Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Αξιέπαινη και υπερβατική η στάση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. απέναντι στους antigold, στο πλαίσιο της σχετικής δίκης.

Γράφει ο Αθανάσιος Γ. Καρίνας
Είναι γνωστό ότι αυτές τις ημέρες θα διεξαγόταν η πολύκροτη δίκη ορισμένων εκ των antigold οι οποίοι κατηγορούνται ότι ευθύνονται για τον εγκληματικό εμπρησμό του εργοταξίου των Σκουριών το 2013. Πολλοί θα περίμεναν ότι αυτή η δίκη θα μετατρέπονταν σε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και των antigold, αφού θα δίδονταν η δυνατότητα της απευθείας αντιπαράθεσης των δύο πλευρών, με τους antigold να βρίσκονται στη δεινή θέση του κατηγορούμενου, ενώ η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. θα ήταν στη θέση του κατηγόρου.


Η πρόκληση μεγάλη για όλους, ακόμη μεγαλύτερο όμως το διακύβευμα, που για την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. είναι η ομόνοια και η γαλήνη της τοπικής κοινωνίας. Με γνώμονα αυτό το διακύβευμα, η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. δεν δίστασε να λάβει την αξιέπαινη και υπερβατική απόφαση να μην συμμετέχει στη διαδικασία της εν λόγω δίκης, προς έκπληξη πολλών. Πολλοί ενδεχομένως να θεώρησαν ότι η ισχυρή εταιρεία λιγοψύχησε, ότι φοβήθηκε το ενδεχόμενο της αθώωσης των κατηγορουμένων antigold, ή οτιδήποτε άλλο. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Υπερίσχυσε η παράμετρος της κοινωνικής γαλήνης και της ομόνοιας μεταξύ των κατοίκων, εργαζομένων στην εταιρεία και μη. Παρότι ορισμένοι μπορεί να μην το πιστεύουν η εταιρεία έβαλε πάνω από τα πρόσκαιρα οφέλη της πιθανής καταδικαστικής απόφασης εις βάρος των antigold, το αξιακά ισχυρότερο και μακροπρόθεσμο όφελος της τοπικής κοινωνίας, αποφεύγοντας την δικαστική αντιπαράθεση.

Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. με τη στάση της αυτή έτεινε χείρας φιλίας προς τους αντιδρώντες, κάνοντας πράξη αυτό το οποίο έχει πει σε πολλές περιπτώσεις ότι επιδιώκει, τη συνεννόηση, το διάλογο και τη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της τοπικής κοινωνίας. Με την συγκεκριμένη στάση της απέδειξε έμπρακτα ότι εννοεί αυτά που λέει και θέλει να υλοποιηθεί η προτροπή του αρμόδιου υπουργού για συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αξιολογηθεί η στάση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. όπως της αρμόζει, από όλους, εστιάζοντας στα μείζονα και παραμερίζοντας τα ελάσσονα, ώστε να αποτελέσει την αφετηρία για μία νέα περίοδο, επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας και όλων των πολιτών της ΒΑ Χαλκιδικής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανταπόκριση εκ μέρους των antigold. Άραγε θα επιδείξουν στάση ευθύνης και θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων; Θα υπερβούν τους εαυτούς τους και τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις τους; Θα θέσουν το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό συμφέρον; Οψόμεθα.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΓΝΟΜΩΣΥΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΑΝΗΣΕ ΑΚΟΜΑ;;; ΑΝΘΡΩΠΕ ΕΙΣΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΓΡΑΦΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΚΩ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΤΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ...

Ανώνυμος είπε...

ο τοπος θα ησυχάσει μόνο οταν ξεκουμπιστείτε

Ανώνυμος είπε...

Όταν θες όπως λες "ομόνοια και γαλήνη στην τοπική κοινωνία" δεν αναφέρεσαι στους συντοπίτες σου που δεν θέλουν την εταιρεία ως "antigold".
Το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά,οταν λες όσους θέλουν την εταιρεία "μπομπολάκια" ή ¨ξεφτιλισμένους ρουφιάνους των καναδών" δεν συμβάλλεις προς αυτή την κατεύθυνση.Την επόμενη φορά σκέψου λίγο πριν γράψεις τέτοια πράγματα...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως λέω 'γω τώρα, θέλει απλά η εταιρεία να το παίξει καλούλα ;;;
Με το πόσες λέξεις θα γράψεις πέφτει το μεροκάματο ;;;

Ανώνυμος είπε...

Δε κουρευεσε ρε καρινα..