Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Κοινοβουλευτική δραστηριότητα Γ. ΒαγιωνάΕρώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέμα "Επιβολή ΕΦΚ στα ελληνικά κρασιά" μεταξύ των οποίων συνυπογράφει και ο βουλευτής του Νομού Χαλκιδικής Γεώργιος Βαγιωνάς.
Το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ-Αριθμ. πρωτ. 2737/28.01.2016
Προς: 1) Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο 
2) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου

ΘΕΜΑ: Επιβολή ΕΦΚ στα ελληνικά κρασιά

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των οινοπαραγωγών έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Το ελληνικό κρασί έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας και αποτελεί ένα εξαγώγιμο προϊόν σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διεθνή αγορά.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου η αξία των εξαγωγών το 2009 ήταν 57.839.344 € ενώ το  2014 ανήλθε στα 62.657.252 €. 
Μέσα από το προϊόν αυτό ζουν πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών και μεταποιητών 
Αποτελεί δε, ένα κατ’ εξοχήν γεωργικό προϊόν μιας και είναι αποτέλεσμα άμεσης μεταποίησης των παραγόμενων σταφυλιών. Για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται και στο παράρτημα Ι της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητα, όπου απαριθμούνται τα γεωργικά προϊόντα.
Με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στους εγχώριους και όχι στους εισαγόμενους οίνους, εξομοιώνεται το ελληνικό κρασί με άλλα αλκοολούχα ποτά και δεν αντιμετωπίζεται ως αγροτικό προϊόν.

Κ. κ. Υπουργοί,
ΕΠΕΙΔΗ, η πολιτική αύξησης της φορολογίας στο προϊόν δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν από τους στόχους και τις πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείματος. Αντιθέτως ο τρόπος αυτός θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος, τη μείωση των πωλήσεων αυτού, την εξαφάνιση των εξαγωγών και τελικά την απώλεια εσόδων από το κράτος.
ΕΠΕΙΔΗ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ελληνικό κρασί προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο προϊόν, στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτό σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, στην ελληνική περιφέρεια και στην ελληνική οικονομία.
ΕΠΕΙΔΗ, εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις ενδέχεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, επιβαρύνοντας και τους αμπελουργούς
ΕΠΕΙΔΗ, καμία οινοπαραγωγός χώρα στην ΕΕ, πλην της Γαλλίας που έχει επιβάλλει ελάχιστο φόρο για σκοπούς διακίνησης, δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στους ήσυχους και τους αφρώδεις οίνους.  
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε με σκοπό την προστασία των Ελλήνων οινοπαραγωγών έτσι ώστε να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός;
Προτίθεστε να προχωρήσετε στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ελληνικά κρασιά;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλλα λογια ν αγαπιωμαστε..για τα μνημονια που μας φορτωσατε θα πειτε;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε των 6:02, νομίζω πως τον αδικείς τον κο Βαγιωνά. Γιατί αν θυμάσαι ήταν από αυτούς που δεν ψήφισαν το μνημόνιο και μάλιστα ήταν κι εκτός εκλογών στις εκλογές του 2012.
Πέρα από αυτό δείχνει και μια αρκετά έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα που καλύπτουν αρκετούς τομείς.
Δυστυχώς είναι ο μόνος εκπρόσωπος της Χαλκιδικής στο κοινοβούλιο. Γιατί η μία είναι βουλευτής Ιερισσού με μια περίεργη εμμονή σε ένα συγκεκριμένο θέμα στο οποίο άλλωστε οφείλει και την εκλογή της.
Όσο για την άλλη δεν χρειάζεται να αναφερθώ καν.

Ανώνυμος είπε...

μακραν ο καλυτερος πολιτικος που περασε απο τη χαλκιδικη