Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

ΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ (ΣΟΪΜΠΛΕ) ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ (ΛΑΓΚΑΡΝΤ) ΣΥΝΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Κατά παράδοξο τρόπο οι δύο θεματοφύλακες των μνημονίων στη χώρα, άθελα τους και για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, κάνουν προτάσεις, οι οποίες αν εφαρμοστούν ταυτόχρονα, αποτελούν τον πυρήνα για να ανοίξει ο δρόμος της λύσης της μνημονιακής τραγωδίας στη χώρα με ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα.

Ο Σόϊμπλε πρόσφατα είπε μια αυτονόητη αλήθεια η οποία, όμως, θεωρείται απαγορευμένη και καταραμένη έννοια στην ελληνική δημόσια συζήτηση από τους κρατούντες θεματοφύλακες της ενημέρωσης. Συγκεκριμένα ο Β. Σόϊμπλε είπε ότι η Ελλάδα είναι δύσκολο να βγει από τη δεινή οικονομική της κατάσταση χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος. Νομισματική, όμως, υποτίμηση προϋποθέτει έξοδο από την ευρωζώνη και εθνικό νόμισμα. Ας μην ξεχνάμε ότι κάτι ανάλογο είπε και ο μέγας κερδοσκόπος J. Soros ως προϋπόθεση έλευσης ξένων επενδύσεων στη χώρα. Έλευση που έχει καταστεί έμμονη ιδέα για τους κυρίαρχους κύκλους του τόπου, οι οποίοι θεωρούν τις ξένες επενδύσεις ως το μόνο, σχεδόν, φάρμακο για να μπει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αν ο Σόϊμπλε πρόσφατα ανάδειξε το εργαλείο της υποτίμησης, η κ. Λαγκάρντ ή ακριβέστερα το ΔΝΤ, για δικές του σκοπιμότητες, έχει αναδείξει εδώ και καιρό ένα άλλο εργαλείο για την ελληνική ανάκαμψη το κούρεμα χρέους. Άσχετα αν, συχνά, το κούρεμα βαφτίζεται μείωση για να ακούγεται πιο κομψά προς την πλευρά της Ε.Ε. Έτσι κατά τα “ιερά τέρατα” το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να γίνει βιώσιμοαν δεν μειωθεί βαθιά. Μάλιστα, προσφάτως η κ. Λαγκάρντ συνέδεσε το ασφαλιστικό με την απομείωση χρέους στην Ελλάδα και με ένα εκβιαστικό προς την Ε.Ε. τρόπο. Αν θέλετε, είπε προς τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του ΔΝΤ, μικρότερη μείωση του ελληνικού χρέους, τότε πιέστε για βαθύτερες και άρα πιο επώδυνες, μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού.

Όπως και να έχει το πράγμα, Σόϊμπλε και Λαγκάρντ είπαν από μια αλήθεια. Αν αυτές οι αλήθειες συσσωματωθούν εις “σάρκα μία”, τινάζουν στον αέρα τα μνημόνια και βάζουν την Ελλάδα σε νέα πορεία.

Διότι η υποτίμηση, δηλ. εθνικό νόμισμα και (βαθύ) κούρεμα του χρέους, συναποτελούν τις δύοθεμελιώδεις προϋποθέσεις για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση. Δεν φτάνουν, φυσικά, αλλά χωρίς αυτές τίποτα το θετικό δεν μπορεί να γίνει για το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Η ειρωνεία είναι ότι Σόϊμπλε και Λαγκάρντ “δείχνουν το δρόμο” και δίνουν στον ελληνικό λαό τα επιχειρήματα και με αυτήν την έννοια το σχοινί για να τους “κρεμάσει” και να απαλλάξει τη χώρα από τον κατοχικό μνημονιακό ζυγό.
ISKRA

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τότε που γεννήθηκα πάντοτε μας έλεγαν για όλα τα κακά της πατρίδας μας φταίνε οι ξένοι. Το ίδιο βιολί, η ίδια καραμέλα και σήμερα. Εγώ θα έλεγα ότι δήμιοι του εαυτού μας είμαστε εμείς οι ίδιοι που πέρα από το προσωπικό μας συμφέρον δεν μας ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Ας μπορέσουμε επιτέλους πρώτα μόνοι μας να συνεννοηθούμε και να βρούμε τι φταίει και καταντήσαμε ο περίγελος του κόσμου και ύστερα ας ρίξουμε τις ευθύνες στου ξένους.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ

Θλιβεροί και αμετανόητοι δραχμολάγνοι δεν καταλαβαίνεται ότι επιστροφή στη δραχμή σημαίνει αναγκαστικά υποτίμηση;
Για ποιό λόγο να αλλάξουμε το νόμισμά μας αν δεν οδηγηθούμε σε υποτίμηση, που πάει να πεί πως αν με το εισόδημά μου σήμερα σε ευρώ αγοράζω α ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών με τη δραχμή θα αγοράζω κλάσμα του α. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε φτωχότεροι;
Και, βέβαια, απάντηση δεν περιμένω.

Ανώνυμος είπε...

Γιατι έτσι θα επιστρέψει η ρευστότητα στην αγορά. Ξέρεις η ευημερία μιας χώρας δεν συναρτάται με το κλάσμα του δικού σου μισθού! Άλλωστε τι νόημα έχει αν μπορείς εσύ να καταναλώνεις εισαγωμενα κυρίως προϊόντα (αλήθεια ως ποτε), τι στιγμή που κάποιοι δεν έχουν χρήματα (ελλειψη ρευστότητας) για να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα. Πιο απλα εκτός ευρώ θα δυσκολεύεσαι στα εισαγωμενα, αλλα θα εχεις πολύ φθηνότερα εγχώρια προιοντα. Αυτο ακριβώς το πλεόνασμα ανταγωνιστικών τιμών θα ευνοεί την πεθαμένη Ελληνική παραγωγή! Σε κάλυψα?

Ανώνυμος είπε...

ευγε φιλε μου 10και22 αλλα μεχρι να το παρουνε χαμπαρι μερικοι παρτακηδες και κιοτιδες θα ναι πολυ αργα.και παλι ευγε