Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

"Επανεξέταση μετεγγραφών φοιτητών" ζητούν βουλευτές της Ν.Δ.Ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέμα "Επανεξέταση μετεγγραφών φοιτητών" μεταξύ των οποίων συνυπογράφει και ο βουλευτής του Νομού Χαλκιδικής  Γεώργιος Βαγιωνάς.
Το κείμενο της ερώτησης:


Ερώτηση
Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων 
Θέμα: Επανεξέταση μετεγγραφών φοιτητών 
Κύριε Υπουργέ, 
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία φοιτητών, ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή της να λάβουν μετεγγραφή όσοι φοιτητές συγκέντρωσαν πέντε ή περισσότερα μόρια. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της, το Υπουργείο επισπεύδει την έκδοση ΥΑ, η οποία θα προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Ενστάσεων. Ο φοιτητές θα δύνανται να απευθύνονται σε αυτή για την επανεξέταση της αίτησής τους.
Με ευθύνη του Υπουργείου, η διαδικασία των μετεγγραφών παρουσίασε μεγάλη καθυστέρηση. Ανακοινώθηκαν ενώ έχει ήδη παρέλθει το πρώτο εξάμηνο. Στην περίπτωση των φοιτητών οι οποίοι έχουν ήδη μετεγγραφεί στη δεύτερη πόλη σε σειρά προτίμησής τους, είναι άγνωστο αν οι φοιτητές αυτοί θα μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ενστάσεων. 
Επιπλέον, μεγάλος αριθμός οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, σπουδάζει τέκνα σε διαφορετικές πόλεις. Μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, με αυξημένα τα ποσοστά ανεργίας και αναγκάζονται να συντηρούν τρία ή περισσότερα σπίτια. Στην περίπτωση μάλιστα δύο τέκνων που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, που είναι και η συνηθέστερη, προβλέπεται ένα μόνο μόριο. Υπάρχουν ακόμη πολλές περιπτώσεις φοιτητών οι οποίοι εργάζονται, κατά κανόνα με πολύ χαμηλές απολαβές, και  δηλώνουν το δικό τους ΑΦΜ. Οι φοιτητές αυτοί δεν δικαιούνται μετεγγραφή διότι συνυπολογίζεται και το εισόδημα των γονέων.
Αποδεικνύεται,  ότι το πραγματικό ή τεκμαρτό  εισόδημα ως το βασικότερο κριτήριο για μετεγγραφή δεν είναι δίκαιο ούτε ξεκάθαρο. Δεν δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε κοινωνικά κριτήρια όπως ορφανά τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ενώ δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι  οικονομικές υποχρεώσεις των γονέων - φοιτητών. 
Προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών που έχουν λάβει μετεγγραφή. Το χειμερινό εξάμηνο έχει χαθεί και δεν έχετε λάβει καμία μέριμνα. Το Υπουργείο, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στα Ιδρύματα και ιδιαίτερα στα Περιφερειακά να αυξήσουν τα ποσοστά των μετεγγραφών ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Επιπλέον, οι μετεγγραφές μεταξύ Περιφερειακών Τμημάτων θα μπορούσαν να έχουν αυξημένα ποσοστά.
Αποδεικνύεται η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι νέοι μας, δεν καρπώνονται την επιτυχία τους στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων και στερούνται τα όνειρά τους.  
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάστε κύριε Υπουργέ 
Πότε θα ανακοινωθεί η σύσταση της Επιτροπής και ποιό  το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας;   
Τι προτίθεστε να πράξετε για τις οικογένειες που συντηρούν τρία σπίτια;
Θα επανεξετάσετε τους συντελεστές βαρύτητας και άλλων κριτηρίων όπως τριτεκνία, πολυτεκνία, ορφανά τέκνα και λοιπά κοινωνικά κριτήρια; 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ήλπιζα ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα άλλαζαν προς το καλύτερο αλλά βλέπω παραμένουν το ίδιο λαικιστές έχοντας πάρει μαθήματα από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αξιότιμοι κυριοι βουλευτές επιτέλους καταλάβετε ότι δεν έχει καμια σχέση η κοινωνική με την εκπαιδευτική πολιτική. Γιατί θέλετε να υποβαθμίζεται τα Πανεπιστήμια συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάνοντας τα ρουσφέτια των ψηφοφόρων, αντί να τους ενισχύεται να παραμείνουν στις σχολές που πέτυχαν; Με τον τρόπο αυτό ρημάζουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη κάνουν μάθημα όρθιοι στα αμφιθέατρα. Καιρός είναι να απαιτήσετε να πάρουν μεταγγραφή και οι φοιτητές από τη Ρουμανία και Βουλγαρία. Έτσι και ο σύντροφος του ΣΥΡΙΖΑ Μιχελογιαννάκης πήρε μεταγραφή από Ιταλία εκβιάζοντας το κράτος με απεργία πείνας. Ντροπή σας!!!!!