Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Τα μεταλλεία είναι καταδικασμένα να λειτουργήσουν. Όποιος το κατάλαβε, το κατάλαβε . . . οι άλλοι ας ταλαιπωρούνται.

Γράφει ο Αθανάσιος Γ. Καρίνας
Είναι γνωστό ότι από το 2004, έτος έναρξης, μέχρι σήμερα, 2016, η επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική έχει περάσει από χίλια κύματα και χίλια κόσκινα. Καταρχήν αξιολογήθηκε από την ελληνική πολιτεία το επενδυτικό σχέδιο που κατέθεσε η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και εγκρίθηκε, ενώ κρίθηκε στο ΣτΕ η νομιμότητά του, απορρίπτοντας σχετική προσφυγή αντιδρώντων στην υλοποίηση της επένδυσης. Επίσης, αξιολογήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και εγκρίθηκαν Περιβαλλοντικοί Όροι (ΑΕΠΟ) από το αρμόδιο Υπουργείο, για το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου, ως ενιαίο και αδιαίρετο έργο, το οποίο συνίσταται από τέσσερα βασικά έργα, τα μεταλλεία στις Μαύρες Πέτρες, στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές και τη μεταλλουργία χαλκού-χρυσού στο Μαδέμ Λάκκο. Επί των περιβαλλοντικών θεμάτων, οι αντιδρώντες προσέφυγαν στο ΣτΕ περισσότερες από 10 φορές.

Οι εν λόγω προσφυγές των αντιδρώντων επί περιβαλλοντικών θεμάτων απορρίφθηκαν από το ΣτΕ, δικαιώνοντας την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. που συνέταξε τη ΜΠΕ και το Υπουργείο που την ενέκρινε και χορήγησε περιβαλλοντικούς όρους. Επιπροσθέτως, η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. συνέταξε και υπέβαλε στο αρμόδιο υπουργείο τις βασικές τεχνικές μελέτες υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου για τις οποίες έλαβε τις αντίστοιχες αδειοδοτήσεις και ένα πλαίσιο αυστηρών όρων. Τέλος, η επένδυση υποβλήθηκε και σε μία ακόμη βάσανο, αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Σκουρλέτης, δοκίμασε να κλείσει τα μεταλλεία τον Αύγουστο του 2015, αλλά η απόφασή του ακυρώθηκε οριστικά από το ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2016.
Είναι σαφές ότι η επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική δοκιμάστηκε ποικιλοτρόπως και σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε οικονομοτεχνικό, όσο και σε νομικό επίπεδο. Τα οικονομοτεχνικά θέματα εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν από τους υπαλλήλους του αρμόδιου υπουργείου και χορηγήθηκαν οι αντίστοιχες άδειες. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για το οποίο να έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ από τους αντιδρώντες και να μην δικαιώθηκε ο επενδυτής με αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις. Επομένως αναρωτιέται κανείς, για ποιο λόγο σήμερα οδεύουν προς πρόσκαιρο κλείσιμο τα μεταλλεία στη ΒΑ Χαλκιδική ; Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. Η επένδυση χρυσού δεν είναι αποδεκτή με πολιτικά κριτήρια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αποδέχεται την ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας. Εξαιτίας αυτού του λόγου, ο οποίος ταυτίζεται ιδεολογικά με τους αντιδρώντες στην επένδυση, η κυβέρνηση ασκεί επιθετική πολιτική εις βάρος της επένδυσης, προκαλώντας καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και λοιπές δυσλειτουργίες στην απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Αυτή η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης εις βάρος της επένδυσης ανάγκασε τον επενδυτή να αποφασίσει την πρόσκαιρη αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία των Σκουριών και της Ολυμπιάδας, θέτοντας την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, αναμένοντας τις εκκρεμούσες αδειοδοτήσεις ρουτίνας για επιμέρους εγκαταστάσεις.
Συνεπώς, είτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αντιληφθεί το δημόσιο συμφέρον, θα αγνοήσει τις ανεδαφικές προεκλογικές δεσμεύσεις της προς τους αντιδρώντες και θα χορηγήσει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ρουτίνας, είτε θα αναμένεται η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ταχθεί σαφώς υπέρ της υλοποίησης της επένδυσης. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική είναι καταδικασμένη να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει. Είναι θέμα χρόνου. Εν τω μεταξύ απαιτείται αγώνας και υπομονή από όσους βλέπουμε την ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από τη λειτουργία των μεταλλείων.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΓΡΑΦΕΙΣ....
ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΒΑΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ ..... ΠΑΝΤΩΣ ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ,
ΕΙΣΤΕ. ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ

ΧΩΡΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Είσαι βαρετός και ταυτόχρονα παραμύθας. Που είναι οι άδειες ρε Καρίνα; Το ψέμα έχει κοντά πόδια, λέει ο λαός μας. Θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε τι θα έλεγες και τι μούτρα θα είχες όταν θα σε εγκαταλείπει η Eldorado;
Αλλά που να καταλάβεις, εσύ είσαι παντός καιρού.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΝΑΙ!ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ!ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ! ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ! ΚΑΤΑΛΑΒΕ!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε κυριε λιβελογραφε καθοδηγητη των Χρυσοθηρων το μονο που θα αναπτυχθει στον τοπο μας ειναι ο θανατος και η καταστροφη των αλλων επαγγελματων οι αντιθετοι απλα προσπαθουν με τα πενιχρα μεσα που διαθετουν να διωξουν τον καταστροφεα μας και θα το καταφερουν γιατι εχουν το δικιο με τον μερος τους αλλα κυριως γιατι εχουν ψυχη.Μην ξεχναμε ολοι οι υποταχτικοι και γερμανοτσολιαδες επι κατοχης γιναν οι αυριανοι κυρνητες και ελιτ της χωρας μας.Στην μνημα μας εμειναν ως δωσίλογοι. Και κατι ακομα εσυ αρθρογραφεις επειδη νοιαζεσαι για τον ανεργο Μητσο η για την τσεπη σου?
brgds

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα ο Καρίνας δουλεύει για την Ελ. Χρυσός;

Σε αυτό που έχει δίκιο είναι ότι από τη στιγμή που είναι εξακριβωμένο κοίτασμα, έχουν γίνει γεωτρήσεις κτλ κτλ κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο ότι θα το εξορύσει κάποιος. Μπορεί σε 2 χρόνια μπορεί σε 20. Από τη στιγμή που δεν πρόκειται να γίνουμε από Homo Sapiens σε κάτι άλλο μέσα σε αυτά τα χρόνια. Αυτό σας λέει ο Καρίνας. Προς το παρών κοιτάξτε να βελτιώσετε τις πραγματικές πηγές ρύπανσης δίπλα στα χωριά σας. Χωματερές, λάδια χύμα, σκουπιδότοποι, ανακύκλωση στην πηγή και σιγά σιγά.

Ο μονος που έχει φόβο και ξεριζώνεται είναι ο Καλύβας κάτω από τον Καρατζά. Κανείς άλλος.

Ανώνυμος είπε...

Αν τα μεταλλεία λειτουργησουν, τοτε ειμαστε καταδικασμένοι ολοι μας.

Ανώνυμος είπε...

Έλα ρε Θανάση....πάλι δεν πήρες τα χάπια σου;