Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Συναγερμός για ακατέργαστα λύματα στη θάλασσα της Καλλικράτειας (βίντεο)

Ακατέργαστα λύματα κατέληξαν από ρέμα στη θαλάσσια περιοχή στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Κανένα πρόβλημα με τον βιολογικό λέει ο Δήμος Προποντίδας.
Ακατέργαστα λύματα κατέληξαν από ρέμα στη θαλάσσια περιοχή στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, μετά τη χθεσινή δυνατή βροχόπτωση. 
Κάτοικοι είδαν τη θάλασσα να γίνεται «καφέ» και αντιλήφθηκαν ότι η περιοχή μυρίζει άσχημα. Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι ενημέρωσαν χθες τόσο το λιμεναρχείο όσο και τον δήμο Νέας Προποντίδας, αφήνοντας αιχμές, μάλιστα, πως για το περιστατικό ευθύνεται ο βιολογικός. Μάλιστα,, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Δημήτρης Τσούφης αναμένεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για το συμβάν. Σημειώνεται ότι στην περιοχή όπου καταλήγει το ρέμα υπάρχουν κατοικίες αλλά και τουριστικά καταλύματα.
Όλα ξεκίνησαν, χθες, μετά τη δυνατή καταιγίδα που έπεσε στην περιοχή. Το ρέμα που ξεκινάει από τον Άγ. Αντώνιο και καταλήγει στην Καλλικράτεια φούσκωσε, κατεβάζοντας στη θαλάσσια περιοχή, ακατέργαστα λύματα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες και τα βίντεο που τράβηκαν κάτοικοι της περιοχής. 

Ο κ. Τσούφης καταγγέλλει ότι ο βιολογικός καθαρισμός δε λειτουργεί σωστά από τον περασμένο Νοέμβριο και ότι μέσω ενός σωλήνα ρίχνονται στο ρέμα ακατέργαστα λύματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε μπαζωθεί σε ένα σημείο το ρέμα, όπου συγκεντρώνονταν τα λύματα. «Από τη βροχή το ρέμα φούσκωσε, η λιμνολεκάνη που είχε δημιουργηθεί έσπασε και όλα τα ακατέργαστα λύματα, έπεσαν στη θάλασσα», σημείωσε στη Voria.gr ο κ. Τσούφης, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα αυτό που έχει γίνει για την υγεία των κατοίκων αλλά και το περιβάλλον».

Ο κ. Τσούφης μάλιστα, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ενημερώσει τις δικαστικές αρχές, να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα αλλά και να ζητήσει να γίνουν μετρήσεις στα νερά από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
«Ας κάνουν τον βιολογικό να δουλέψει σωστά και να μην έχουμε τέτοια προβλήματα. Δε γίνεται να διακινδυνεύουν με την υγεία. Είμαστε όμως και τουριστική περιοχή, φαντάζεστε να γινόταν αυτό μέσα στην τουριστική περίοδο» είπε στη Voria.gr ιδιοκτήτης τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή.  

Κανένα πρόβλημα με τον βιολογικό απαντά ο δήμος

Από την πλευρά του πάντως ο δήμος Νέας Προποντίδας διαψεύδει ότι υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και ότι ρίχνονται ακατέργαστα τα λύματα στο ρέμα.
«Ο βιολογικός λειτουργεί κανονικά, ωστόσο σήμερα ζητήσαμε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕΠΑΜΑΧ)  να προχωρήσει εκτάκτως σε νέες μετρήσεις για να δούμε μήπως υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε στη Voria.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Αντώνης Σταματίου. Αναφορικά με το σωλήνα που συνδέει τον βιολογικό με το ρέμα, ξεκαθαρίζει ότι είναι νόμιμος και αδειοδοτημένος από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. «Εκεί μεταφέρονται επεξεργασμένα λύματα. Ωστόσο, σε λίγες μέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα από το ΚΕΠΑΜΑΧ και θα δούμε μήπως είχαμε κάποιο πρόβλημα» τόνισε. 

Ο κ. Σταματίου άφησε όμως αιχμές για πιθανή ρίψη λυμάτων στο ρέμα από κατοίκους, καθώς όπως είπε στην περιοχή δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα. Σημείωσε επίσης πως λόγω της έκτασης του το ρέμα είναι δύσκολο να αστυνομευτεί.


Πηγή: http://www.voria.gr/article/sinagermos-apo-akatergasta-limata-sti-thalassa-tis-kallikratias

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ ΕΚΑΝΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟ ΣΚΑΙ! ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΝΑΤΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΒΟΥΒΑΜΑΡΑ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Συναγερμός για παράνομα και αυθαίρετα κτίσματα στην παραλία της καλλικρατειας.
Πάω στοιχημα πως όλοι αυτοι οι παραθεριστές του κ@&€Υ βρωμίζουν πολυ περισσότερο την εν λόγω περιοχή με την γυφτικη αισθητική τους και την παρουσία τους. Και δυστυχώς αυτά δεν ειναι βιοδιασπώμενα.

Ανώνυμος είπε...

Και με τις νέες συμβατικές τεχνολογίες, δεν είνα δυνατόν να ανιχνευτούν οι βλαβερές συνέπειες του . . . Καπνού, (συγνώμην, οι ανάλογες συνέπειες των λυμμάτων ) ???? Τόσα τεχνικά και τεχνολογικά μέσα διαθέτουν οι Δήμοι!) δεν μπορούν να μάθουν τί και πως γίνεται,???? ¨η το γνωρίζουν και κλπ κλπ ???? Και από τότε που παραχώρησαν οικονομικές αρμοδιότητες στους Δήμους , Η διαφάνεια μάς έλλειπε!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν βρουν από που προέρχονται τα "ακατέργαστα" εμένα να μού . . .κλπ κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Μα φίλε μου 2:09, είναι προφανές! Προέρχονται από τις Σκουριές!!!