Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Γαλήνη και ομόνοια στην τοπική κοινωνία. Δημοκρατία, τοπικό δημοψήφισμα, σεβασμός στη θέση της πλειοψηφίας.

Γράφει ο Αθανάσιος Γ. Καρίνας
Είναι πολλά τα γεγονότα τα οποία έχουνε λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στη ΒΑ Χαλκιδική σε σχέση με την επένδυση χρυσού και τα οποία σε συνδυασμό με τις ενέργειες και τις παραλείψεις των πολιτικών και άλλων «πρωτοστατών» έχουνε προκαλέσει τη διχόνοια στην τοπική κοινωνία και συγχρόνως έχουνε δημιουργήσει απίστευτη ένταση στις σχέσεις των πολιτών.
Ήταν αναμενόμενο κατά την έναρξη της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική ότι μία μερίδα των πολιτών δεν θα συμφωνούσε με την εν λόγω επένδυση για ποικίλους λόγους, ιδεολογικούς, περιβαλλοντικούς, επαγγελματικούς, προσωπικούς και άλλους. Δεν ήταν αναμενόμενο όμως και δεν είναι αποδεκτό στη δημοκρατία αυτή η μερίδα των πολιτών να προκαλεί βίαια επεισόδια, βιαιοπραγίες και άλλες «παράνομες» πράξεις εις βάρος των πολιτών που συμφωνούν με την υλοποίηση της επένδυσης.

Την απόφαση για την υλοποίηση της επένδυσης χρυσού την έλαβε η κεντρική διοίκηση. Όσοι διαφωνούσαν και διαφωνούν με αυτή την απόφαση της κεντρικής διοίκησης έκαναν και κάνουν τον αγώνα τους, με σκοπό να ακυρώσουν αυτή την απόφαση, αδιαφορώντας για το δημόσιο συμφέρον και για τη θέση των πολιτών που συμφωνούν με την εν λόγω απόφαση.

Την περίοδο που βρισκότανε σε εξέλιξη η διαδικασία γνωμοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί τοπικό δημοψήφισμα, προκειμένου η δημοτική αρχή των τότε τριών δήμων και η τότε νομαρχιακή αρχή να τοποθετούνταν ανάλογα. Δεν έγινε τότε. Κακώς. Και να τα αποτελέσματα. Ένταση και διχόνοια. Σε αυτό συνέβαλε και η επόμενη δημοτική αρχή. 

Στην παρούσα φάση είναι απαραίτητο να εκτονωθεί η ένταση και να αποκατασταθεί το κλίμα γαλήνης και ομόνοιας στο Δήμο Αριστοτέλη, ενώ θα πρέπει να εκλείψουν οι πράξεις βίας από τους μεν προς τους δε και τούμπαλιν. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά και αποτελεσματικά η διενέργεια ενός τοπικού δημοψηφίσματος, ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και θιγόμενοι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη να αποσαφηνίσουν τη βούλησή τους. Εξαιρετικά κρίσιμο είναι να προηγηθεί σφαιρική, ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση όλων των πολιτών και να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα όλοι οι πολίτες, ώστε να εξαχθεί η πλειοψηφία αβίαστα και χωρίς ερωτηματικά.

Με αποσαφηνισμένη τη βούληση της τοπικής κοινωνίας στο Δήμο Αριστοτέλη και με σεβασμό από όλους της θέσης της πλειοψηφίας, μπορούμε να διεκδικήσουμε τη βέλτιστη λύση επ’ ωφελεία όλων και του τόπου μας, ειρηνικά και δημοκρατικά, σε ένα γαλήνιο περιβάλλον, χωρίς διχόνοια μεταξύ των κατοίκων. 

Η παράταξη της παρούσας δημοτικής αρχής του Δήμου Αριστοτέλη, ρητά δήλωσε προεκλογικά και έγραψε στο πρόγραμμα της παράταξης ότι οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Επομένως, η παράταξη της παρούσας δημοτικής αρχής οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να αποσαφηνιστεί η βούληση της τοπικής κοινωνίας. Στη συνέχεια, με σεβασμό της θέσης της πλειοψηφίας, όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε την υλοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος από την κεντρική διοίκηση, η οποία θα αποφασίσει, σταθμίζοντας τα δεδομένα και κυρίως τη θέση της τοπικής κοινωνίας.

Η διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος στο Δήμο Αριστοτέλη παρουσιάζει μόνον πλεονεκτήματα για την πλειοψηφία των πολιτών, αλλά έχει μειονεκτήματα για όσους αισθάνονται ή είναι μειοψηφία. Μόνον η μειοψηφία φοβάται το δημοψήφισμα.

Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Γ. Καρίνας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έβαλες το φωτοστέφανο και μας μιλάς για Ειρήνη και δημοψηφίσματα;;;;;;;
Για δες τι έγινε στην Τουρκία σε παρόμοια περίπτωση. ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ , ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΑΝΕ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ;;;

ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ . ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ .ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ. ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΝΤΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΔΥΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ , ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΙΟΙ άνδρες γυναίκες για να διασφαλίσουμε το μέλλον των χωριών μας που η εταιρία σου ELDORADO, προσπαθεί, και μέσω εσού να διαλύσει.

Ανώνυμος είπε...

ολες οι δουλειες ειναι δυσκολες Καρινα δυσκολες εποχες αφου εισαι σκεπτομενος πες μου 2 πραγματα ποση σκονη θα υπαρχει πανω απο την Μεγαλη Παναγια οταν θα σκανε τα φουρνελα και ποσα καυσαερισα απο τις χιλιαδες καθημερινα δρομολογια των φορτηγων που θα μεταφερουν τα μπαζα απο το ορυγμα στο εργοστασιο(πλυντηριο)και απο το εργοστασιο στις χαβουζες.
brgds

Ανώνυμος είπε...

Ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον για σένα ρε Καρίνα, η καταστροφή της Χαλκιδικής; Τα ίδια μας τα είπες πάλι πριν λίγο καιρό, δεν βαρέθηκες να γράφεις αθλιότητες; Τύποι σαν και σένα περάσαν ουκ ολίγοι από αυτό το τόπο. Εσύ ένας τεράστιος πολυεπιστήμονας, γιατί περιμένεις στου κριαριού και εκτίθεσαι με την «επένδυσή» σου.
Καρίνα με τόσα προσόντα που διαθέτεις θα πρέπει να είσαι περιζήτητος. Όσο για τη σφαιρική, ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση που χρειαζόμαστε όλοι εμείς, δεν υπάρχει λόγος να γίνει, αφού εσύ την παρέχεις με τις γνώσεις σου κάθε τρείς και λίγο. Άντε ρε πήγαινε να τα πεις σε ιθαγενείς και να μοιράσεις τα καθρεφτάκια των Καναδών. Έλεος Καρίνα, κουραστήκαμε με βλακείες.

Ανώνυμος είπε...

Έλεος Καρίνα!!! Απευθύνσου σε άλλο κοινό, μας έχεις φλομώσει με τις μ@λ@κίες σου. Έχεις συμπεριφορά και επιμένεις σαν γριά. Πάνε να τα πεις αλλού για την επένδυσή σου. Τέλος.

Αθανάσιος Γ. Καρίνας είπε...

Αγαπητοί ανώνυμοι σχολιαστές, έχετε κάθε δικαίωμα να διαβάζετε ή να μην διαβάζετε τις αναρτήσεις μου και αντίστοιχα να σχολιάζετε. Δεν έχετε δικαίωμα όμως να φιμώνετε φωνές που δεν εξυπηρετούν τις απόψεις σας. Δημοκρατία σημαίνει πλουραλισμός. Εκτός και εάν δεν πιστεύετε στη δημοκρατία; Η δημοκρατική διαδικασία του τοπικού δημοψηφίσματος είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για να εκτονωθεί η ένταση στην τοπική κοινωνία. Το είχε υποσχεθεί η παράταξη του Δημάρχου. Ας υλοποιήσει την υπόσχεσή του.