Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Κ. Λαπαβίτσας: Η χρονιά που διαψεύστηκε η ελπίδα

Ήταν μια ατέλειωτη χρονιά, όπως συνήθως γίνεται όταν οι στιγμές είναι ιστορικές. Η 25η Ιανουαρίου 2015 έφερε την ελπίδα βαθιάς κοινωνικής αλλαγής και την προσδοκία πληρέστερης προσωπικής ζωής. Η χαρά αποτυπώθηκε έντονα στα πρόσωπα τη βραδιά εκείνη.Ενα χρόνο αργότερακυριαρχεί η απογοήτευση και ο θυμός. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη στις διαπραγματεύσεις, υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο κι εφαρμόζει την πολιτική που κατακεραύνωνε από το 2010 και μετά.
 

Υπάρχουν βέβαιακαι οι επίσημες διακηρύξεις, ότι ο πόλεμος δεν τελείωσε, έγινε μια υποχώρηση, θα δοθούν κι άλλες μάχες μέχρι την τελική νίκη. Η κυβερνητική πλευρά ισχυρίζεται ότι η Αριστερά συνεχίζει τον αγώνα με οιουσδήποτε όρους. Ο πικρός συμβιβασμός καμιά φορά είναι αναπόφευκτος, όπως του Λένιν στο Μπρεστ Λιτόβσκ το 1918 με τους Πρώσους στρατοκράτες για να σωθεί η Ρωσική Επανάσταση. Ο λαός το λέει διαφορετικά, για τη μυλωνού και τον άντρα της… 

Η πανωλεθρίαπου υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ από τους δανειστές είναι αναντίρρητη. Υπάρχουν μόνο δύο ερωτήματα: γιατί συνέβη και ποια θα είναι η πορεία των πραγμάτων από δω και πέρα.Ο ΣΥΡΙΖΑσυνάντησε λυσσαλέα αντίδραση από το ευρωπαϊκό κατεστημένο, αλλά δεν ήταν αυτός ο λόγος της αποτυχίας του και φυσικά δεν έγινε κανένα πραξικόπημα, όπως διατείνονται διάφοροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος γιατί είχε παντελώς λάθος στρατηγική. Πίστεψε ότι, αν διαπραγματευόταν «σκληρά», ο κίνδυνος οικονομικής και πολιτικής αναταραχής στην Ευρώπη θα ήταν τόσο μεγάλος που οι δανειστές θα έκαναν πίσω. 

Το ευρώ κινδύνευεπερισσότερο από την Ελλάδα, παρά η Ελλάδα από το ευρώ. Με «σκληρή» στάση θα μπορούσε να πετύχει τον «αξιοπρεπή συμβιβασμό», χαλαρώνοντας τη λιτότητα κι ελαφρύνοντας το χρέος. Ο εμπνευστής της μεγαλοφυούς αυτής στρατηγικής ήταν ο κ. Βαρουφάκης, αλλά σάρκα και οστά πήρε από τον κ. Τσίπρα, με τον κ. Δραγασάκη να εγγυάται αποφυγή τυχόν «παρεκτροπών». 

Ακόμη και τώραεντυπωσιάζει το παιδαριώδες του σκεπτικού. Η ασυμμετρία στη διαπραγματευτική ισχύ των δύο πλευρών ήταν όντως πολύ μεγάλη, μόνο που ήταν κατά της Ελλάδας. Δεν ήταν βέβαια άοπλη η χώρα μας, αλλά για να έχει ελπίδα χρειαζόταν ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα περιλάμβανε την έξοδο από το ευρώ, έχοντας παράλληλα προετοιμάσει τον λαό. Ακριβώς δηλαδή αυτό που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πάση θυσία να αποφύγει. 

Ακούγονται πολλάστα ΜΜΕ για «μυστικά σχέδια» εξόδου από την ΟΝΕ, διπλά νομίσματα, παράλληλα τραπεζικά συστήματα, εφόδους στο Νομισματοκοπείο και άλλα ευτράπελα. Στην πραγματικότητα η τότε κυβέρνηση όχι απλώς δεν είχε δουλεμένο εναλλακτικό σχέδιο, αλλά δεν ήθελε καν να ακούσει σχετικά.Το σχέδιοδεν είναι κάτι που μπορεί ο υπουργός των Οικονομικών να αρθρώσει σε τρεις σελίδες, αφού μιλήσει με δυο ερευνητές. Πόσω μάλλον να επιτελεστεί με χαρτονομίσματα που ανήκουν σε άλλους και των οποίων οι αριθμοί είναι προσημειωμένοι. 

Δεν υπήρξε ποτέ σχέδιοεξόδου από το ευρώ. Ενα τέτοιο σχέδιο θα απαιτούσε πρώτα πρώτα τη λύση του μακροοικονομικού προβλήματος της αλλαγής νομίσματος με μια σειρά συνεκτικών λογικών βημάτων. Θα έπρεπε μετά τα βήματα αυτά να δουλευτούν τεχνοκρατικά ώστε να γίνουν εφαρμόσιμη οικονομική πολιτική. Τέλος, θα έπρεπε να εξεταστούν οι γεωπολιτικές επιπτώσεις και να υπάρξει προετοιμασία του ελληνικού λαού. 

Τα ηγετικά στρώματατου ΣΥΡΙΖΑ πάθαιναν σύγκρυο και μόνο στη σκέψη της εξόδου από την ΟΝΕ. Προτίμησαν τη χρονοτριβή και τις ατέρμονες συναντήσεις τη στιγμή που οι δανειστές είχαν κλείσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Αναπόφευκτα φτάσαμε στους κεφαλαιακούς ελέγχους και τις κλειστές τράπεζες. Είναι ιστορική τιμή για τον ελληνικό λαό ότι σε εκείνες τις συνθήκες είπε «όχι» σε νέο μνημόνιο στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. 

Ο κ. Τσίπρας, συνειδητοποιώντας την κατάρρευση της στρατηγικής του και αντικρίζοντας το φάσμα εξόδου από το ευρώ, έσπευσε να παραδοθεί. Κατόπιν υποσχέθηκε ισοδύναμα και «παράλληλα προγράμματα», συμπορεύτηκε με όλο το πολιτικό κατεστημένο καλλιεργώντας το φόβο της δραχμής και κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Σήμερα η οικονομίαβρίσκεται σε ύφεση που θα επιδεινωθεί καθώς το τρίτο Μνημόνιο αυξάνει τη φορολογία και απειλεί μισθούς και συντάξεις. Οταν τελειώσει η ύφεση, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι φτωχοί, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σοβαρή προοπτική επενδύσεων, οι τράπεζες είναι πια σε ξένα χέρια και μάλιστα κερδοσκόπων και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα νέας κρίσης. Η Ελλάδα μπήκε για τα καλά σε τροχιά ιστορικής παρακμής με τις κοινωνικές αντιθέσεις να διευρύνονται και τη νεολαία να φεύγει στο εξωτερικό. 

Η κυβέρνηση Τσίπραθα διαπιστώσει το 2016 ότι ο νόμος της βαρύτητας δεν έχει καταργηθεί στην πολιτική και ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός τελικά πληρώνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον παίρνει μέτρα κατά των λαϊκών στρωμάτων και η αντίδραση είναι εντονότατη, ιδίως γιατί ο λαός πιστεύει ότι του είπε ψέματα. 

Οι μικρομεσαίοιεπιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες βράζουν από θυμό. Οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν καμία διευκόλυνση στον κ. Τσίπρα, ούτε στο θέμα της αξιολόγησης, ούτε στο θέμα του χρέους. Αν προστεθεί και το μεταναστευτικό, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό. 

Με νέο αρχηγό η Ν.Δ.θα επιχειρήσει να βρει καινούργιο μήνυμα για το εκλογικό σώμα που ήδη μετακινείται. Δεν θα είναι εύκολο φυσικά διότι ο κ. Μητσοτάκης έχει βεβαρημένο παρελθόν και είναι αμετανόητα μνημονιακός, αλλά είναι γεγονός ότι υπάρχει νέος αέρας στην αντιπολίτευση. Το πρόβλημα φυσικά είναι ότι η Ν.Δ. δεν έχει πραγματική εναλλακτική πρόταση για τη χώρα και την κοινωνία. 

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταμετρούν πολύ μεγάλα ποσοστά του εκλογικού σώματος που πλέον αντιλαμβάνονται ότι η εθνική ανασυγκρότηση είναι αδύνατη χωρίς έξοδο από το ευρώ και ολική μεταρρύθμιση της οικονομίας και της κοινωνίας. Ολα δείχνουνότι ο ελληνικός λαός αναζητά και πάλι πειστική εναλλακτική πρόταση και πολιτικό φορέα εμπιστοσύνης. Είναι το φινάλε στην τραγική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.
Εφημερίδα των Συντακτών

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλλος σωτήρας κι αυτός.
Κάτσε στο γραφείο σου ρε άνθρωπε, διάβαζε τα μαθήματά σου και άσε τον κόσμο μην τον μπερδεύεις με τις εξυπνάδες σου. Δεν σας φτάνει η καταστροφή που φέρατε στον ελληνικό λαό αλλά επιμένετε.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι άλλος ένας Μπαρουφάκης. Τους δώσανε βήμα τα ΜΜΕ και νόμισαν ότι έγιναν οι μεγάλοι οικονομολόγοι. ΤΕλικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας ψηφίζουμε όποιον πικραμένο προβάλουν τα ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ, ΠΟΣΗ ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ, ΠΟΣΗ ΞΕΔΙΑΝΡΟΠΙΑ.

Ο ιδεοληπτικός δραχμολάγνος που μαζί με τους ομοίους τους οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό και στην οικονομική εξαθλίωση δεν ντρέπεται ούτε μετανοεί.
Ανυποψίαστος και ναρκισσιστής δεν αντιλαμβάνεται ο δόλιος ότι ο λαός με την ετυμηγορία του στις πρόσφατες εκλογές τους έφτυσε και τους έβαλε μια για πάντα στο περιθώριο.
Δραχμαβίτσα και Μπαρουφάκη, αντί να εξαφανιστείτε από προσώπου γης και να δείτε πως θα ετοιμάσετε τις απολογίες σας ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου, όπου να ΄στε βέβαιοι ότι κάποια στιγμή θα οδηγηθείτε, εξακολουθείτε να επιμένετε στις βλακείες σας και στις ανερμάτιστες θεωρίες σας......
Και , βεβαίως, δεν ντρέπεστε.-

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω τα σχόλια σας και δεν μ φαίνεται παράξενο που έφτασε σε τετοιο χάλι η χώρα μας.....Τι σας φταίει ο Λαπαβίτσας?? Την Πασοκάρα και την απτόητη Νδ την ξεχάσαμε εεε???