Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : «Ξεκατίνιασμα» της παρούσας και της παρελθούσας πολιτικής ηγεσίας του Δήμου για το εξαιρετικής σοβαρότητας θέμα των ρωγμωτώσεων στην Στρατονίκη. Ως προς το αποτέλεσμα . . . ΜΗΔΕΝ ! ! !

Καταμεσής του καλοκαιριού παρακολουθήσαμε ένα άνευ προηγουμένου «ξεκατίνιασμα» μεταξύ της παρούσας δημοτικής αρχής και εκπροσώπου της προηγούμενης, για το εξαιρετικής σοβαρότητας και σπουδαιότητας θέμα των ρωγματώσεων στην Στρατονίκη. Οι εκατέρωθεν πλευρές προσπάθησαν να μας πείσουν για το ειλικρινές ενδιαφέρον τους προς τους κατοίκους της Στρατονίκης, οι οποίοι από το 2008 αγωνιούν για τις περιουσίες τους και πέφτουν θύματα τρομοκρατίας από τους antigold. Κανένας όμως δεν βρήκε το σθένος να απολογηθεί, να ζητήσει συγγνώμη και να αναλάβει την ευθύνη παραιτούμενος για το γεγονός ότι από το 2008 που πρωτοεμφανίσθηκε το πρόβλημα δεν κατάφερε να αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, λίγων μηνών, να δοθούν υπεύθυνα και έγκυρα απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα :

Ποιες είναι οι αιτίες εκδήλωσης του φαινομένου; Ποια είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας και εξασφάλισης των κατοικιών και των λοιπών κατασκευών; Κινδυνεύουν οι υφιστάμενες κατασκευές από κατάρρευση μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις ;

Το πέραν των συνηθισμένων θέμα των ρωγματώσεων στην Στρατονίκη αποτέλεσε την αφορμή να αναδειχθεί η αναξιότητα, η ανευθυνότητα, η ανεπάρκεια και η αναποτελεσματικότητα της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου. Η δημοτική αρχή αδιαφορεί παντελώς για τη σοβαρότητα του θέματος, για την αγωνία και το φόβο των κατοίκων της Στρατονικής και κυρίως για τον επείγοντα χαρακτήρα, αφού ουδείς γνωρίζει το ρυθμό εξέλιξης του φαινομένου που μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή, και αναλώνεται σε πολιτικά παιχνίδια, ευελπιστώντας σε αναπάντεχη δυσμενή εξέλιξη, προκειμένου να «πλιατσικολογήσει» πολιτικά, υπηρετώντας τον απώτερο σκοπό που είναι το κλείσιμο των μεταλλείων. Δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα των ρωγματώσεων στην Στρατονίκη. Επιδιώκει να το διατηρήσει, ευελπιστώντας σε δυσμενείς και απρόβλεπτες εξελίξεις, ώστε να το εκμεταλλευτεί εξυπηρετώντας τον υπέρτατο σκοπό, το κλείσιμο των μεταλλείων.

Στον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο η μεθοδολογία προσέγγισης και επίλυσης τέτοιας φύσεως προβλημάτων είναι γνωστή. Απαιτείται τεχνικογεωλογική μελέτη, υδρογεωλογική μελέτη, γεωτεχνική μελέτη και στατική μελέτη, για τις οποίες η δαπάνη εκτιμάται ότι δύναται να ανέρχεται στις 250.000€. Σχετικά με την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προσεγγίσει το πρόβλημα με συνεργασία με το ΑΠΘ και δαπάνη ύψους 40.000€, θα μπορούσαμε να πούμε ότι . . . «με πορδές δεν βάφονται αυγά». Εάν η απαιτούμενη δαπάνη είναι μεγάλη για το Δήμο, μπορεί να απευθυνθεί και στην άμεσα ενδιαφερόμενη Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, η οποία να συμβάλει και με τα διαθέσιμα σε αυτή τεχνικογεωλογικά και υδρογεωλογικά στοιχεία της περιοχής, ενώ θα πρέπει να διαθέσει χρονολογικά στοιχεία των εξορυκτικών εργασιών τα οποία να συσχετιστούν με την εμφάνιση και την εξέλιξη του φαινομένου. 

Εάν η πολιτική ηγεσία του Δήμου είχε την πολιτική βούληση να επιλύσει το πρόβλημα και να δώσει απαντήσεις στους αγωνιούντες κατοίκους της Στρατονίκης για τους οποίες δήθεν κόπτεται, αλλά κυρίως να προλάβει απρόβλεπτες και δυσμενείς εξελίξεις, μπορούσε πολύ εύκολα να αναζητήσει κατάλληλους μελετητές μέσα από την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία περί ανάθεσης μελετών και να ζητούσε επικουρικά την εμπλοκή πανεπιστημιακών. Η διαδικασία της ανάθεσης της μελέτης και εκπόνησης της μελέτης θα διαρκούσε 6 με 9 μήνες, κατά μέγιστο. Εάν η πολιτική βούληση και το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχή είναι ειλικρινή δεν μένει παρά να το αποδείξει . . . 

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καρίνα τι να τις κάνεις τις μελέτες, αφού εσύ έχεις αποψη για όλα. Σε τίποτα δεν φταίει η εταιρία. Ρε μεγάλε επιστήμονα, κάνε και μια ανάλυση των βροχών τα τελευταία 10 έτη και δες ότι το 2014-15-16 δεν υπήρχαν καθόλου βροχοπτώσεις. Αξίζεις ένα νομπελ βλακείας και παραπληροφόρησης του Δήμου Αριστοτέλη. Καρίνα είσαι φαινόμενο. Μας ψυχαγωγείς συνέχισε τις αρλούμπες.

Ανώνυμος είπε...

Καρινα χαιρετίσματα στον Οβελίξ
Ο Σκουρλέτης πήγε στην Κωνσταντινούπολη θα του αρέσει!!!!!! Α !!!! Προσεχώς τα καλά νεα,

Ανώνυμος είπε...

Εκπρόσωπος της προηγούμενης δημοτικής αρχής; Τι είναι αυτο. Μήπως κανεις λσθος

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους!:
Ένας ακόμη κάτοικος αυτής της περιοχής ανακάλυψε ότι η Στρατονίκη έχει πρόβλημα ρωγματώσεων, με χρονοκαθυστέρηση βέβαια 16 χρόνων. Και όχι μόνο αυτό. Ανακάλυψε μάλιστα πως υπεύθυνη για τη μη επίλυση των προβλημάτων αυτών, που ξεκινούν από τις αρχές του 2000 και εντείνονται από το 2008 και μετά, είναι η παρούσα δημοτική αρχή που ανέλαβε καθήκοντα τον ....Σεπτέμβριο του 2014. Ωωω, μάθαμε και κάτι άλλο: ότι συμμορίες αντιγκόλντ τρομοκρατούν τους άμοιρους κατοίκους του χωριού, μην αφήνοντάς τους να εκφράσουν δημόσια το πρόβλημα που έχουν με τα σπίτια τους.
Έβγαλα επίσης και το εξής συμπέρασμα.Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή πάλευε με νύχια και με δόντια να κουκουλώσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Κατάλαβα επιτέλους γιατί το έκανε. Δύο είναι οι πιθανοί λόγοι σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο. Ή ότι φοβόταν τους αντιγκόλντ τρομοκράτες, που απαγόρευαν τον οποιοδήποτε να μιλήσει γιαυτό το θέμα, γιατί είχαν την ελπίδα να πέσουν σπίτια στην Στρατονίκη και έτσι να κλείσουν τα μεταλλεία ή ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή ήθελε περισσότερο από την τωρινή να κλείσουν τα μεταλλεία άρα αποσιωπούσε το πρόβλημα με την ελπίδα ότι θα πέσει κάποιο σπίτι στην Στρατονίκη και έτσι θα επιτευχθεί ο απώτερος σκοπός της.
Από το παραπάνω άρθρο μάθαμε επίσης ότι ένας άλλος λόγος που δεν επιλύεται το πρόβλημα είναι 210.000 € (250.000€ που απαιτούνται, σύμφωνα με τις ατομικές μελέτες που έκανε ο γράφοντας το άρθρο, μείον 40.000€ που διαθέτει η δημοτική αρχή για το θέμα)
Γενικό συμπέρασμα:
Ο καθένας μπορεί να γράφει στο διαδίκτυο ό,τι μπαρούφες γουστάρει έχοντας μηδενική ενημέρωση, μην νοιώθοντας ίχνος ντροπής.