Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Απόφαση- κόλαφος για τον Σκουρλέτη από το ΣτΕ -Δεκτή η αίτηση της «Ελληνικός Χρυσός»

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Άκυρη και με τη βούλα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη που εκδόθηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και με την οποία ουσιαστικά σταμάτησε μέρος των εργασιών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από αλλεπάλληλες διασκέψεις, με την τελευταία να ολοκληρώνεται σήμερα, δημοσίευσε την απόφασή του, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη.

Ωστόσο, οι ανώτατοι δικαστές επικαλούμενοι παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ για το ίδιο θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι παράγει δεδικασμένο που δεσμεύει το δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίμαχη απόφαση, που φέρει ημερομηνία έκδοσης τον Αύγουστο του 2015, οι σύμβουλοι επικρατείας ανέπεμπαν στη Διοίκηση τον καθορισμό εκ νέου των όρων λειτουργίας των Ορυχείων, προκειμένου να βρεθεί ενδεδειγμένη λύση για να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Λίγη ώρα αργότερα το ΥΠΑΠΕΝ απάντησε στη απόφαση του ΣτΕ, αναφέροντας πως θα εξετάσει εκ νέου την υπόθεση με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων, αλλά και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

H Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».

Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.

Το υπουργείο, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με το καλό, όλοι η Ιερισσός καλεσμένη στα εγκαίνεια του νέου Gold εργοστασίου. Εργατιά ενωμένη ποτέ νικημένη.

Ανώνυμος είπε...

κόλαφοs?Aραγε πιστευει κανείs οτι αυτή η απόφαση δεν ήταν αναμενόμενη και οτι το υπουργείο δεν έχει πάρει τα μέτρα του απο καιρό για την στιγμή αυτή ?

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι δυνατό! Όλη η Ευρώπη κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά βαριάς βιομηχανίας κι εμείς, με τόσο πλούτο στη γη μας(χρυσός, πετρέλαια, μέταλλα, αέριο) με τόσα ανεμοδαρμένα νησιά και τόσο ήλιο δεν θέλουμε ούτε εξορύξεις, δε θέλουμε ούτε ανεμογεννήτριες, δε θέλουμε ούτε ηλιακή ενέργεια! Δε θέλουμε επίσης να δουλεύουμε τις Κυριακές (που αποτελεί το Α και το Ω στον τουρισμό), δε θέλουμε να πληρώνουμε, δε θέλουμε ....γενικά.
Επιτρέπεται να γίνονται επενδύσεις με το στανιό και με το ΣΤΕ;
Είναι εικόνα χώρας αυτή;
Ας θελήσουμε κάποτε κάτι!
Ας πούμε ένα ΝΑΙ.
Ας κάνουμε μια αρχή.

Ανώνυμος είπε...

Πριν από λίγο το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως θα μελετήσει ...προσεκτικά την απόφαση του ΣΤΕ και θα κινηθεί με γνώμονα μπλα μπλα...

Που ζούμε επιτέλους; Ζούμε σε μια ευρωπαίκή, ευνονούμενη χώρα όπου η εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση) δεν παρεμβαίνει και δεν κρίνει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης ή σε μια χώρα - μπανανία όπου η κυβέρνηση νομοθετεί, αποφασίζει, αλλά και υποκαθιστά τη δικαιοσύνη; Κάτι κάτι μου θυμίζει αυτό (Ολοκληρωτισμός, Χούντα κάτι τέτοιο).
Κρίμα, γιατί η ελπίδα μας κράτησε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο.

Ανώνυμος είπε...

Την Κυριακή ήταν του Αγίου Αντωνίου, που θεραπεύει την παραβομάρα. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσους τον έχουν ανάγκη...

Ανώνυμος είπε...

Η αποφαση αυτη ειναι ασχετη με την αδειοδοτηση της εταιριας για την ληψη της οποιας εκβιαζει το ελληνικο κρατος. Πρεπει η εταιρία με επι τοπου δοκιμες στις Σκουριες και μπροστα στους αρμοδιους εκπροσωπους της πολιτειας να αποδειξει οτι δεν θα κανει χρηση του κυανιου (πραγμα αδυνατο) και δεν θα καταστρεψει το περιβαλλον και προ παντος το ποσιμο νερο. Αυτη ειναι η μοναδικη αληθεια που προβλεπεται στη συμβαση και δεν μπορει να κανει η εταιρια. Παρακαλουμε ενημερωστε τον κοσμο.

Ανώνυμος είπε...

Μια ομάδα ηλιθίων με τους παρατρεχάμενους συζύγους, αδελφούς, μάνες, αδελφές,
γκόμενες και μαζί με τους παν΄ηλίθιους που ακολουθούν αυτά τα νούμερα της πολιτικής θέλουμε να πάει η ελλάδα μπροστά;!!!!!!!!!!!!!!!
Εαν ο αποτυποτής των σκουρίων με ελικοπτεράκι η πολιτικός με τα φασολάκια και ο συνταξιούχος των ΔΕΚΟ θέλουν να αποφασίζουν για τον τόπο μας και να τους ακολουθείτε καλά κάνετε, μόνο που οι ώρες τους είναι μετρημένες.
Κάτοικος των ορεινών χωριών.

Ανώνυμος είπε...

αν σε γαμησει ο κατης τον καημο σου που να πεις

Ανώνυμος είπε...

Επιστολη της εταιρίας προς τους εργαζομενους.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Θα σας παρακαλέσω να εμπιστεύεστε την πληροφόρηση για την κατάσταση, που προέρχεται επισήμως από την εταιρεία και να μην παρασύρεστε από την παραπληροφόρηση. Σαν ελεύθεροι άνθρωποι μπορείτε να μας κρίνετε σαν διοίκηση και σαν εταιρεία, αλλά σας παρακαλώ μην ξεχνάτε ούτε στιγμή πως το συμφέρον το δικό σας είναι ίδιο ακριβώς με το συμφέρον το δικό μας, και κατ’ επέκταση και της εταιρείας. Αν το σκεφτούμε καλύτερα, ισχύει ακριβώς και το αντίθετο…"

Μιχάλης Θεοδωρακοπουλος

Ανώνυμος είπε...

Μηπως πειρατε χαμπαρι οτι ο Σκουρλετης παιζει το παιχνιδι της εταιριας; το να προβαλει η εταιρια οτι εχει εμποδιο τον Σκουρλετη βοηθα την εταιρια στις απολυσεις εργαζομενων!

Ανώνυμος είπε...

Και οι Σκουριές θα ξεκινήσουν, και το ασφαλιστικό και φορολογικό θα ψηφιστεί και τότε θέλω να δω τους ελ. επαγγελματίες του Νότου με τι μούτρα θα γυρνάν και όλα αυτά επί κυβερνήσεως Σύριζα-Διόριζα Ανέλ- Χρυσοβελώνη Σανέλ!

Ανώνυμος είπε...

Ο Σκουρλετης "εκλεισε" τα μεταλλεια προεκλογικα...γιατι; Ο Σκουρλετης προσπαθει να "ξανακλισει" τα μετταλεια λιγο πριν βγει η αποφαση του ΣτΕ...γιατι; Για να δουμε την κατασταση της εταιριας...η εταιρια μετα την αποφαση του ΣτΕ διασφαλισε τη θεση της ενω προβαλλοντας τον Σκουρλετη ως εμποδιο "νομιμοποιει" τις απολυσεις...αρα κυβερνηση (που φαινετε συνεπης προς τους ψηφοφορους της) και εταιρια εχουν κερδη...κερδη εχει και το ΣτΕ που φαινετε ανεξαρτητο" διοτι η αποφαση του είναι αντιθετη με την υποτιθεμενη βουληση της εταιριας...στημμενο παιχνιδι!

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση...σε παρακαλω ρεσπεντζα δημοσίευσε αυτο το κείμενο αντι του προηγούμενου

Ο Σκουρλετης "εκλεισε" τα μεταλλεια προεκλογικα...γιατι; Ο Σκουρλετης προσπαθει να "ξανακλεισει" τα μεταλλεια λιγο πριν βγει η αποφαση του ΣτΕ...γιατι; Για να δουμε την κατασταση της εταιριας...η εταιρια μετα την αποφαση του ΣτΕ διασφαλισε τη θεση της ενω προβαλλοντας τον Σκουρλετη ως εμποδιο "νομιμοποιει" τις απολυσεις...αρα κυβερνηση (που φαινετε συνεπης προς τους ψηφοφορους της) και εταιρια εχουν κερδη...κερδη εχει και το ΣτΕ που φαινετε "ανεξαρτητο" διοτι η αποφαση του είναι αντιθετη με την υποτιθεμενη βουληση της κυβερνησης...στημμενο παιχνιδι!

Ανώνυμος είπε...

Άσε πάρει την ιγγλεζη και τον ζαφειρουδα να κλαίνε μαζί

Ανώνυμος είπε...

Ηλιθιοι (ΕΛΛΗΝΕΣ)δεξιοι ,αριστεροι,παρατρεχαμενοι κοματων,πουλημενοι για την καρεκλα,πουλημενοι για το μεροκαματο,για την αναπτυξη,για την ιδεολογια και οτι στον..........θελετε.Οταν ξυπνησετε απο την βλακεια που σας δερνει σ αυτον τον τοπο δεν θα εχει απομεινει Τ Ι Π Ο Τ Α

Ανώνυμος είπε...

Ο κατα το ηλίθιοι (ΕΛΛΗΝΕΣ) μην κάνετε τίποτα, θα έρθει το μάνα εξ ουρανού!!!
Ο κάτοικος των ορεινών χωριών.