Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

Είχα σκοπό να συνεχίσω με το όγδοο μέρος του αφιερώματος στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου όταν έλαβα μια ενδιαφέρουσα επιστολή από τον Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αργολίδας, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΑΝΑ.

Συνέλληνες, πάρτε το χαμπάρι πως πρέπει να αφήσετε (το ξαναέγραψα) τους καναπέδες, και να αρπάξετε τις μαγκούρες….
Ο κύριος ΓΚΑΝΑΣ, «φωτογραφίζει» ΟΛΟ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ που επικρατεί στην υγεία με τα ΟΛΕΘΡΙΑ αποτελέσματα του.Αποφάσεις και ενέργειες από ανθρώπους ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ που αυτή η χώρα είχε την κατάρα να τους έχει στο τιμόνι της υγείας της….. ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ «ΧΑΡΟΙ»…
Σας αφήνω να διαβάσετε την επιστολή του κυρίου Γκανά. Τη δημοσιεύω ως έχει, και καλά θα κάνετε αδέλφια να τη διαβάσετε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, γιατί ο άνθρωπος αναφέρεται στο ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΛΙ…..
«ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ
Αγαπητέ κε Τσούγκαρη
Διαβάζοντας με προσοχή τις αναρτήσεις σας για το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου που γράφετε πολλές αλήθειες για την υγεία που μας αγγίζουν πλέον όλους, ως δυνητικά ασθενείς που βρισκόμαστε στο απόλυτο αδιέξοδο σε αυτή τη χώρα, γιατί έτσι το αποφάσισαν οι «πολιτικοί σωτήρες»σας αποστέλλω μία ανοικτή επιστολή δική μου με τίτλο «συγχώνευση κλινικών-Νοσοκομείων σε ένα ΕΣΥ που έχει καταρρεύσει και παρακαλώ, αν σας βρίσκει σύμφωνο να τη δημοσιοποιήσετε.
Επειδή ζούμε σε μία χώρα που επικρατεί πλέον η αυθαιρεσία, η σύγχυση και η κατεδάφιση όλων των υποδομών χωρίς να δίνεται έμφαση στις οργανωμένες υποδομές, στην εκπαίδευση των ιατρών-νοσηλευτών και συνακόλουθα στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών παίρνω αφορμή να σας γράψω τις σκέψεις μου που απορρέουν από την εμπειρία μου να διευθύνω επί 8 χρόνια μία χειρουργική κλινική σε Νοσοκομείο της περιφέρειας.
Προίσταμαι εδώ και 8 χρόνια μιας πολύ οργανωμένης και εκπαιδευμένης χειρουργικής και νοσηλευτικής ομάδας στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Η ομάδα μου δίνει καθημερινά μάχη όχι μόνο με την αρρώστια, αλλά και με την οικονομική δυσκολία που προΐσταται πλέον και υπαγορεύει την καθημερινή αγωνία για εξοικονόμηση πόρων, διαφύλαξη πολύτιμων πλέον υλικών και φαρμάκων προς όφελος και διάσωση όλο και περισσότερων ασθενών. Η άρτια εκπαίδευση όλων των στελεχών της κλινικής μου αποτελεί εγγύηση για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, αφού η πολυδάπανη ιατρική είναι συνυφασμένη με ανεκπαίδευτους και μη επαρκώς καταρτισμένους επιστήμονες.
Οι ειδικευμένοι χειρουργοί που στελεχώνουν την χειρουργική ομάδα έχουν ξοδέψει πολλά χρόνια από τη ζωή τους μέσα στα Νοσοκομεία τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, ζώντας μία ζωή «ασκητή ιερομόναχου» με στέρηση και θυσίες με μοναδικό όραμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τόπο τους, στους γονείς τους, στους ηλικιωμένους ασθενείς που τόσο μόχθησαν να κρατήσουν όρθια της πατρίδα μας στα πολύ δύσκολα χρόνια μετά τον εμφύλιο. Επιστρέφοντας στην πατρίδα είναι εισηγητές σε Πανελλήνια Συνέδρια, προεδρεία Στρογγυλών τραπεζιών, εκπαιδευτές σε γιατρούς και νοσηλευτές μοιράζοντας απλόχερα τις γνώσεις τους σε νεώτερης γενιάς επιστήμονες.
Από την άλλη έχουμε συνειδητοποιήσει ότι υπηρετούμε μία περιοχή που δέχεται πολλούς επισκέπτες όλο το χρόνο( από όλα τα μέρη του κόσμου(Επίδαυρος, Μυκήνες) και θα πρέπει η παροχή των υπηρεσιών μας να λειτουργεί ως πρεσβευτής της Ελληνικής Ιατρικής στα πέρατα του κόσμου. Αυτό μας υπαγορεύει να λειτουργούμε καθημερινά ως πρεσβευτές αυτής της χώρας δίνοντας ότι καλύτερο διαθέτουμε επιστημονικά και ανθρώπινα στην υπηρεσία των ασθενών μας με ανταμοιβή την αναγνώριση και την εκτίμηση έξω από τα σύνορα της χώρας, τα ευχαριστήρια τηλεφωνήματα, τα γράμματα, τα emails, και τις ευχαριστήριες κάρτες από όλο τον κόσμο σε αναγνώριση και ανταπόδοση των υπηρεσιών μας.
Η σωστή οργάνωση συνοδευόμενη από άρτια εκπαίδευση των νοσοκομειακών ιατρών αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον ασθενή και την ορθολογική-εκλογικευμένη χρήση πόρων. Αυτό είναι ακρογωνιαίος λίθος πάνω στον οποίο βασίζονται όλα τα δημόσια συστήματα υγείας στον κόσμο. Με βάση αυτό πιστεύω ότι πριν αποφασιστεί να συγχωνευτούν ή όχι κλινικές-εργαστήρια ΠΡΕΠΕΙ πρώτα να αξιολογηθούν και να προσμετρηθεί η παραγωγικότητα και το κόστος των υπηρεσιών τους. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε ακρότητες και παραλογισμούς που ο τελικός αποδέκτης θα είναι η κοινωνία που ήδη έχει χάσει τους ΑΡΙΣΤΟΥΣ δηλ.8.000 νέους γιατρούς που ξενιτεύτηκαν μη αντέχοντας άλλο την αρρώστια του συστήματος.-
Η χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Ναυπλίου με υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα υπηρεσιών, με χειρουργική γκάμα όλο τα φάσμα της χειρουργικής ενός μεγάλου τριτοβάθμιου Νοσοκομείου, που λειτουργεί σε μία τόσο νευραλγική για τον τουρισμό πόλη, όπως είναι το Ναύπλιο(Επίδαυρος και Μυκήνες έχουν ετήσια επισκεψιμότητα περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες), βρίσκεται σε καθεστώς κατάρρευσης και  σε πλάνο συγχώνευσης με την πραγματικότητα του μνημονίου που το μόνο που ενδιαφέρει πλέον είναι άδειοι τοίχοι, ουρές απελπισίας και άσπρες ιατρικές μπλούζες παραγεμισμένες με αμάθεια.

DR Παν. Γκανάς, Συντ. Δντής Χειρουργός
Μετεκαιδευθείς
The General Hospital of Birmingham
Lund Universitet Hospital Sweden.
3.Pupran Hospital Toulouse»
Αυτή ήταν λοιπόν αδέλφια η επιστολή. Πως σας φάνηκε;
Θα επανέλθω…………..

Βασίλης Τσούγκαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: