Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Γαλλική και ελληνική κυβέρνηση παζαρεύουν τη λαϊκή περιουσία. Το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δε θα γίνει ΝΑΙ.

Στην πρακτική εφαρμογή των απαιτήσεων των δανειστών πέρασε ήδη ο Πρωθυπουργός, ξεκινώντας από τη συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση. Ο “οδικός χάρτης” που υπέγραψε με το Γάλλο ομόλογό του στην πρόσφατη συνάντησή τους, δεν είναι παρά ένας εκτενής κατάλογος για το τι θα πάρει η Γαλλία, και φυσικά το γαλλικό πολυεθνικό κεφάλαιο, από τη μνημονιακή υποθήκευση της λαϊκής περιουσίας.

Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα γίνεται στη διαχείριση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ήρθε στην ουσία ως εντεταλμένος της SUEZ να διαπραγματευτεί το ξεπούλημα του νερού, μετά την απαράδεκτη, αποικιακή δέσμευση της κυβέρνησης Τσίπρα, για εκχώρηση όλης της δημόσιας περιουσίας επί 99 χρόνια.

Τα επιχειρηματικά σχέδια της γαλλικής πολυεθνικής για την ΕΥΑΘ είναι γνωστά στη Θεσσαλονίκη από την εποχή που, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, εισήχθη στο χρηματιστήριο. Όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις, ιδιαίτερα οι μνημονιακές, επιχείρησαν να την ξεπουλήσουν, στη γαλλική Suez κατά προτίμηση, αλλά δεν τα κατάφεραν, εξαιτίας του ισχυρού κινήματος ενάντια στην πώληση της ΕΥΑΘ που αναπτύχθηκε στην πόλη, και κορυφώθηκε με το δημοψήφισμα το Μάη του 2014, στο οποίο, με μαζική συμμετοχή, οι Θεσσαλονικείς εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Δυστυχώς, αυτό που απέτυχε να ολοκληρώσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε να φέρει σε πέρας η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή την εκχώρηση του ελέγχου των υδάτινων πόρων και αποθεμάτων της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει πως δε θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να μετατρέψει και το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, σε ΝΑΙ. Θα συμμετέχει δυναμικά στην ανάπτυξη ενός μεγάλου κινήματος στην πόλη ενάντια στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα τους ξεπουλήματος του νερού. Το κίνημα αυτό θα είναι πιο μαζικό και αποτελεσματικό, όσο περισσότερα σωματεία και εργαζόμενοι των πρ. ΔΕΚΟ, σε συνεργασία με το Σωματείο και τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ, μπουν μπροστά, και καλέσουν τους πολίτες σε αγώνα διαρκείας, για να ανατραπεί με κάθε τρόπο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που έγινε με το μόχθο του ελληνικού λαού, και των δημόσιων αγαθών, όπως το νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: