Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ


Εδώ ήρθαμε, που έλεγαν παλιά, πάμε να «φύγουμε» τώρα. Αυτό βέβαια το έλεγαν για το σινεμά, για την ταινία που έπαιζε και πήγαιναν στη μέση της προβολής, οπότε την έβλεπαν μετά από την αρχή, και μόλις έφταναν στο σημείο που είχαν πάει, οι πιο πολλοί έφευγαν για αλλού…
Και εμείς σήμερα, παρακολουθούμε μια ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ταινία, ένα «θρίλερ» που έχει τον τίτλο ΜΝΗΜΟΝΙΑ, αλλά δυστυχώς, ΔΕΝ μπορούμε να φύγουμε, να γλυτώσουμε από αυτά, τα οποία όπως φαίνεται, θα… «προβάλλονται» για πολλά χρόνια ακόμα με «νέες παραγωγές». 

Μέσα στο θρίλερ που ζούμε και πρωταγωνιστούμε (χωρίς να θέλουμε), είναι η ΥΓΕΙΑ της χώρας, η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ η οποία πάει κατά διαόλου, και στα πλαίσια μάλιστα της διάλυσης της, ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ, μαζί με όλη τη χώρα…..
Τα λέμε εδώ και χρόνια, τα φωνάζουμε, φωνάζουμε πως ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΚΑΙ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΕΧΕΙ ΚΑΛΩΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ.
ΤΑ φωνάζαμε , αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν άκουγε, ΚΑΝΕΙΣ δεν πίστευε (και ούτε πιστεύει δηλαδή, δε θέλει να το πιστέψει) πως θα φτάναμε σε αυτό το σημείο.
Στο σημείο «μηδέν», στη σκληρή πραγματικότητα της Ελλάδας των μνημονίων.
Οι «δανειστές» ζητούν το ένα, το άλλο, ΟΛΑ, οι «δικοί μας», τους δίνουν ότι ζητούν και ακόμα περισσότερα για να φανούν «καλά παιδιά», τους δίνουν ΟΛΑ εκείνα, που θίγουν, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ έναν ολόκληρο λαό, αλλά δε θίγουν τα συμφέροντα τους, έτσι, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.
Παρόλα αυτά, τα διάφορα ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ των διαφόρων αποχρώσεων, λένε τα δικά τους νομίζοντας πως απευθύνονται σε χαζούς (για να μην το πω αλλιώς).
Και έρχεται ένα δημοσίευμα της Παρασκευής 19 του Φλεβάρη να επιβεβαιώσει ΚΑΙ αυτό, πως δεν φωνάζουμε άδικα, πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, και στην παρούσα φάση, έχουν όλα λαμπαδιάσει.
Διαβάστε Συνέλληνες.

«Έτοιμη η λίστα με τα λουκέτα σε ΠΕΔΥ-Κέντρα Υγείας! Ποια κλείνουν
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Κάτω από άκρα μυστικότητα ετοιμάζεται τις τελευταίες εβδομάδες το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει μπόλικα λουκέτα και συγχωνεύσεις όπως λένε έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δημιουργήθηκε ακριβώς γι αυτό το λόγο, θέση αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα ο οποίος θα είναι αρμόδιος για όλες τις αλλαγές στην ΠΦΥ. 
Το σχέδιο πάντως για το νέο ΠΕΔΥ που θα περιλαμβάνει συγχωνευμένες δομές, ετοιμάζεται εδώ και καιρό.
Το τελικό σχέδιο πάντως για το νέο ΠΕΔΥ στηρίζεται τόσο στις μνημονιακές απαιτήσεις όσο και στην απόδοση που παρουσιάζει η κάθε μονάδα. Άλλωστε εδώ και καιρό συγκεντρώνονται όλα τα στατιστικά στοιχεία για την επισκεψιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών στις Υγειονομικές Περιφέρειες ενώ αξιοποιούνται και στοιχεία από το ESY-NET.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η λίστα με τις μονάδες που θα εξαφανιστούν από το …χάρτη περιλαμβάνει δεκάδες δομές. Καθόλου αφύσικο βέβαια αν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλά σημεία της χώρας είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, τόσο κέντρα υγείας όσο και νοσοκομεία και μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), σύμφωνα με τις…κομματικές πελατειακές σχέσεις.
Αποτέλεσμα είναι σήμερα πολλές μονάδες από αυτές να είναι σχεδόν άδειες, αφού οι ασθενείς έχουν πολλές επιλογές σε πολύ μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις.
Τα κριτήρια που έπαιξαν ρόλο για να σχεδιασθεί το νέο ΠΕΔΥ με τις πολύ λιγότερες δομές είναι:
-η επισκεψιμότητα. Μονάδες που εμφανίζουν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό επισκέψεων θα συγχωνευθούν σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.
-η χιλιομετρική απόσταση. Όταν σε μία περιοχή υπάρχει τόσο Κέντρο υγείας όσο και μονάδα του ΠΕΔΥ και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων υπάρχει και νοσοκομείο, θα ακολουθήσει κλείσιμο τουλάχιστον της μίας μονάδας.
-πληθυσμιακά κριτήρια. Ο αριθμός των δομών που θα παραμείνει σε μία περιοχή θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κατοίκων που υπάρχουν.
–αποδοτικότητα. Ήδη υπάρχουν στο υπουργείο υγείας-λένε οι καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr– λίστες με όλα τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την αποδοτικότητα της κάθε μονάδας ξεχωριστά. Μία αποδοτικότητα που σχετίζεται με το κόστος- όφελος αλλά και τη δημιουργία υπηρεσιών από εργαστήρια κλπ.
Ωστόσο αγκάθι στη διαδικασία αυτή φαίνεται πως είναι και οι πιέσεις που θα δεχθεί η κυβέρνηση από διάφορους πολιτικούς παράγοντες, ώστε να μην μπούνε λουκέτα, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θα επηρεάσει και τις τοπικές κοινωνίες.»
ΠΗΓΗ: healthreport.gr
Πως σας φάνηκε αδέλφια; ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ. Να τους χαιρόμαστε ΟΛΟΥΣ, τους τέως και τους νυν!
Τους «ειδικούς» στο ΜΠΑΧΑΛΟ, που τους βάλαμε να κυβερνήσουν και να μας ξεπαστρέψουν.
Θα επανέλθω…

Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: