Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. εγκατέστησε, λειτουργεί και αναπτύσσει σύστημα παρακολούθησης των κρίσιμων περιβαλλοντικών παραμέτρων. Η Δήμος απουσιάζει ! ! !

Γράφει ο Αθανάσιος Γ. Καρίνας
Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν την υλοποίηση και λειτουργία της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική, έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης των κρίσιμων περιβαλλοντικών παραμέτρων (ατμοσφαιρικού αέρα και νερών). Το εν λόγω σύστημα συνίσταται από τρεις αυτόματες μονάδες καταγραφής σε κάθε έναν από τους επτά μεταλλευτικούς οικισμούς (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Στρατονίκη, Στάγειρα, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Μεγ. Παναγία) και συγκρινόμενο με άλλα εθνικά δίκτυα μπορεί ευχερώς να χαρακτηριστεί ως πυκνότερο και μεγαλύτερο.

Επομένως, η υποδομή για την παρακολούθηση των κρίσιμων περιβαλλοντικών παραμέτρων εγκαθίσταται προοδευτικά και θα λειτουργεί υπό την ευθύνη της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.. Θα πρέπει όμως να προβληματιστούμε σχετικά με τη διαδικασία λήψης των μετρήσεων, αξιολόγησής τους, εξαγωγής των αντίστοιχων συμπερασμάτων και παρουσίασής τους στους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη.

Στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να εμπλακεί άμεσα και η Δημοτική Αρχή προκειμένου να υφίσταται σχετικός έλεγχος εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας αφενός και αφετέρου να αυξηθεί το επίπεδο εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας των εξαγόμενων από τις μετρήσεις συμπερασμάτων. Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να είναι συνυπεύθυνη στην αποτύπωση των ατμοσφαιρικών συνθηκών και στην αξιολόγηση της διαμορφούμενης σε κάθε περίπτωση κατάστασης, προκειμένου να γνωρίζει, αξιόπιστα, τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχει.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να συγκροτήσει επιτροπή ελέγχου του συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο της συλλογής των πρωτογενών δεδομένων, την ανεξάρτητη αξιολόγησής, την εξαγωγή συμπερασμάτων και την τακτική και έκτακτη ενημέρωση των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη επ’ αυτών. Η επιτροπή δύναται να είναι επταμελής, απαρτιζόμενη από δύο μέλη – πολίτες έκαστης Δημοτικής Ενότητας, (συνολικά 6) και ένα μέλος εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

Η παρούσα δημοτική αρχή, η οποία κόπτεται για το περιβάλλον, οφείλει να κινητοποιηθεί τάχιστα και να αξιοποιήσει τη μοναδική τεχνολογική υποδομή καταγραφής και παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων που παρέχεται, προς όφελος των πολιτών. Ευτυχώς ή δυστυχώς η επένδυση υλοποιείται και η ζωή προχωράει. Ο Δήμαρχος ας πάψει να στρουθοκαμηλίζει και ας προσαρμοσθεί στην πραγματικότητα. Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Οι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη δικαιούμαστε τα μέγιστα από κάθε άποψη.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πλακα κανης,απλα θα λυεται η απορια μας για ποσα δηλητηρια θα αναπνεουμε .Ας τα μαζευοθν σιγα-σιγα

Ανώνυμος είπε...

Καρίνα τι να τα κάνεις τα εργαλεία για τις κρίσιμες περιβαλλοντικές παραμέτρους; Εσύ διαβεβαιώνεις ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την επένδυσή σου. Εκτός αν, ένας τέτοιος επιστήμονας μας λέει μπούρδες. Και αυτό που γράφεις στο τέλος της εισήγησή σου, ¨Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε¨. Τι εννοείς; Από εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς;

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με την λογική του δήμου Αριστοτέλη θα έπρεπε ο δήμος Εορδαίας-Πτολεμαϊδος και αντίστοιχα Κοζάνης να προχωρήσουν σε απομόνωση έως εκδίωξη των κατεξοχήν ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ. Ευτυχώς όμως για τους εκεί κατοίκους υπάρχει αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των ορυχείων λιγνίτη και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κάθε επίπεδο ανθρωπιστικό-επιστημονικό-περιβαλλοντικό-πολιτιστικό. Το συγκεκριμένο παράδειγμα ας προβληματίσει τους υπεύθυνους στον δήμο Αριστοτέλη ώστε να αντιληφθούν ότι δεν αποτελούν μοναδικούς γνώστες και διαχειριστές των προηγουμένων δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.

ΟΒΕΛΙΞ ®

Ανώνυμος είπε...

Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Δικα σου λογια γιατι να ρισκαρουμε το μελλον του τοπου μας και την υγεια ολονων μας.Πως θα παλεψεις την σκονη .Κριμα που δηλωνεις μορφωμενος και σχετικος με το αντικειμενο.Σε τετοιες περιοχες τεςτοιου ειδους 'επενδυσεις' ειναι εγλκημα.

Ανώνυμος είπε...

Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε:

«Το μεγαλύτερο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας είναι αυτό της μεταλλουργίας, το λεγόμενο flash smelting. Η εταιρεία οφείλει να αποδείξει πολλά πράγματα ακόμα, βάσει της σύμβασης, για το αν αυτή η επένδυση έχει κάποια συνέπεια με αυτά που ευαγγελιζόταν, δηλαδή την παραγωγή χρυσού εδώ και όχι απλά να εξάγει μεταλλεύματα. Αν δεν μπορεί να το αποδείξει αυτό, ανατρέπεται όλο το οικοδόμημα της σύμβασης»
Καρινα μαζευτείτε και αει στην ευχη αρκετα με τα ψεματα σας,Σε λιγο θα ανακοινωθουν και αλλες μαμουνιες αυτοι θα φυγουν την αποκατασταση ποιος θα την κάνει?

Ανώνυμος είπε...

Το μεγαλύτερο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας είναι αυτό της μεταλλουργίας, το λεγόμενο flash smelting. Η εταιρεία οφείλει να αποδείξει πολλά πράγματα ακόμα, βάσει της σύμβασης, για το αν αυτή η επένδυση έχει κάποια συνέπεια με αυτά που ευαγγελιζόταν, δηλαδή την παραγωγή χρυσού εδώ και όχι απλά να εξάγει μεταλλεύματα. Αν δεν μπορεί να το αποδείξει αυτό, ανατρέπεται όλο το οικοδόμημα της σύμβασης.Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ SOON!!