Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 6

Και συνεχίζουμε Συνέλληνες την αναφορά μας στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στα μύρια όσα προβλήματα του, τα οποία του Δημιούργησαν, στην ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ (στην υγεία που κάποιοι επικίνδυνοι, κάποιοι «έμποροι» διέλυσαν), στο ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ…
Να διευκρινίσω πως δεν υποβαθμίζω τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, τα οποία ανεβαίνουν και αυτά το δικό τους Γολγοθά, αναφέρομαι όμως (για την ώρα) μόνο στο Παπαγεωργίου, τόσο γιατί τυγχάνει να γνωρίζω την ιστορία του, τα πόσα εμπόδια του είχαν βάλει ΤΟΤΕ, που όλη η Βόρεια Ελλάδα περίμενε με χαρά, αλλά και αγωνία να ξεκινήσει τη λειτουργιά του, να γνωρίζω ΠΟΙΟΙ αγωνίστηκαν ΤΟΤΕ και το κυριότερο με τι κόστος, για να καταφέρει η Θεσσαλονίκη να έχει ένα από τα καλύτερα Θεραπευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και όχι μόνο….
Κλείνω αυτή τη μικρή παρένθεση και συνεχίζω.Στις μέρες μας, όπως φαίνεται «προτεραιότητες» για την «κυβέρνηση» αλλά και για ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς, είναι οι Άδειες των καναλιών, οι….. «καταυλισμοί των μεταναστών» (δεν το λέω με τη γνωστή ονομασία) οι οποίοι κατασκευάστηκαν (τουλάχιστον οι τέσσερις από τους πέντε σε χρόνο ρεκόρ), τα μπλόκα των αγροτών, η ….χρηματοδότηση των κομμάτων (αυτό που το πάτε;) και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
Με τη ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΥΓΕΙΑ δεν κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν, με την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ έτσι; ΑΥΤΗΝ, ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ. ΟΛΑ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.
Και κάτι ακούστηκε πως θα μπουν λέει και οι ΟΤΑ στα Νοσοκομεία; Κάτι τρελά πράγματα που ΜΟΝΟ στην Ελλάδα μπορεί να συμβούν….. Το Παπαγεωργίου (για να επιστρέψω στο θέμα μας) Αδέλφια θα το επαναλάβω, ΠΡΩΤΑ απ όλα, αντιμετωπίζει την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.
Την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ του «κράτους», την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ της ίδιας της πόλης του, την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ, ΠΟΥ ΕΝΩ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.
Α ρε Αθάνατη Ελλάδα…. 
Πάμε να δούμε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ που υπογράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ και φέρει ημερομηνία 27/1/2016……
«ΠΡΟΕΔΡΟΣ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΑΣΚΕΙ ΤΟ «ΡΟΥΣΦΕΤΙ» ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Τίποτα δεν φαίνεται να δουλεύει σωστά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Μην βιαστείτε όμως να θεωρήσετε ότι αυτό οφείλεται στην απροθυμία των εργαζομένων να επιτελέσουν τα καθήκοντα τους ή στην ολιγωρία της διοίκησης. Τα «δάχτυλα» όλων των εμπλεκόμενων στην λειτουργία του ιδρύματος δείχνουν ως μοναδικό «ένοχο» το κράτος το οποίο με την ελλιπή χρηματοδότηση του, την μη-αντικατάσταση προσωπικού που αποχωρεί αλλά και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις πιεστικές ανάγκες της υγείας εν μέσω…ακόμη πιεστικότερων μνημονίων προκαλεί ανυπέρβλητα προβλήματα…
Ο πρόεδρος του Δ.Σ του «Παπαγεωργίου»Βασίλης Παπάς μιλώντας στοbangladeshnews καταγγέλει την κυβέρνηση για ρουσφετολογικές διατάξεις σε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με αριθμό 182/10/2015. Υποστηρίζει ότι με την παράγραφο 14 «εξυπηρετούνται» εργαζόμενοι του νοσοκομείου που προφανώς διατηρούν καλές σχέσεις με υψηλά ιστάμενους στο χώρο της υγείας. Μέσω λοιπόν Κοινής Υπουργικής Απόφασης, τους παραχωρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν από το ίδρυμα μετά από αίτηση τους και για δύο χρόνια να εργαστούν σε άλλο εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας νοσοκομείο.
«Όταν έλαβα αυτό το έγγραφο δεν πίστευα στα μάτια μου. Η παράγραφος 14 της συγκεκριμένης έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι στην ουσία μια «ρουσφετολογική» διάταξη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων ανθρώπων που ήθελαν εδώ και καιρό να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο και τώρα βρήκαν την ευκαιρία που αναζητούσαν. Δεν θα αρνηθώ ότι οι συνθήκες εργασίας εδώ δεν είναι εύκολες. Κάθε άλλο. Αλλά και αυτό το «ρουσφέτι» είναι άνω ποταμών. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι τεράστιο. Στο τέλος δεν θα μείνει κανένας για να δουλέψει. Όλοι θα φύγουν» αναφέρει αγανακτισμένος στο bangladeshnews.
ΠΑΠΑΣ: Ο ΕΟΠΥΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ…ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ «ΨΙΧΟΥΛΑ»
«Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ. Μου είπαν ότι θα μας επιστρέψουν 2 εκ. ευρώ. Ξέρετε όμως πόσα συνολικά μας χρωστούν; 205 εκ. ευρώ. Όταν αγανακτισμένος τους επισήμανα ότι το ποσό αυτό είναι λιγότερο και από το 1% των συνολικών οφειλών του οργανισμού προς το «Παπαγεωργίου» μου είπαν ότι δεν διαθέτουν άλλα χρήματα. Εγώ πάντως από την πλευρά μου δηλώνω σίγουρος ότι τελικά θα εισπράξουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό των οφειλών, μπορεί και τίποτα. Να σας υπενθυμίσω ότι πριν την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ οφειλές προς το νοσοκομείο ύψους…90 εκ. ευρώ επίσης διεγράφησαν λόγω έλλειψης χρημάτων».
«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Το «Παπαγεωργίου» διαθέτει τις δομές αλλά όχι τους πόρους για να εξυπηρετήσει αυτή την «λαοθάλασσα». Είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να δεχόμαστε ασθενείς από την στιγμή που το κράτος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του» συμπληρώνει. «Έχω φτάσει στο σημείο να λέω, «μακάρι να μην έρθουν άλλοι ασθενείς».
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΓΙΑ PET/CT: ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
«Από την μια είμαστε χαρούμενοι που θα λειτουργήσει επιτέλους το πρώτο στην Βόρεια Ελλάδα μηχάνημα για τους καρκινοπαθείς, από την άλλη οι ογκολογικές εταιρείες που θα μας προμηθεύουν με τα απαραίτητα φάρμακα μας «ξεκαθάρισαν» ότι δεν πρόκειται να μας παρέχουν τις απαραίτητες ουσίες αν η εξόφληση τους δεν γίνεται εντός 30 με 40 ημέρων. Εμείς χρωστάμε στους προμηθευτές μας εδώ και 2 χρόνια. Αν δηλαδή προμηθευτούμε φάρμακα μεγάλης αξίας για τους ογκολογικούς ασθενείς πως θα τα ξεπληρώσουμε από την στιγμή που το κράτος δεν δίνει ευρώ; Θα δημιουργηθούν τεράστια χρέη και οι εταιρείες θα σταματήσουν να μας παρέχουν φάρμακα».
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ;
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα…ωραία στο «Παπαγεωργίου», οι αντοχές των εργαζόμενων «δοκιμάζονται» καθημερινά στην «πρώτη γραμμή» μιας κοπιαστικής εργασίας που «στραγγίζει» τις δυνάμεις τους…
«Αρκεί να σας πω ότι σε πρόσφατη επίσκεψη τους στο νοσοκομείο οι Επιθεωρητές Εργασίας διαπίστωσαν ότι το προσωπικό λειτουργεί με παράνομα ωράρια καθώς για τους νοσηλευτές ειδικότερα δεν τηρείται η 12ώρη ανάπαυση μεταξύ 2 βαρδιών. Αντιλαμβάνεστε τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν ένας κατάκοπος νοσηλευτής είναι υποχρεωμένος να επιτελεί απανωτές εργασίες. Το θύμα θα είναι ο ασθενής» επισημαίνει με ανησυχία ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου» Παναγιώτης Τουχτίδης.
«Μακάρι όμως αυτό να ήταν το μοναδικό μας πρόβλημα. Γνωρίζετε ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο παραιτήθηκαν 100 άτομα από το νοσοκομείο μας για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό; Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί τεράστια προβλήματα καθώς η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να «απενεργοποιούνται» ανοικτές κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Όταν κλείνουν αίθουσες αυξάνονται και οι χρόνοι αναμονής για χειρουργεία. Δεν είναι όμως μόνο οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται αλλά και οι γιατροί. Στα χειρουργεία τα οφειλόμενα ρεπό ανέρχονται περίπου σε 140. Η αναμονή για το ορθοπαιδικό φτάνει πλέον στον 1 χρόνο και διαρκώς χειροτερεύει» καταλήγει…
…με την νοσηλεύτρια στα τμήματα Χειρουργικής Χ.Ψ να προσθέτει: «Τα ωράρια είναι όντως εξαντλητικά. Όταν προσπαθείς να διαχειριστείς ένα τεράστιο όγκο δουλειάς με λίγο προσωπικό τότε όλα μπορούν να συμβούν. Οι κανονισμοί για την ασφάλεια των ασθενών ορίζουν ότι πρέπει να υπάρχουν 2 άτομα νοσηλευτές σε κάθε χειρουργική αίθουσα. Πολλές φορές συμβαίνει όμως ένας και μόνο νοσηλευτής να έχει υπό την επίβλεψη του έως και 3 αίθουσες».
Το…»κερασάκι» στη τούρτα; Την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου το «Παπαγεωργίου» είχε γενική εφημερία. Ο συνολικός αριθμός ασθενών…και μη που επισκέφθηκαν το ίδρυμα ανήλθε στα 1.100 άτομα. Ο χρόνος αναμονής για το παθολογικό τμήμα ήταν 5 ώρες και για το παιδιατρικό 1 ώρα.»
ΠΗΓΗ: bangladeshnews.gr
Συνέλληνες, τα πράγματα είναι ΤΡΑΓΙΚΑ. Έχω βρεθεί στο Παπαγεωργίου και σε μέρα ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ, αλλά και σε «συνηθισμένη»….. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, (εξ ιδίας πείρας) γνωρίζω πως πλέον λόγο της κατάστασης, ΟΛΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΠΙΣΩ, ακόμα και οι πιο απλές εξετάσεις. Το «κράτος», άσχετα με το τι λέει δια των εκπροσώπων του, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, το οποίο τολμώ να πω πως το βολεύει να μένει άλυτο, μιας και αυξάνονται οι πιθανότητες στο τέλος να μη δώσει τα χρωστούμενα. 
Για ένα να είναι σίγουροι οι «αρμόδιοι»… ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Θα επανέλθω…….

Βασίλης Τσούγκαρης
tsougarisgnomi@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: