Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Πέραν των αυτονόητων προϋποθέσεων που ανέφερε ο κος Σκουρλέτης, ο αναγκαίος συμβιβασμός που προτείνει μεταξύ ποίων θα γίνει και πώς θα επιτευχθεί;

Στην τελευταία συνέντευξη τύπου του υπουργού ΠΕΝ, κου Σκουρλέτη, υπήρξε μία σαφής στροφή στο θέμα της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. Μίλησε για αναγκαίο συμβιβασμό, μεταξύ του επενδυτή και των αντιδρώντων, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η επένδυση με κοινωνική ειρήνη και αποδοχή.
Ο κος Σκουρλέτης μάλλον παραλογίζεται, αφού «ξεχνάει» την ιστορία που έχει η υπόθεση, ιδιαίτερα τη δράση των αντιδρώντων και κυρίως εκμηδενίζει τις αδειοδοτήσεις και τις αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της επένδυσης, οι οποίες αξιολογούν και απορρίπτουν το σύνολο των επιχειρημάτων των αντιδρώντων.

Επιπροσθέτως, ο κος Σκουρλέτης κάνει πως αγνοεί τις θέσεις των αντιδρώντων οι οποίες αποσκοπούν στο πλήρες κλείσιμο της επένδυσης, χωρίς εκπτώσεις, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι αντιδρώντες δεν έχουνε ενιαίες και κοινά αποδεκτές από όλες τις «συνιστώσες» θέσεις. Ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν σε μία ενδεχόμενη συζήτηση στα πλαίσια του αναγκαίου συμβιβασμού;

Είναι σαφές ότι η πρόταση του κου Σκουρλέτη είναι ανεδαφική και δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί. Ο επενδυτής έχει τη νομιμότητα με το μέρος του. Οι αντιδρώντες είναι εναντίον της νομιμότητας, όπως έχουν αποδείξει με τη μακρόχρονη δράση τους και την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν. Είναι απορίας άξιον που ο υπουργός κατέθεσε αυτή την πρόταση ως διέξοδο στο πρόβλημα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Εάν πραγματικά ενδιαφέρει τον υπουργό η υλοποίηση της επένδυσης με όρους κοινωνικής ειρήνης και αποδοχής θα πρέπει πρωτίστως να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να χορηγήσει τις εκκρεμούσες άδειες ρουτίνας, στο πλαίσιο της νομιμότητας, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον. Ακολούθως να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει σφαιρική και ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη εκ μέρους του επενδυτή, των αντιδρώντων και του υπουργείου που αδειοδότησε, προκειμένου να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα, ώστε με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο να αποσαφηνιστεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Στη δημοκρατία, μπορούμε να προχωρήσουμε με σεβασμό στη θέση της πλειοψηφίας, με δημοκρατικό συμβιβασμό.

Ο δημοκρατικός συμβιβασμός της πλευράς που συμφωνεί με την υλοποίηση της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και της πλευράς που δεν συμφωνεί, προϋποθέτει τοπικό δημοψήφισμα, αφού προηγηθεί σφαιρική, ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας 

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καρινα πάρε το mount Olympus προς το παρών απο την αριστερή κυβέρνηση και κάνε λίγο υπομονη, ο φιλαράκος σου ο Σκουρλέτης θα σας δίνει μια μια τις άδειες, αλλά απο το αριστερο χέρι.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καρίνα, άξιος ο μισθός σου, το πας καλά το γράμμα. Φαντάζομαι ότι το γνωρίζεις και καλά το θέμα, γι’ αυτό και είμαστε μαζί σου. Αλλά πρόσεξε, σε αντίθετη περίπτωση έτσι δηλαδή που τα λεν οι αντιδρώντες,τότε τι κάνουμε;

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε σχολιαστή των 3 Απριλίου 2016 - 6:37 μ.μ. το κρίσιμο είναι η τήρηση των μελετών και των αντίστοιχων όρων της αδειοδότησης. Οι γνώσεις και τα μέσα υπάρχουν ώστε η ΒΑ Χαλκιδική να γίνει παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση. Από εμάς εξαρτάται, να διαψευστούν οι ψευδοπροφήτες. Μπορούμε και το αξίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς για κάποιους ή ευτυχώς για άλλους έχει ήδη εκδοθεί το διαζύγιο μεταξύ της παρέας του Μαξίμου με την antigold παρέα. Όσο το γρηγορότερο γίνει κατανοητό τόσο το καλύτερο για όλους μας. Τέρμα το χάιδεμα στα αυτιά, καιρός να τηρηθεί η συνταγματική νομιμότητα που απέχει παρασάγγης από το δίκαιο του μπαχαλάκια. Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι το σύνολο των αντιδρώντων έχει παραβατική συμπεριφορά. Οι λίγοι εθελοτυφλούντες για τους δικούς τους λόγους είναι πλέον απομονωμένοι και δημιουργούν εντυπώσεις υπό μορφή πυροτεχνημάτων, καταπατώντας τα δικαιώματα των υπολοίπων. Ο Δήμαρχος, η τοπική Βουλευτίνα και ο αρμόδιος Υπουργός ενεργώντας θεσμικά είναι πλέον υποχρεωμένοι, άσχετα από τις προσωπικές τους απόψεις, να ακολουθήσουν τις προσταγές του Συντάγματος. Για πόσο καιρό θα διαιωνίζεται το πρόβλημα της εξεύρεσης λύσης, που επιστημονικά και κοινωνικά θα γίνει κατανοητή από τις δύο πλευρές; Τα παραπανίσια δεν βοηθούν και αποδεικνύουν ότι η ακραία συμπεριφορά των γνωστών-αγνώστων δεν οδηγεί στην κοινωνική γαλήνη. Τα τρία τελευταία περιστατικά με τους εμπρησμούς βρίσκουν αντίθετους το σύνολο των κατοίκων της Χαλκιδικής και όχι μόνο.

ΟΒΕΛΙΞ ®

Ανώνυμος είπε...

Καρίνα τι Μεταλλειολόγος, Γεωτεχνικός και πράσινα άλογα μας πλασάρεσαι. Εσύ ρε μεγάλε ούτε δημόσιος υπάλληλος να ήσουνα. Απαντάς σε κάποιο email 11.57. Άρα είσαι επίσημα ένα παπαγαλάκι της φοβερής επένδυσης. Που δούλευες όταν το έγραφες στη γαλαρία (μεταλλειολόγος) ή στην προστασία των βουνοκορφών (γεωτεχνικός);

Ανώνυμος είπε...

Γραφια τησ εταιρειασ επικαλεισαι οτι πρεπει να σεβαστούμε την συνταγματική νομιμότητα. Σου λεω λοιπον οτι με αποφαση των δικαστηκων αρχων τησ χωρασ(εισαγγελέα-ανακρητη) αποφυλακιστηκε ο κατ ομολογιαν δολοφόνος Ρουπακιας. Πεσ λοιπόν στους γονεισ, αδέρφια, συγγενείς και φιλουσ του Φυσσα να σεβαστουν την νομιμοτητα. Μάλιστα να μην αντιδρουν περαν του δέοντος γιατί κινδυνεύουν να χαρακτηριστουν συμμοριτεσ εγκληματική οργάνωση και μπαχαλακιδες.

Ανώνυμος είπε...

9,08 ο παραλληλισμος σου με κακουργηματα και μαλιστα στο πρωτο πληθυντικο προσωπο δικαιωνει το ανω ακατοικητο του κεφαλιου σου.

Ανώνυμος είπε...

μεχρι στιγμης τα οσα λεει η εταιρεια ειναι παραμυθια αντε να δουμε τι θα γινει με το flash smelting μηπως σκοπιμα εξαπατησαν το δημοσιο ? Αραγε γιατι τα νερα γεμιζουν αρσενικο αρα φιλε αν διαπυστωσουμε αστοχια του ολου εγχειτηματος θα ειναι πολυ αργα ο τοπος θα καταστραφει αλλα θα λυσουμε την περιεργεια μας.
Πεσ μας ρε Καρινα σε ποιο κατοικημενο τουριστικο,δασωμενο,αγροκτηνοτροφικο μερος στο κοσμο τολμησε χρυσοθηρας να κανει εξορυξη?