Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

“Memory” στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης

Δύο νέοι εικαστικοί η Λαμπρινή Κωστίκα και ο Γιάννης Αμανατίδης προσκαλούν το φιλότεχνο κοινό στα εγκαίνια της έκθεσή τους με τίτλο «memory» στο φιλόξενο χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Αυγούστου και ώρα 21.15.
Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Σιθωνίας, αρωγό σε κάθε δράση πολιτισμού, θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 9 μέχρι τις 31 Αυγούστου, και θα την εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ιωάννης Τζίτζιος.
Η έκθεση σχεδιάστηκε ειδικά για το χώρο του Λαογραφικού Μουσείου, στην οποία γίνεται χρήση ζωγραφικής, κατασκευών, βίντεο και ήχου. Τα έργα συνδιαλέγονται με τα εκθέματα του Μουσείου, σε ένα μυστικό διάλογο εστιάζοντας στη λειτουργία της μνήμης, της φθοράς αλλά και στη σωτήρια λειτουργία της παράδοσης που διασώζει τα μύχια μηνύματά της παρά τον μεταμοντέρνο τρόπο αφήγησης.

«ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ»

Του ΘΑΝΑΣΗ ΣΚΟΥΜΑ*
Μας ζήτησαν να τους πούμε την εναλλακτική, αφού είχαν συμφωνήσει. Αλλιώς να σωπάσουμε. Μόνο που σε πέντε μήνες διαπραγμάτευσης, δεν μας ρώτησαν. Και κατέληξαν, ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική από τα μνημόνια. Δηλαδή: “There is no alternative” (ΤΙΝΑ). Δεν υπάρχει εναλλακτική. Με απλά λόγια ο νεοφιλελευθερισμός, η λιτότητα, η συντριβή των ταξικά κυριαρχούμενων είναι η μόνη οδός.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα στις Σκουριές

Είναι μια -στην καλύτερη των περιπτώσεων- δεκαετία που κάποιοι εκεί στη Χαλκιδική νομίζουν πως θα διαρκέσει αιώνια, προσφέροντας μεροκάματα σε αυτούς, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Νομίζουν πως έλυσαν το πρόβλημά τους. Ο μισθός, βλέπεις, τρέχει σαν τα νερά που χάνονται κάτω απ' τα στραγγισμένα βουνά του τόπου τους. Τα αφεντικά δεν φαίνεται να τα κουνάει κανείς και όσο για εκείνο το μακρινό μέλλον που τα σωθικά της γης θα στερέψουν από τα πολύτιμα μέταλλα, έχει ο Θεός.

Πώς γίνονται οι εκβιασμοί;


Δήμος Πολυγύρου: Αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ

Μέχρι την Τρίτη 18 Αυγούστου 2015 μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής όσοι ενδιαφέρονται για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Πολυγύρου μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 - 13:00 και 18:30 – 20:30 στα γραφεία του Ν.Π.Δ.Δ. "Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ", στο παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου.

Ανακοίνωση της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ(μ-λ) για την νέα αστυνομική επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής

Η αστυνομική επίθεση στην κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή που ολοκληρώνει η Ελντοράντο Γκολντ και οι πέντε συλλήψεις διαδηλωτών, την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις Σκουριές Χαλκιδικής, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη πως η σημερινή κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ όπως και οι προηγούμενες, λειτουργούν σαν εκπρόσωποι της πολυεθνικής και των μεγαλοεργολάβων συνεταίρων της.
Αυτή η κυβέρνηση δεν ήταν, ούτε είναι της αριστεράς και είναι πρόκληση ορισμένοι να χρεώνουν αυτήν και την πολιτική της στην Αριστερά !

ΠΕΡΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ

Εδώ είμαστε πάλι Συνέλληνες με το γνωστό σε όλους θέμα, που άλλους  καίει, και άλλους, τους αφήνει να σφυρίζουν αδιάφορα, και να λένε τις θεωρίες τους, γιατί όπως και να το κάνουμε, είναι εύκολο να το παίζεις κάπως όταν φρουρείσαι! Όπως καταλάβατε, μιλώ για τους πολιτικούς, είναι οι «άλλοι», που σφυρίζουν αδιάφορα, και ΟΤΑΝ θυμηθούν και τους πιάσει το «πατριωτικό» τους, πετούν και από καμιά κορώνα, έτσι, για να το παίξουν πως νοιάζονται και καλά για τον τόπο.

H ΝΟΔΕ ΝΔ Χαλκιδικής για το Νοσοκομείο Χαλκιδικής

Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής είναι δραματική. Η αδυναμία κάλυψης με τα αναγκαία υλικά, όχι μόνο για την παροχή σωστής νοσηλευτικής φροντίδας, αλλά και για την επιβίωση των ασθενών, είναι καθημερινότητα.
Πάμπολλες ειδικότητες γιατρών δεν καλύπτονται ενώ άλλες , εξ ίσου βασικές χωλαίνουν λόγω έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού
Υλικές υποδομές βρίσκονται είτε σε αχρησία είτε λείπουν εντελώς

ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αποτελεί τεράστιο ψέμα και απάτη ότι με το κλείσιμο της συμφωνίας του 3ου μνημονίου θα μειωθούν τα βάρη για τους αγρότες. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να καθησυχάσει την αγροτιά, τη στιγμή μάλιστα που η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, με όπλο το χαράτσωμα και τη φοροληστεία, την άγρια αντιλαϊκή ΚΑΠ της ΕΕ, ξεκληρίζουν τους αγρότες για να αναπτυχθεί, όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η μεγάλη καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση.

ΤΟ ΕΣΥ ΝΟΣΕΙ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ

Ελλάδα 2015, Ελλάδα των «σωτήρων», του τρίτου μνημονίου, Ελλάδα των ΦΟΝΙΚΩΝ «κυβερνήσεων», της ΑΝΕΡΓΙΑΣ, των μεγάλων λόγων, των ατελείωτων ΘΑ, των σχισμένων – ραμμένων μνημονίων, της ΦΤΩΧΕΙΑΣ, Ελλάδα της πολιτικής ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ της ΨΕΥΤΙΑΣ, της ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ, των ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ, Ελλάδα…..
Θα μπορούσα μέχρι αύριο να γράφω «αποσπάσματα από έρωτες» (όπως έλεγε ο αξέχαστος ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ, για μια «ερωτική» χώρα, που τον λαό της τον έχουν στο σκύψιμο (με ότι συνεπάγεται αυτό) Έλληνες και ξένοι και, τον έχουν πατήσει τόσο πολύ, που δεν κουνιέται για να αντιδράσει.

Κοινοβουλευτική δραστηριότητα Γ. Βαγιωνά

Ερώτηση  κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο , με θέμα «Επανεξέταση της επιβολής ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων συνυπογράφει και ο βουλευτής του Νομού Χαλκιδικής  Βαγιωνάς Γεώργιος.
Το κείμενο της ερώτησης:

Συνέχεια για το 7ο Φεστιβάλ Πολυγύρου

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ –ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ «ΠΑΥΛΟΣ ΤΑΣΙΟΣ»
Σήμερα, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015, στις 9.30 το βράδυ, στο προαύλιο του Γυμνασίου Πολυγύρου και στο πλαίσιο της ενότητας «Θερινό Σινεμά – Παύλος Τάσιος» θα πραγματοποιηθεί η προβολή της βωβής ταινίας του 1931 του Ορέστη Λάσκου «Δάφνις και Χλόη». Στην ταινία ο Ορέστης Λάσκος παρουσιάζει μια σειρά από πρωτιές: κινεί το φακό κατά την λήψη, όταν ο φακός συνηθίζεται να μένει σταθερός την εποχή εκείνη, χρησιμοποιεί το λεγόμενο παγχρωματικό φιλμ, το οποίο δίνει πολλές αποχρώσεις του ασπρόμαυρου (σε αντίθεση με το ορθοχρωματικό φιλμ της εποχής, που έδινε απόχρωση άσπρο-μαύρο) και τέλος, πρώτος από κάθε άλλο Ευρωπαίο σκηνοθέτη εμφανίζει τους ηθοποιούς του γυμνούς.