Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Γράφει ο Απόστολος Φυργάδης, Δικηγόρος στον Πολύγυρο
Όποιος παρακολουθεί την ρηχή προπαγανδιστική ευκολία των ημερών και τις απίστευτες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και αρνείται να εκχωρήσει τη σκέψη του σ’αυτές , δεν μπορεί παρά να αισθάνεται βαρύ το πέπλο της εθνικής μελαγχολίας που σκεπάζει τη χώρα.
Δεν μπορεί παρά να συναισθάνεται την οδύνη της εθνικής συντριβής , όχι με όρους εθνικιστικής πατριδοκαπηλίας αλλά ως συνειδητός πολίτης , που έμαθε να βιώνει την κληρονομιά του πολιτισμού του και του γένους του , μετασχηματίζοντάς την σε πηγή έμπνευσης και διαρκούς αγώνα .

Γι’ αυτόν τον πολίτη που δεν αρκείται σε βολικά σχήματα , τα οποία ο ανορθολογισμός έχει αναγάγει σε κυρίαρχα ερμηνευτικά εργαλεία για όσα αδιανόητα συμβαίνουν στην πατρίδα , είναι ημέρες που η εθνική και προσωπική αυτογνωσία γίνονται δυνάστες αδυσώπητοι , που δεν του επιτρέπουν να παραμένει απαθής παρατηρητής της βάναυσης , στα όρια της απελπισίας , υποβάθμισης της Ελλάδας .

Όσα συμβαίνουν δεν είναι απόρροια μιας αναπόφευκτης τελεολογίας ερήμην των πρωταγωνιστών της εποχής και πολύ περισσότερο δεν είναι απότοκα μιας απρόβλεπτης φυσικής καταστροφής .

Η συμπόρευση ενός τμήματος του πολιτικού σώματος , δομικά αμαθούς , με ένα αδίστακτο και εντελώς ανίκανο κομμάτι του πολιτικού προσωπικού οδήγησε τα πράγματα εδώ που είναι σήμερα . 

Στη Βουλή , την περασμένη Κυριακή , δεν αποφασίστηκε απλώς ένα σκληρότερο ή λιγότερο επαχθές πακέτο μέτρων .

Πιστοποιήθηκε η πολλαπλή χρεοκοπία της πατρίδας σε βαθμό που να αποκτά υπόσταση η υποψία ότι αυτό το έθνος δεν μπορεί να φτιάξει κράτος αξιόπιστο , λειτουργικό , αποδοτικό .

Αυτό που θα έπρεπε να είναι καθημερινό μέλημα της πολιτείας και μόνιμη έγνοια όλων των κυβερνήσεών της ανατίθεται στη φροντίδα των εταίρων μας , για έναν αιώνα !!!! 

Αυτό αποδέχθηκε η Βουλή των Ελλήνων , την Κυριακή , επικυρώνοντας μια μακρά πορεία έκπτωσης κι εκφυλισμού . 

Και το επιβεβαίωσε η απόφαση του Eurogroup συνδέοντας την με νεοφιλελεύθερους όρους – καζινοφιλελευθερισμού .

Ο εξευτελισμός ενός οποιουδήποτε Έθνους από τους δανειστές του , ανεξάρτητα από τα λάθη που πραγματικά το βαραίνουν , έχει τα όρια του , τα οποία και όσον αφορά την Ελλάδα , έχουν ξεπεραστεί προ πολλού , με την αγαστή συνεργασία μιας κυβέρνησης , η οποία δεν φαίνεται να διστάζει πλέον να ψεύδεται ασύστολα , να δημαγωγεί και να πατάει κυριολεκτικά επί πτωμάτων , έχοντας προηγουμένως προδώσει τους εκλογείς της , την αριστερή ιδεολογία της και την πατρίδα της , σε σημείο πραγματικά σοκαριστικά απίστευτο . 

Αλλά καμία χώρα , κανένας λαός δεν μπορεί να συγχρονιστεί με τα προστάγματα της εποχής , να απαντήσει θετικά στις προκλήσεις και να συναρθρώσει τον βηματισμό του με έναν κόσμο σε διαρκή κίνηση , με το άγος της αποτυχίας και το άχθος της αναξιότητας να βαραίνει στους ώμους του .

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ . 

Χρειάζεται να επανεφεύρει τον εαυτό της , με τόλμη και σχέδιο και χωρίς κανένα δισταγμό να αποτινάξει , ό,τι την κρατά δέσμια στο χρεοκοπημένο παρελθόν της , αδιαφορώντας για όλους εκείνους που εξασφάλισαν προσόδους , για τους ίδιους και την κλίκα τους , από όποιο πολιτικό , κοινωνικό και συνδικαλιστικό χώρο και αν προέρχονται , που απομύζησαν , τους εθνικούς χυμούς και αδιαφόρησαν για το γενικό καλό και το μέλλον του τόπου .

Ο « Νέος Πατριωτισμός » , που τις τελευταίες ημέρες εκπέμπεται ως σάλπισμα , από διάφορες πλευρές , δεν μπορεί να είναι και να εκστομίζεται ως εύκολη ρητορική διαφυγή από τις δυσκολίες των στιγμών .

Θα αποκτήσει υπόσταση πραγματικότητας , μόνο , εάν σαρκωθεί από έναν στιβαρό κι αναλυτικό κατάλογο υποχρεώσεων και καθηκόντων , ο οποίος θα αφορά όλους και σε όλες τις βαθμίδες του κράτους , της πολιτικής και της κοινωνίας και από τον οποίον δεν θα εξαιρείται ΚΑΝΕΙΣ .

Υ.Γ. : Η ερμηνεία του όρου « Νέος Πατριωτισμός » , σε καμμιά περίπτωση , δεν έχει σχέση και δεν πρέπει να γίνει , με τους όρους του παρελθόντος και ειδικά όπως χρησιμοποιήθηκε, σκόπιμα , βλακωδώς και ιδιοτελώς , από το μετεμφυλιακό κράτος .

Για όλα τα παραπάνω
Πολύγυρος 27 Μαΐου 2016
Απόστολος Φυργάδης

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία έκθεση ιδεών που προαναγγέλει, προφανώς, τη δημιουργία πολιτικής κίνησης εναρμονισμένης με τις σύγχρονες τάσεις της εποχής, στις οποίες ο "πατριωτισμός" κατέχει περίοπτη και πρωτεύουσα θέση.
Οι περιγραφές της κατάστασης που βιώνουμε, πάμπολλες και κοινότοπες,δεν προχωρούν ποτέ στο "δια ταύτα" των λύσεων και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από το βρόχο που την περιβάλλει.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον οικονομικό βρόχο που μας έχει επιβληθεί, μιας και αποδείξαμε, πανηγυρικά και έμπρακτα, πως είμαστε τελείως ανίκανοι να διαχειρισθούμε στοιχειωδώς μέτρα οικονομικής πολιτικής και διαχείρισης, που θα εφάρμοζε και ο τελευταίος εχέφρων μαγαζάτορας. Αναφερόμαστε, πρωτίστως, στους άλλους βρόχους που εμείς μόνοι μας περάσαμε στο λαιμό μας και έχουν να κάνουν με την έκπτωση και την καταβαράρθρωση των αξιών που απεμπολίσαμε, τά ελεεινά πρότυπα που υιοθετήσαμε, τη γλώσσα που ακρωτηριάσαμε, τους θεσμούς που καταρρακώσαμε, και τους σπιθαμιαίους ηγέτες που αναδείξαμε για να κυβερνήσουν τον τόπο.
Καλές, λοιπόν, οι εκθέσεις ιδεών αλλά δεν πρόκειται να εισφέρουν λύσεις στα προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε, βέβαιοι όντες ότι η θεραπεία θα είναι και μακροχρόνια και επώδυνη.
Και αυτή τη θεραπεία θα πρέπει να την υποστούμε, καθώς εναλλακτικό θεραπευτικό σχήμα ούτε υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει.
Μήτε κομματικοί μηχανισμοί, μήτε μεσσίες θα σώσουν τη χώρα, όσο ο κυρίαρχος λαός αρνείται να δει την πραγματικότητα και να μετανοήσει. Και χρησιμοποιώ την έννοια της μετάνοιας, πρωτίστως, με την ετυμολογική της σημασία ως αλλαγή του τρόπου "του νοείν και πράττειν" .
Ας αναλάβει, λοιπόν, ο καθένας μας την ευθύνη τούτης της μετάνοιας και ας αγωνισθεί πρωτίστως με έργα για την ανάσταση που επιθυμούμε.
Για την ανάσταση της πατρίδας μου μιλώ και μακάρι να μην έλθει μέσω του "θάνατος, θανάτω πατείται"

Ανώνυμος είπε...

Με πρωτοβουλιες τυπου Μπαλτακου και Φαιλου και του ιδιοτυπου πατριωτισμου τους δεν υπαρχει αποστολε καμμια περιπτωση ανατασης της ελλαδαςκαι των πολιτων της

Ανώνυμος είπε...

Η ελλάδα είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πρέπει να υπάρχει μία εθνική ομάδα διαπραγματευσης και διακυβέρνησης μακριά από κομματικές αγκυλώσεις σκοπιμότητες μακριά από ιδεοληψίες μονάχα έτσι μπορεί να γίνει ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα δώσει και ένα άλλο μήνυμα στην κοινωνία

Ανώνυμος είπε...

Ο άλλος μιλά επώνυμα, και έχουμε άποψη για το πρόσωπό του εσύ σχολιαστή που μιλάς για, εκθεση ιδεών, όταν εκφράζεις θέσεις "του νοείν και πράττειν" δεν θα έπρεπε να γράφεις με το όνομά σου, να έχουμε και εμείς εικόνα των απόψεων με την προσωπικότητά σου;

Ανώνυμος είπε...

28 Μαΐου 2016 - 9:06 π.μ. Συγνώμη φίλε/η αλλά "εθνική ενότητα" με φασίστες να κάνεις εσύ.
Εμείς θα ήμαστε απέναντι και θα κάνουμε ότι τους έκαναν οι παππούδες μας.