να πάρεις ημερομηνία να περάσεις και άλλος ένας για να πάρεις την απόφαση. Στην καλύτερη, βέβαια, γιατί έχω μάθει για άνθρωπο που απεβίωσε πριν περάσει επιτροπή… είχε περάσει χρόνος, όχι μήνας…
- Σε συναισθηματικό επίπεδο αισθάνεσαι, το λιγότερο, εξωγήινος με όλους να σε κοιτάνε περίεργα και να σε εξετάζουν… και να ξέρεις ότι έχουν άσχετες ειδικότητες, με το θέμα σου…
- Κάθε φορά που εκπνέει το χρονικό διάστημα ισχύος της απόφασης, κόβονται όλα όσα ‘κέρδισες’ με τις επισκέψεις σου στις διάφορες επιτροπές και δεν έχει καμιά σημασία αν είσαι άνεργος ή ανασφάλιστος και ζεις με το επίδομα της επιτροπής. Βεβαίως δεν επιτρέπεται να κάνεις αίτηση πριν εκπνεύσει η προθεσμία για να προλάβεις την καθυστέρηση. Πρέπει να περιμένεις να λήξει η ισχύς της απόφασης.
- Μαθαίνεις ότι κάποιος γνωστός σου ξέρει κάποιον στην επιτροπή και πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε. Αν το δικαιούται έχει καλώς, αν όχι… Δυστυχώς το κράτος δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να δει ότι δε δικαιούται το ο,τιδήποτε για να μην το παράσχει και κανένας δε θέλει να ‘μπλέξει’ σε τέτοιες ιστορίες.
Λίγο πολύ αυτά τα γνωρίζει οποιοσδήποτε ΑμΕΑ… Στην αρχή πολλές πληροφορίες από άλλους που τα έχουν περάσει πρώτοι… Κανείς μας δεν τα πολυπιστεύει… Έρχεται όμως η στιγμή που τα αντιμετωπίζεις και τα νιώθεις βαθιά στο πετσί σου! Μαζί με την γνωστή σε όλους συγκατάβαση: «Τι να κάνουμε; Έτσι λειτουργεί το σύστημα…»
Ε, όχι δε λειτουργεί έτσι το σύστημα! Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έφτιαξαν έτσι. Μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος, εσκεμμένα, παρερμήνευσε κάποιες διατάξεις και με δεδομένη την ανυπαρξία της κρατικής μέριμνας, οι παρανομίες έγιναν νόμοι και διατάξεις!
Λοιπόν τίθεμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να βάλει τέρμα στην ταλαιπωρία χιλιάδων αναπήρων!
Είμαι σίγουρη ότι το stekiradio.gr δε θα αφήσει το θέμα πριν φτάσει στο τέρμα!
Συντάσσομαι απόλυτα μαζί του!

ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΑΤΣΟΥ»
ΠΗΓΗ: matrix24.gr
Όπως βλέπετε Συνέλληνες, η κατάσταση έχει ξεφύγει.
Θα μου πουν πολλοί, πως αυτά τα έχω ξαναγράψει… Ναι Συνέλληνες, τα έχω ξαναγράψει, και θα συνεχίσω να τα επαναλαμβάνω με «διαφορετικούς πρωταγωνιστές» μέχρι να αλλάξει κάτι, μέχρι να σταματήσει η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ, μέχρι να σταματήσουν τα ΚΕΠΑ να είναι ΚΕΝΤΡΑ ΣΦΑΓΗΣ, ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, Ατόμων Με Αναπηρίες και Χρόνια Πασχόντων, μέχρι να σταματήσει ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ «ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΣΦΑΓΗΣ», ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ (ευτυχώς που έχει ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ επιτροπές, πρώτα ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και μετά ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και τιμούν τον όρκο τους), ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ… «ΠΟΣΟΣΤΑ».
Θα επανέλθω, γιατί έχουμε να πούμε πολλά!

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: