Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με την ευκαιρία της ιστορικής επετείου της 8ης Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η ΚΕ του ΚΚΕ στέλνει χαιρετιστήριο μήνυμα στις εργάτριες, στις μισθωτές, στις άνεργες, στις συνταξιούχους, στις αυτοαπασχολούμενες, στις γυναίκες της υπαίθρου, στις νέες γυναίκες που βρίσκονται στα σχολεία, στις σχολές μαθητείας, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην έρευνα, στις μετανάστριες, στις γυναίκες των μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, στις μητέρες παιδιών με αναπηρία, στις νέες μητέρες. Στέλνει αγωνιστικό χαιρετισμό στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο που βασανίζονται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

Οι αγρότες θα πληρώσουν τα "δώρα" Χατζηγάκη

Μπιλιέτα ύψους 327 εκατομμυρίων ευρώ απαιτεί η Κομισιόν να σταλούν σε 700.000 αγρότες για την ανάκτηση –και μάλιστα εντόκως- των παράνομων αποζημιώσεων του περίφημου πακέτου Χατζηγάκη, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να αναζητά τρόπους για το ψαλίδισμα του προστίμου και την εξαίρεση των συνταξιούχων αλλά και όσων αγροτών εισέπραξαν μικροποσά.
Την ίδια ώρα, τα συνολικά πρόστιμα που αφορούν σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις ανέρχονται σε 1,2 δισεκ. ευρώ. Τα ποσά αυτά η Κομισιόν απαιτεί να τα ανακτήσει η Ελλάδα, ειδάλλως απειλείται με μεγάλα πρόστιμα.
Παράλληλα, η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει στην ΕΕ περί το 1,3 δισ. ευρώ που αφορούν στις λεγόμενες δημοσιονομικές διορθώσεις. Μάλιστα, υποθέσεις ύψους σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ έχουν τελεσιδικήσει.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από το Έθνος:

Κατολίσθηση στο δρόμο της ΟυρανούποληςΚατολίσθηση στο δρόμο προς Ουρανούπολη έγινε αργά το μεσημέρι και λίγο αφού πέρασε το Σχολικό λεωφορείο, η τύχη φύλαξε τους μαθητές!
Τις φωτογραφίες μάς τις έστειλε, μέσω f/b, αναγνώστριά μας.

Ευρεία σύσκεψη φορέων για να συζητηθούν προβλήματα του Νομού

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής απηύθυνε πρόσκληση για σύσκεψη σε φορείς του Νομού (Βουλευτές, Δημάρχους, Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Ένωση Ξενοδόχων, Δικηγορικό Σύλλογο, ΓΣΕΕ, ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, Επιμελητήριο Χαλκιδικής, Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής) για να συζητηθούν δύο πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν το νομό:

1. Σκουριές 
2. Μαζικές απολύσεις στο Πόρτο Καρρά

Η σύσκεψη θα γίνει την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα του Ε.Κ.Χαλκιδικής.

ΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ!

Του ΤΑΣΟΥ ΚΑΝΤΑΡΑ* 
Ημέρα ορόσημο για τον αγροτικό κόσμο της χώρας η σημερινή! Εκατό πέντε χρόνια από την εξέγερση των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου στοΚιλελέρ (6 Μάρτη 1910). Ένας ηρωικός αγώνας των κολίγων της εποχής εκείνης ενάντια στους τσιφλικάδες, που αποτελούσαν το κράτος της εποχής. Των Ελλήνων μουζίκων, που δεν είχαν δική τους ιδιοκτησία, αλλά εργάζονταν στα κτήματα των μεγαλογαιοκτημόνων εισπράττοντας ως αντάλλαγμα ένα ξεροκόμματο από τα κέρδη της σοδειάς των αφεντικών. Ένας αγώνας διαρκείας που η σύγκρουση στο Κιλελέρ ήταν η κορύφωση του. Κορύφωση με θύματα, προσωρινές νίκες- κατακτήσεις και πολλαπλά διδάγματα για τον μαρτυρικό αγροτικό κόσμο, χρήσιμα για το χτες, αλλά και για το σήμερα. 

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που εστάλη στο Eurogroup

Εστάλη η επιστολή των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές. Αναφέρουν ότι αποδέκτης ήταν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ.Ντάισεμπλουμ. Η επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ολοκληρώθηκε υπό την προσωπική εποπτεία του υπουργού. Θα τεθεί στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα.
Το περιεχόμενο της λίστας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι το εξής:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ- ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ

Πριν από λίγο και μετά την σημερινή διαμαρτυρία έξω από το ΥΠΑΠΕΝ, 
οι εκπρόσωποι των Δασεργατών Σκουριών και εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, συναντήθηκαν με τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη και κλιμάκιο του Υπουργείου. 
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση επίλυση του θέματος των υλοτομικών εργασιών στις Σκουριές και επιστροφή των 40 δασεργατών στην δουλειά τους. 
Σχετικά με τις εξελίξεις ο Πρόεδρος του Σωματείου Δασεργατών στις Σκουριές Γιώργος Κούνδουρος, δηλώνει:

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΠΕΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ

Μεγάλη Παναγία, 06 Μαρτίου 2015,

Ανακοίνωση:

Ο δίκαιος αγώνας μας έφτασε στην Αθήνα. Το μήνυμα μας έφτασε στα Υπουργεία: «Τα δάση μας θα τα προστατέψουμε εμείς»

Οι δασεργάτες των Σκουριών, που μείναμε με ένα mail χωρίς δουλειά,  
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής,
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και μετά τις συγκεντρώσεις, τις πορείες τις κινητοποιήσεις στον τόπο μας, δυναμώνουμε τον αγώνα μας, από την Αθήνα.

Τι ΔΕΝ περιέχει η βαλίτσα Βαρουφάκη ενόψει Eurogroup (και τι θα φέρει πίσω)

Παναγιώτης Μαυροειδής - Παντιέρα
Αν και πλέον κοντεύουν να ξεχαστούν από τους περισσότερους, παραθέτουμε τις περιβόητες έξι (6) ‘’μεταρρυθμίσεις’’ που περιέχει ο φάκελος Βαρουφάκη ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα:
»1-2. Ανθρωπιστική Κρίση – Διοικητική Μεταρρύθμιση: Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη – ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)

Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου - Μικτό τμήμα Χαλκιδικής

Το Μικτό τμήμα Χαλκιδικής είναι πλέον γεγονός. Ένα νέο τμήμα,το οποίο απευθύνεται σε όλο τον κόσμο εντός κι εκτός του Λαογραφικού. 
Μαζί του θα ταξιδέψουμε στη μουσικοχορευτική παράδοση της Χαλκιδικής, τα ήθη και τα έθιμά της. Κάθε ΚΥΡΙΑΚΗ 7-8 μ.μ θα ξετυλίγουμε το κουβάρι και θα ανακαλύπτουμε πράγματα, βήματα, ακούσματα. Θα δούμε και θα προσεγγίσουμε τη Χαλκιδική μέσα από μια διαφορετική όψη και ματιά.

Σκουριές και προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή από την ανάκληση της θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και Μηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές, ως Δημοτική Αρχή κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε για άλλη μια φορά την πάγια θέση μας, σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα της περιοχής.
Ως συνδυασμός «Κίνημα Ανάπτυξης», τόσο στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όσο και μετέπειτα ως Δημοτική Αρχή, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την απόφαση του ΔΣ της 20.11.14, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε αντίθετοι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές γιατί μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες, στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο αλλά και την οικονομία της περιοχής. Παράλληλα, αποδεχόμαστε την παραδοσιακά υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα με συνεχείς περιβαλλοντικούς ελέγχους και προτεραιότητα στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.