Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

ΟΤΑ και καθαριότητα…

του Απόστολου Πάνα*
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να διαχειριστούν οι ΟΤΑ της Χαλκιδικής ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αύξησης των επισκεπτών, και ταυτόχρονα με τη ραγδαία οικονομική επιδείνωση ως αποτέλεσμα της κρίσης είναι η καθαριότητα και η διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων.
Κύριες αιτίες του συγκεκριμένου προβλήματος είναι η έλλειψη προσωπικού για τους νεοσύστατους δήμους που στη πλειοψηφία τους οι ανάγκες αυξήθηκαν, οι απαγορευτικές διατάξεις για τη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αφού η ενίσχυση για τη πρόσληψη εποχιακού προσωπικού είναι πάντοτε ετεροχρονισμένη και προβληματική, η έλλειψη αναγκαίων πόρων για τη συντήρηση των μηχανημάτων, και τέλος η αποκοπή ουσιωδών υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης από τους ασφυκτικούς και άνευ αποτελέσματος έλεγχο της κεντρικής εξουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο ένας δήμος είναι υποχρεωμένος να υιοθετήσει νέους τρόπους παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών ενισχύοντας τους ήδη υπάρχοντες.
Σε ό,τι αφορά τη προσέγγιση της νέας δημόσιας διοίκησης είναι αναγκαία η ανάπτυξη στρατηγικής σχεδιασμού στη λειτουργία των συγκεκριμένων υπηρεσιών που θα εξειδικεύει τις προτεραιότητες της κάθε περιοχής και τους στόχους με τη παράλληλη αναδιοργάνωση σε αντιστοιχία των αναγκών ώστε να υπάρχει προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αυτό μπορεί να συνοδευτεί με ένα νέο μοντέλο κατανομής πόρων που θα προέλθει από ένα νέο αποκεντρωμένο πρόγραμμα δράσης που θα στηρίζεται σε ρεαλιστική βάση.Μια λύση επίσης που θα μπορούσε να υιοθετηθεί στα πλαίσια της νέας δημόσιας διοίκησης είναι να κάνει ο δήμος χρήση του ισχύον θεσμικού πλαισίου για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων καθαριότητας των δημοτικών χώρων από τρίτους (ιδιώτες) ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τις τοπικές συνθήκες.
Σε ότι αφορά τη προσέγγιση της Τοπικής διακυβέρνησης ο δήμος θα μπορούσε να εμπλέξει τους θεσμούς συμμετοχής των πολιτών, την κοινωνία των πολιτών όπως αυτή εκφράζεται (εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ, τοπικούς συλλόγους, άτυπες ομάδες πολιτών) δίνοντας τους ρόλους σε αυτή τη προσπάθεια. Η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να ενισχύσει τον εθελοντισμό, να βοηθήσει την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για την καθαριότητα του δήμου, να ενεργοποιήσει τους δημότες, να στηρίξει το ρόλο της διαβούλευσης με το πολίτη ως συμμέτοχος και να παροτρύνει το δήμο να βρει νέους καινοτόμους μεθόδους επικοινωνίας με το δημότη, ενισχύοντας συγχρόνως και τη διαφάνεια.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στο θέμα της καθαριότητας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεθόδους και από τις δύο προσεγγίσεις και από τη νέα δημόσια διοίκηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο (Στρατηγική-Αναδιοργάνωση-Εντοπισμός αναγκών-Στόχοι-Αποφάσεις-Υλοποίηση),και από τη Τοπική διακυβέρνηση σε κοινωνικό επίπεδο (Συμμέτοχη-Ενημέρωση-Διαβούλευση-Διαφάνεια-Ηλεκτρονική διακυβέρνηση) δημιουργώντας ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Παρέμβασης.
*Ο κ. Πάνας είναι Επικεφαλής της πρωτοβουλίας Κεντρικής Μακεδονίας-Μπροστά και Πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ
ΕΠΙΣΚΕΥΘΗΚΑ ΟΡΜΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ - ΤΡΑΝΗ ΑΜΟΥΔΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓ. ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ(ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ) ΕΙΔΑ ΕΡΓΑ, ΔΡΟΜΟΙ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ, ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ! ΟΜΩΣ ΟΙ ΚΑΔΟΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΑΝ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΧΑΜΟΣ, ΝΤΡΟΠΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΕ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΑ ΛΟΓΩ ΑΡΓΙΩΝ, ΟΜΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ ΕΚΟΒΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ(ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ) ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ(ΕΒΓΑΛΑ ΦΩΤΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΩ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
ΕΝΑΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ!

Ανώνυμος είπε...

απο την πολη ερχομαι και στη κορφη κανελα

Ανώνυμος είπε...

Και γαμω τις ... προτάσεις.
Τι κάνει η ρημάδα η εμπειρία!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΓ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΠΗΓΑ ΟΡΜΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ - ΤΡΑΝΗ ΑΜΟΥΔΑ, ΟΛΑ ΩΡΑΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙ, ΟΙ ΚΑΔΟΙ ΞΕΧΕΙΛΟΙ, ΕΙΚΟΝΑ ΑΣΧΗΜΗ, ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ; ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΛΗ ΕΙΚΟΝΑ(ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕ ΩΡΕΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ)