Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Ανησυχία για τις ρηγματώσεις στη Στρατονίκη

Το μείζον θέμα των εκτεταμένων ρηγματώσεων στη Στρατονίκη Χαλκιδικής από τη δραστηριότητα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», η οποία, όπως είναι γνωστό, διενεργεί εξορυκτική δραστηριότητα κάτω από το συγκεκριμένο οικισμό, εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Γεώργιος Ζουμπάς, καθώς και εκπρόσωποι του ΙΓΜΕ, επιτροπή της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ) και της Επιτροπής Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΙΤΗΡΟ).

Στη διάρκεια της σύσκεψης προέκυψε η απόλυτη συμφωνία και κοινή παραδοχή ότι, όπως διαπιστώθηκε μετά από αλλεπάλληλες επιθεωρήσεις από φορείς, το φαινόμενο των ρηγματώσεων στη Στρατονίκη, σε οικίες, οδικό δίκτυο και κοινόχρηστους χώρους του οικισμού, διευρύνεται και επιδεινώνεται, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων. Ως προς τις αιτίες του φαινομένου εκφράστηκαν διάφορες εικασίες, αλλά οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην άποψη ότι είναι αναγκαία η σε βάθος διερεύνηση του φαινομένου.

Συμφωνήθηκε δε η έκδοση κειμένου, με το οποίο θα επιβάλλεται η λήψη μέτρων από τη πλευρά της μεταλλευτικής εταιρείας, αλλά κυρίως να ζητηθεί η λήψη μέτρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με σκοπό να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια του φαινομένου, και να γίνει καταγραφή των ζημιών από ανεξάρτητο φορέα.

Ο Δήμος Αριστοτέλη εκφράζει την ελπίδα ότι αυτή τη φορά, και μετά από τη συγκεκριμένη σύσκεψη, οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα αντιδράσουν με ταχύτερους ρυθμούς, ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια δύο αναρτήσεις πιο πάνω ο πρόδρος του χωριού λέει κάποια πράγματα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να εξηγήσετε γιατί δεν κάνατε τίποτα εδώ και δυομιση χρόνια (απο τις εκλογές) και ως τώρα. Στην λαικη συνέλευση δεν σας είδα πάντως γιάνα μας πείτε την άποψήσας.