Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Επιστροφή της Τεχνικής Μελέτης της Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ως ιδιαίτερα θετική κρίνει ο Δήμος Αριστοτέλη την έκτασης 29 σελίδων απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη (05-07-2016), με την οποία επιστρέφεται στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», ως ανεπαρκής και με ανακολουθίες, η «Τεχνική Μελέτη της Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου» προκειμένου αυτή να συμπληρωθεί και να διορθωθεί εντός διμήνου.

Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη απόφαση καταδεικνύει αναλυτικά και τεκμηριωμένα, ότι η προτεινόμενη από την εταιρεία μεταλλουργική μέθοδος ακαριαίας τήξης (flash smelting) δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά, ενώ υπογραμμίζεται ότι, όχι μόνον είναι τεχνικά ανεφάρμοστη, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων και το ευρύτερο περιβάλλον.

Υπογραμμίζεται ότι στην εκτενέστατη έκθεσή του το ΥΠΑΠΕΝ εντοπίζει ανακριβή στοιχεία ως προς τις παραμέτρους βάσης σχεδιασμού και ασυμφωνία των παραμέτρων που παρατίθενται στην τεχνική μελέτη με τα αποτελέσματα των πραγματοποιηθεισών δοκιμών και την επικαιροποιημένη προμελέτη.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη γίνεται επίσης δεκτή ως απόλυτη και ανεπιφύλακτη δικαίωση όλων όσοι αντιδρούσαν στην εφαρμογή της συγκεκριμένης, επικίνδυνης σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, μεταλλουργικής μεθόδου και υποστήριζαν ότι αυτή είναι αδύνατο να εφαρμοστεί και ότι όλο το «επενδυτικό σχέδιο» της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» μόνο καταστροφικές συνέπειες θα έχει για τη ΒΑ Χαλκιδική.

Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημανθεί η έλλειψη αντίδρασης από πλευράς της εταιρείας στην ανακοίνωση της απόφασης και η εκκωφαντική σιωπή, τόσο της ίδιας όσο και όλων των λαλίστατων σε άλλες περιπτώσεις υποστηρικτών της, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση.

Ο Δήμος Αριστοτέλη θεωρεί ως αυτονόητη συνέπεια της συγκεκριμένης απόφασης ότι, κατά τη διάρκεια της δίμηνης παράτασης που έδωσε το ΥΠΑΠΕΝ στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», θα πρέπει να διακοπούν όλες οι δραστηριότητες της εταιρείας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη μεταλλουργία της ακαριαίας τήξης.

Επίσης, βασική θέση του Δήμου Αριστοτέλη είναι ότι οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Μεταλλείων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα συχνοί καθώς προηγούμενες Επιθεωρήσεις κατέδειξαν σωρεία παραβάσεων σε πολλές δραστηριότητες της Εταιρείας στην Ολυμπιάδα και στο Μαντέμ Λάκκο. Για αυτές τις παραβάσεις ενώ καταλογίστηκαν χρηματικά πρόστιμα δεν επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα Διοικητικά μέτρα, κάτι το οποίο θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΡΕΙ ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ;;;; ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΙ.... ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ.