Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Κοινοβουλευτική δραστηριότητα Γ. Βαγιωνά


Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέμα "Εξέλιξη του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων και Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου." την οποία συνυπογράφει και ο Βουλευτής του Νομού Χαλκιδικής κ. Βαγιωνάς Γεώργιος

Το κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση
προς το Υπουργείο Οικονομικών

Θέμα: Εξέλιξη του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων και Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου.

Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί, μπορούν να συμβάλουν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.
Παράλληλα, μπορούν να έχουν και ταμειακά οφέλη συντελώντας στον περιορισμό των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και, τελικά, στη μείωση του δημοσίου χρέους μεσοπρόθεσμα.
Πλέον και η Κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως αποτυπώνεται και στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, σε αντίθεση με ότι επί χρόνια υποστήριζε, αναφέρεται στα «πολλαπλά οφέλη» των αποκρατικοποιήσεων για την Ελληνική οικονομία, με πρώτο στην καταγραφή, «την άμεση μείωση του δημοσίου χρέους» (σελ. 141).
Δυστυχώς όμως, τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, παρά τις προσπάθειες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι πενιχρά.
Η Κυβέρνηση, και σε αυτό το πεδίο, είναι «εγκλωβισμένη» ανάμεσα στις ιδεοληψίες της και στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που η ίδια προκάλεσε.
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015 υστερούν τόσο έναντι του 2014 όσο και έναντι των αρχικών αλλά και των μεταγενέστερων, δυσμενέστερων, εκτιμήσεων για το 2015:Είναι προφανές ότι οι Κυβερνητικές αμφισημίες και η πολυγλωσσία επί του θέματος, οδηγούν πολλές επενδύσεις είτε στην ακύρωση είτε στην «κατάψυξη».  
Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
ο κ. Υπουργός:

1ον. Γιατί δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2015, όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016;2ον. Δεδομένων πλέον των αποκλίσεων για το 2015, εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος επίτευξης εσόδων ύψους 1.993 εκατ. ευρώ το 2016;

3ον. Δεδομένων των συνεχών, δημόσιων, αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων Υπουργών της Κυβέρνησης με το ΤΑΙΠΕΔ (με τελευταίες αυτές που αφορούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ), σε ποιά κατάσταση και φάση υλοποίησης βρίσκονται οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, ήταν σε εξέλιξη:
Πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ.
Διαγωνισμός της πώλησης του 66% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ.
Πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
Πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ.
Πώληση μετοχών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, από το σύνολο του 55% του Ελληνικού Δημοσίου).
Παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Ομάδας τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου.
Πραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των Μαρίνων Χίου και Πύλου.
Αξιοποίηση έκτασης στη Σαμπάριζα Ερμιόνης.
Αξιοποίηση του ακινήτου Castelo Bibelli στην Κέρκυρα.
Αξιοποίηση ολυμπιακών ακινήτων στο Γουδί και στο Μαρκόπουλο Αττικής.
Αξιοποίηση ακινήτων στην Πλάκα Αθήνας.
Αξιοποίηση 14 ακινήτων ανά την επικράτεια, κατάλληλων για τη δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων.
Αξιοποίηση ακινήτων σε πόλεις του εξωτερικού.
Αξιοποίηση ανά την επικράτεια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΚΟΛΟΠΙΛΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΑΜΦΙΣΗΜΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΑΥΤΗΣ( ΤΗΣ ΚΟΛΟΠΙΛΑΛΑΣ) ΕΝΝΟΩ;;;;;; ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ, ΜΑ ΤΟΝ ΚΑΘΙΣΤΟ ΤΑΥΡΟ, ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΣΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ(ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΑΥΤΩΝ), ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ Ε Ν Τ Ε Λ Ω Σ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.................. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘ΄ΥΛΗΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΑΚΙ-ΘΡΙΛΕΡ!!!!!!!!!!!!!!!