Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Συντονιστικό Ιερισσού: Δεν πρόκειται να σταματήσουμε, αν δε σταματήσουμε αυτή την καταστροφή.

Το ξέρουμε πια καλά ότι ο αγώνας ενάντια σε μια πολυεθνική εξορυκτική εταιρεία δεν κερδίζεται ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα. Ξέρουμε επίσης ότι αυτός ο αγώνας είναι θέμα επιβίωσης του τόπου και όλων όσων τον κατοικούν. Κι ο δικός μας αγώνας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κρίσιμο σημείο.
Η Eldorado Gold, με θράσος αποικιοκράτη, απαιτεί να μπορεί να κάνει ότι θέλει, διαφορετικά θα φύγει. Απαιτεί ευνοϊκή μεταχείριση από τους κρατικούς μηχανισμούς και τη δικαιοσύνη. Γιατί, λέει, υλοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε μια χρεοκοπημένη χώρα. Γιατί, λέει, απασχολεί 2000, 5000, 8000, 10000 (ανάλογα με το δημοσιογράφο και το κανάλι) εργαζόμενους. Γιατί, λέει, συμβάλει στα έσοδα του κράτους. Γιατί η χώρα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδυτές.


Η Eldorado Gold θέλει να λειτουργεί σαν κράτος εν κράτει. Θέλει τα συρματοπλέγματα που περιβάλλουν το βουνό να κρατούν απ' έξω τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, τα πρόστιμα, την τοπική κοινωνία, το δίκιο του αγώνα. Θέλει να παρανομεί κατά βούληση και να μην κουνιέται φύλλο. Θέλει να της δοθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες άδειες απλά με μια πολιτική απόφαση, χωρίς ελέγχους, χωρίς ν΄ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Θέλει να δει όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή που προκαλεί, να βρεθούν είτε στη φυλακή είτε στον καναπέ.

Στο πλευρό της γι΄άλλη μια φορά τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, δίνουν ρεσιτάλ προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και μεροληψίας. Η ίδια η εταιρεία, στην ΜΠΕ, αναφέρει ως μέγιστο αριθμό εργαζομένων τους 1300. Αυτό το νούμερο μεταβάλλεται κατά βούληση. Ίσως επειδή το κάθε διαπλεκόμενο κανάλι, εφημερίδα, ραδιόφωνο, συνυπολογίζει στον αριθμό των υπαλλήλων της εταιρείας και τους, σε εντεταλμένη υπηρεσία, δημοσιογράφους.

Ουρλιάζουν οι “έγκριτοι” αναλυτές στα τηλεοπτικά πάνελ, ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και έσοδα. Χωρίς να έχει σημασία αν “επένδυση” σημαίνει ξεπούλημα κοινών αγαθών, καταστροφή ζωτικών πόρων και στυγνή εκμετάλλευση. Χωρίς να έχει σημασία αν τα “έσοδα”, μέσω offshore και φορολογικών παραδείσων, καταλήγουν στις τσέπες μεγαλοστελεχών και μετόχων.

Στον κόσμο της Eldorado Gold και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, εμείς δεν υπάρχουμε. Εμείς, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι ψαράδες, οι μελισσοκόμοι, οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον τουρισμό. Εμείς που για χρόνια καταφέρνουμε να επιβιώνουμε χωρίς να εξαρτώμαστε από μια πολυεθνική εξορυκτική εταιρεία. Εμείς, που βάζουμε την υγεία και το μέλλον του τόπου πάνω απ΄το βραχυπρόθεσμο μεροκάματο. Όλοι εμείς που θυσιάσαμε τόσα στο αγώνα, απλά δεν υπάρχουμε.

Ούτε η εταιρεία, ούτε τα ΜΜΕ θα έμπαιναν στο κόπο να μας “εξαφανίσουν” αν δε μας θεωρούσαν απειλή. Μας φοβούνται, και πρέπει να τους αποδείξουμε, για άλλη μια φορά, ότι έχουν δίκιο να μας φοβούνται. Δεν είμαστε μια ενοχλητική, ηχηρή μειοψηφία. Είμαστε πολλοί, είμαστε δυνατοί, είμαστε αποφασισμένοι. Δεν είμαστε μόνοι, έχουμε στο πλευρό μας αλληλέγγυους απ΄όλη τη χώρα και τον κόσμο. Έχουμε στο πλευρό μας 27 δήμους της Μακεδονίας και της Θράκης. Υπάρχουμε, και δε θα γίνουμε θεατές στο θέατρο του παραλόγου που παίζεται στις πλάτες μας.

Κανένας αγώνας δεν κερδήθηκε χωρίς τη δράση και αντίδραση των πολιτών. Κανείς δε θα μας χαρίσει αυτά που δικαιούμαστε.

Απαιτούμε από τους θεσμούς που υπάρχουν για να υπηρετούν και να προστατεύουν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον – όπως η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη – να μην υποκύψουν στις ορέξεις μιας πολυεθνικής που παρανομεί, απειλεί, παραπληροφορεί, εκβιάζει και καταστρέφει. Οι θεσμοί αυτοί είναι υπόλογοι στους πολίτες και τις μελλοντικές γενιές και όχι στους μετόχους και τα μεγαλοστελέχη της όποιας πολυεθνικής. Απαιτούμε, να διασφαλίσουν την ευημερία των πολιτών και του τόπου και όχι της πολυεθνικής.

Ο αγώνας μας ούτε κερδήθηκε, ούτε χάθηκε ακόμη. Τι απ΄τα δυο θα συμβεί εξαρτάται από εμάς.

Το μήνυμα που στέλνουμε προς την κυβέρνηση, την Eldorado Gold, προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ξεκάθαρο: Δεν πρόκειται να σταματήσουμε αν δε σταματήσουμε αυτή την καταστροφή, αν δε διώξουμε την εταιρεία.

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να παρετε τα σωματεια των εργαζομενων μαζι σας, το αποτελεσμα θα ειναι σιγουρο. Θα το κλεισετε σε μια νυχτα.

Ανώνυμος είπε...

Το ΣΤΕ σε λίγεs μέρεs διαφορετική γνώμη θα έχει..

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΣΤΕ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΛΛΑ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ;;;;;;;;;; ΔΕ. ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ ΣΤΕ

Και κάτι άλλο ,προς τους εργαζόμενους, θα ειστε τα πρώτα θύματα αν ποτέ προχωρήσει αυτή η καταστροφή. Αφού σας χρησιμοποιήσει κατα τις ανάγκες της η eldorado, καθειστε μετά επάνω στα συντρίμμια σας.

Ανώνυμος είπε...

Η φέρουσα ικανότητα της περιοχής είναι θέμα που μέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει τους κυβερνώντες. Στόχος των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν να ξεπουλήσουν τη Χαλκιδική έναντι πινακίου φακής και να την καταστρέψουν εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εξορυκτικών πολυεθνικών.οσο για το ΣΤΕ ας δουμε τι δικαιολογια θα βρει αυτη την φορα

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι ο υπουργός να ήταν συνεπής στις συμβατικές του υποχρεώσεις ως ΥΠΑΠΕΝ και όχι σαν τιμωρός εκδικητής των επενδυτών που σίγουρα δεν είναι άγιοι, παρά επιχειρηματίες και μάλιστα διεθνούς εμβέλειας. Το πρόβλημα της ανομίας που διακατέχει τον υπουργό, όπως και του προηγουμένου Δραχμαζάνη, είναι ότι αγνοεί επιδεικτικά τις 13 θετικές αποφάσεις του ΣτΕ και αντεπιτίθεται με πρόστιμα πυροτεχνήματα που νομίζει ότι θα φρενάρουν τους επενδυτές. Η καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ πλησιάζει και αυτό δεν ανατρέπεται με τίποτα.
ΟΒΕΛΙΞ (R)

Ανώνυμος είπε...

Ότι κ να πει το ΣΤΕ το θέμα ειναι τι θα πει η κυβέρνηση!Παμε δυνατά η πλειοψηφία ειναι ΚΑΤΑ.Μεγαλες πορείες μεχρι τη νίκη,τα ξεχνάμε ολα και πάμε ενωμένοι για τη νίκη.οχι στα μεταλλεια

Ανώνυμος είπε...

Ναι στα μεταλλεια, αλλα οχι με 7ημερα και μισθους πεινας. Αν θελετε χρυσο ριξτετα