Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Το «χρυσό» παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΤΡΕΝΗ*
Τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής , εκτός από τον Αρμαγεδδώνα του μνημονίου, αντιμετωπίζουν και ένα άλλο μεγάλο θέμα που είναι απόρροια των μνημονίων και αφορά τον τόπο τους, το μέλλον και την φύση της Χαλκιδικής. Το θέμα αυτό αφορά την Ελ Ντοράντο και το καταστροφικό της έργο στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Απέναντι σε αυτή την απειλή οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έδωσαν άμεσα, δυναμικά και μαζικά την απάντηση τους με συνεχείς αγώνες για τη γη και την ελευθερία τους. Οι κάτοικοι συνεπικουρούμενοι από αλληλέγγυους στέλνουν αδιάκοπα τον μήνυμα τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  με αυταρχικές μεθόδους άρχισε να διώκει χιλιάδες αγωνιστές και να κάνει πεδίο μάχης την Χαλκιδική για να καταστείλει τις αντιδράσεις. Ότι δεν κατάφεραν οι ατελείωτες δικογραφίες, η βία, η καταστολή και ο εκβιασμός, ήρθε να τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή κυβέρνηση με τη βοήθεια των ντόπιων «αυλικών» του προκειμένου να εξασφαλίσει το  χρυσό δαχτυλίδι της εξουσίας, πρόσθεσε στο υποσχεσιολόγιο του ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα διώξει την εταιρεία και θα σεβαστεί το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Αυτή η υπόσχεση μετατράπηκε σε ελπίδα για την  πλειοψηφία των κατοίκων της Χαλκιδικής ότι θα απαλλαγούν οριστικά από την Ελ Ντοράντο.
Δεν άργησαν να καταλάβουν, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι, ότι η ελπίδα ήταν ένα ακόμα παραμύθι. Ένα χρυσό παραμύθι. Η καταστολή συνεχίστηκε. Το ίδιο και το δικαστικό κυνήγι των αγωνιστών της Χαλκιδικής. Οι υποσχέσεις άρχισαν να έχουν εκπτώσεις. Οι εκβιασμοί ήταν πιο καθαροί από ποτέ. Πριν λίγους μήνες, στις αρχές της χρονιάς, ο πρόεδρος της εταιρείας, Paul Wright, έστειλε τελεσίγραφο ότι η εταιρεία θα φύγει. Ο Wright, με αγαστή συνεργασία με τους ντόπιους ολιγάρχες (Μπόμπολας) και τα φερέφωνα ΜΜΕ αλλά και με την ασφάλεια της προστασίας που του δίνει απλόχερα ο κρατικός μηχανισμός μέχρι και σήμερα, απείλησε την κυβέρνηση να δώσει τις απαιτούμενες άδειες μέχρι τέλη Μαρτίου για την πραγμάτωση-συνέχιση  του έργου. Τσίπρας και Σκουρλέτης, ως γνήσια πιόνια του συστήματος,  παρέδωσαν αμαχητί τις άδειες τόσο ως κυβέρνηση όσο και στο δημοτικό επίπεδο μέσω του Δημάρχου και κάποιων δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, την τελευταία μέρα του Μαρτίου, δόθηκε μία μοναδική ευκαιρία στην κυβέρνηση να παγώσει κάθε κίνηση της εταιρείας και να απορρίψει τις άδειες. Και πάλι, όμως, ο Σκουρλέτης έκλεισε το μάτι στην εταιρεία, άφησε και πάλι γενικές και αόριστες υποσχέσεις και κάλεσε τις δύο πλευρές σε συμβιβασμό. Σε έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως αυτόν του Τσίπρα και του Τσακαλώτου που παρέδωσαν τη χώρα στις ορέξεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Καλεί τους αγωνιστές κατοίκους της Χαλκιδικής να κάνουν ένα βήμα πίσω και να συμβιβαστούν με λιγότερη καταστροφή, με λιγότερες διώξεις, με λιγότερο θάνατο. Αν στην αρχή της διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε ίσες αποστάσεις, σήμερα έχει ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελ Ντοράντο και του Μπόμπολα. Δείχνει ότι θα υποκύπτει στους εκβιασμούς του κεφαλαίου. Δείχνει την ιεραρχία των αξιών του.
Εντέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ και το χρυσό παραμυθάκι του ήταν ένα καλά προμελετημένο σχέδιο για να αναδυθεί στον κυβερνητικό θώκο .Ουσιαστικά , σφετερίστηκε τον αγώνα και την οργή τόσο των κατοίκων όσο και των αλληλέγγυων. Προσπάθησε να μετατρέψει το κίνημα σε πειθήνιο όργανο της κομματικής του οργάνωση τους, συνεχίζει ολοένα και πιο επιθετικά την δίωξη σε αγωνιστές και αγωνίστριες , μετέφερε το πεδίο μάχης από τον Κάκαβο  στην Βουλή , επιδίωξε και πέτυχε να φέρει λογικές ανάθεσης και διχασμού στο κίνημα αλλά πάνω από όλα έδωσε το πρωτείο στο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές και όχι στον άνθρωπο και στον περιβάλλον .
Λόγω της κατάστασης αυτής, το ζητούμενο είναι να καταφέρει το κίνημα να ξαναποκτήσει την χαμένη αίγλη και δυναμική του. Είναι ανάγκη των καιρών  και του αγώνα που δίνουμε για τον άνθρωπο και τον περιβάλλον να παλέψουμε για να ματαιώσουμε τα σχέδια τους με συνεχόμενες, μαζικές και δυναμικές δράσεις στον Κάκαβο, στους δρόμους, στα δικαστήρια. Επίσης πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην ομηρία των διωκόμενων συναγωνιστών αλλά και να συνεχίσουμε την ενημέρωση του κάθε πολίτη για αυτήν την οικονομική, πολιτική ,κοινωνική και οικολογική δυσωδία. Το επίδικο είναι ένα: H αυτοί ή εμείςΔεν χωρούν πλέον μεσοβέζικες λύσεις
*Ο Στέλιος Κουτρένης είναι μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολυγύρου Χαλκιδικής
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ο δρόμος της Αριστεράς" (9-4-2016)

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΣ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΑΚΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΟΙΟΥΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Φιλε συναγωνιστή ολα σωστα αυτα που γράφεις όμως η χροιά που αφήνει το κείμενο σου μου θυμίζει βαθιά κομματική άποψη και δη εξω κοινοβουλευτική για παράδειγμα λαφαζανικη.Το ζήτημα δεν ειναι το κόμμα αλλα η δικαίωση υου αγώνα κ για να καταλάβεις οτι τα πράγματα αλλάξανε κ δεν το ξερεις γιατι προφανώς δεν εισαι απο τη περιοχη μας,δεν συμμετέχεις οπως εμεις οι κάτοικοι,πλέον κανένα κόμμα δεν εχει θέση στον αγώνα μας.Τις κρυφό ματιές σας άλλου κ εκεί που σας παίρνει.Ιερισσος,η καρδιά του αγωνα.

Ανώνυμος είπε...

Μπλα-μπλα .......ηδη διαλεξαμε αυτους και οχι τον μεσαιωνα που εκπροσωπειτε ολοι εσεις οι μπαχαλακηδες

Ανώνυμος είπε...

11.11 τα μεταλεια δεν ειναι δικα σου ειναι της eldorando,εσυ απο εκει δικαιουσαι ενα κοματι ψωμι με κίνδυνο της υγειας σου και αυτο για λιγα χρονια.Ο τοπος αυτος σε λιγα χρονια θα ειναι ακετα σκονισμενος ωστε να μην υπαρχουν καλιεργειες,τα νερα θα ειναι σπανια και δηλητηριασμενα το ιδιο και οι θαλασσες,
Δεν θα αφησουμε να συνεχισει αυτη την επενσυση γιατι αν εισαι τοσο ηλιθιος που νομιζεις οτι ο τοπος δεν θα καταστραφει εισαι επικυνδινος για ολους.Ο τοπος μου ανηκει οπως ανηκει και στο καθε χαλκιδικιωτη και τον καθε Ελληνα και κυριως ο τοπος ανηκει στις επομενες γενιες,εισαι πολυ ΛΙΓΟΣ να τους κληροδοτησεις δηλητηρια.
brgds

Ανώνυμος είπε...

7.51 βρζνς
Mην παριστάνεις τον Ρομπέν των Δασών βρίζοντας όποιον διαφωνεί με την υποκειμενική σου άποψη. Πάνω από όλους μας υπάρχουν Νόμοι που είμαστε υποχρεωμένοι να τους εφαρμόζουμε (δες το παράδειγμα του υπ.Πάνου Σκουρλέτη).

ΟΒΕΛΙΞ ®

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Στέλιο, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ΔΕΝ έδωσαν δυναμικά και μαζικά αγώνες που επικαλείσαι. Ενα τμήμα αυτών ΝΑΙ, ίσως και ισχνή μειοψηφία, υποστηριζόμενοι από εισαγόμενους "επαναστάτες - φυσιολάτρες" που τόσο κόπτονται για την υγεία μας και τον τόπο μας!

Ανώνυμος είπε...

10 Απριλίου 2016 - 4:30 μ.μ. η μειοψηφία έβγαλε δήμαρχο και πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο ;;; Πως γίνεται αυτό, μπορείς να μου το εξηγήσεις ;;;

Ανώνυμος είπε...

Τελικά γιατί κάθε λαλημένος γράφει τον πόνο του ;

αφού έχετε άγνοια για τα μεταλλευτικά θέματα γιατί μας ζαλίζετε με τις ιδεοληψιες σας;
Η πλειοψηφία των χωριών που έχουν άμεση σχέση με τα μεταλλεία δεν πλειοψήφησαν
υπέρ του μίχου.
Φαντάζομαι αν ήταν υποψήφιος ο ζουμπάς θα ήσασταν η απόλυτη μειοψηφία σε ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Μπλα μπλα μπλα... που να έρθουν και εκλογές, εκεί να δεις τι μας περιμένει εμάς τους αναγνώστες σου ρεσπέντζα. Αυτοαποκαλούμενοι αγωνιστές απλά γιατί δε φορούν γραβάτα. Αυτοαποκαλούμενοι αγωνιστές χωρίς να έχουν προσφέρει ποτέ τίποτε στον τόπο. Μου θυμίζει εκείνους τους βουλευτές που όταν τους ρωτάς "τι ρε έχεις κάνει εσύ" σου λένε έχω κάνει 10 ερωτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΕΛΑΡΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΜΟΝΟ ΓΑΡΓΑΡΕΣ. Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ; Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ.

stergios koutrenis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Να υποψιαστώ φίλε στέλιο οτι είσαι άεργος και ψάχνεις καμιά θέση τύπου καρανίκα!!!!!!! ΡΩΤΑΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

Ανώνυμος είπε...

Στέργιο, δεν βρίσκεται σε αμφισβητηση η προσωπική σου εμπειρία για «αγωνιστές» εκτός από την Ιερισσό, πραγματικά υπάρχουν και απο τη Μεγαλη Παναγία και τα Μουδανιά. Ποιες είναι οι άλλες περιοχές; γιατί δεν ονοματίζεις «αγωνιστές» από τα κοντινότερα στις Σκουριές χωριά, που δεν είναι λίγα;
Δεν είναι υπερβολή να σε ενημερώσουμε, αν και νομίζουμε ότι το γνωρίζεις, το γεγονός ότι πολλοί «αγωνιστές» κοντοστέκονται και ρωτάνε τους ντόπιους στις πλατείες μας πως να πάνε στο ΧΩΡΙΟ Σκουριές.