Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Κόλλησε το έργο Μουδανιά-Ποτίδαια, ταλαιπωρία και το φετινό καλοκαίρι!

Ένα βήμα πριν την έκπτωση ο εργολάβος στο κρίσιμο οδικό έργο της Χαλκιδικής. Με βραδείς ρυθμούς και το τμήμα Θέρμη-Αγία Αναστασία.
Η γνωστή ταλαιπωρία στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής και κυρίως στον άξονα Θεσσαλονίκη-Μουδανιά -Κασσάνδρα θα συνεχιστεί και στη φετινή θερινή περίοδο, ενώ ο ανάδοχος του έργου Μουδανιά - Ποτίδαια, η εταιρεία "Αθωνική Τεχνική", κινδυνεύει να κηρυχθεί έκπτωτη.Στο χρόνο που πέρασε από πέρυσι τέτοια εποχή, το έργο, σύμφωνα με την επιβλέπουσα αρχή Εγνατία Οδό Α.Ε., δεν προχώρησαν γι' αυτό άλλωστε στάλθηκε στον εργολάβο, πριν περίπου 20 ημέρες, ειδική πρόσκληση για να προχωρήσει με τις εργασίες. Αν δεν συμμορφωθεί θα κηρυχθεί έκπτωτος και το έργο θα πρέπει να επαναδημοπρατηθεί και να αναλάβει νέος ανάδοχος.
H Voria.gr ζήτησε από τη διοίκηση της αναδόχου εταιρείας πληροφορίες σχετικά με τα ζητήματα και τις δυσκολίες που προφανώς αντιμετωπίζει, αλλά δεν υπήρξαν διευκρινίσεις.
Ως έχει η κατάσταση είναι πολύ αισιόδοξη η υπόθεση, ότι έστω πριν το καλοκαίρι του 2017 θα κατασκευσθεί και θα παραδοθεί σε λειτουργία το τμήμα αυτό των 4,2 χλμ., αφού ως σήμερα, δηλαδή σε περίπου τρία χρόνια από την εγκατάσταση του αναδόχου, έγινε μόλις το 50% του φυσικού αντικειμένου.
Το έργο άρχισε να κατασκευάζεται το φθινόπωρο του 2013, με χρόνο υλοποίησης 36 μήνες ενώ υποστηριζόταν ότι θα μπορούσε να παραδοθεί στο τέλος τους 2015 και πριν τη φετινή τουριστική περίοδο. Έτσι όπως "εξελίχθηκαν" τα πράγματα, το μόνο βέβαιο είναι ότι και φέτος, στα τριήμερα της μεγάλης κίνησης, τα αυτοκίνητα θα κάνουν "τα χιλιόμετρα της υπομονής" με την Τροχαία να δίνει εναλλάξ μια παραπάνω λωρίδα κυκλοφορίας, είτε "στο πάνε" προς Χαλκιδική την Παρασκευή, είτε "στο έλα" προς Θεσσαλονίκη την Κυριακή.
Όσο για το άλλο έργο που παρακολουθεί η Ε.Ο.Α.Ε., το τμήμα Θέρμη - Γαλάτιστα στον άξονα Θεσσαλονίκη-Πολύγυρος, που και αυτό επρόκειτο να παραδοθεί, το αργότατο τέλη 2015, τονίσθηκαν από πλευράς επιβλέπουσας υπηρεσίας τα εξής:
To έργο έχει καθυστερήσει μεν αλλά τουλάχιστον οι εργασίες συνεχίζονται έστω και με αργούς ρυθμούς. Η αρχαιολογική έρευνα ολοκληρώθηκε αλλά το έργο δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί άμεσα καθώς μόνο για να κατασκευαστεί ο κόμβος Γαλαρινού θα απαιτηθούν τουλάχιστον έξι μήνες.
Το Θέρμη - Γαλάτιστα, που όπως έχει ξαναγραφεί κατέληξε να είναι Θέρμη- Αγία Αναστασία αφού το τμήμα των στροφών στα Περιβόλια της Γαλάτιστας δεν έχει συμπεριληφθεί στην εργολαβία αυτή, είναι και αυτό phasing, πέρασε δηλαδή σαν έργο - γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Αν κρίνει κανείς από την πορεία εκτέλεσης των εργασιών και λαμβανομένου υπόψη ότι η αυξημένη κίνηση οχημάτων στους μήνες του καλοκαιριού αναγκάζει σε επιβράδυνση των εργασιών, τότε και αυτό το τμήμα "θα φάει" μία ακόμη διετία για να τελειώσει.
Όσο για τα τρία χιλιόμετρα που έμειναν εκτός αυτής της εργολαβίας , επειδή δεν ήταν έτοιμες οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ελπίζεται ότι ίσως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα θελήσει να το εντάξει στο Πρόγραμμά της. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του είναι κοντά στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή: http://voria.gr/article/kollise-to-moudania--potidea-ena-vima-prin-tin-ekptosi-o-ergolavos

Δεν υπάρχουν σχόλια: