Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Ποιος είναι άραγε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις «Σκουριές» ;

Του Αθ. Γ. Καρίνα
Το θέμα «Σκουριές», δηλαδή το θέμα της επένδυσης χρυσού στο Δήμο Αριστοτέλη στη ΒΑ Χαλκιδική απασχόλησε έντονα και επί μακρόν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, κυρίως λόγω της απόφασης του υπουργού ΠΑΠΕΝ, κου Σκουρλέτη, να ανακαλέσει τις άδειες υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και της εκδίκασής της στο ΣτΕ. Στην παρούσα φάση έχει ανακληθεί προσωρινά η εν λόγω υπουργική απόφαση, βάσει σχετικής δικαστικής απόφασης του ΣτΕ, τα μεταλλεία λειτουργούν και συνεχίζεται η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, ενώ αναμένεται η οριστική απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση ή μη της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.Στο πλαίσιο των ανωτέρω και δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια ή ανακοίνωση, αναμένοντας προφανώς την οριστική απόφαση του ΣτΕ, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιος είναι άραγε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη μεγαλύτερη άμεση παραγωγική επένδυση αυτή την περίοδο στη χώρα ;

Ο επενδυτής κατ’ επανάληψη έτεινε χείρα συνεργασίας προς την κυβέρνηση επιδιώκοντας διάλογο και συνεννόηση προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στα όποια τεχνικά προβλήματα έχουν ανακύψει ή δύναται να ανακύψουν στο μέλλον. Πέραν ορισμένων συναντήσεων που έλαβαν χώρα, οι οποίες ήταν αναγνωριστικού χαρακτήρα, δεν υπήρξε καμία ουσιαστικά προσέγγιση και πρόοδος προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης σχέσης συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου και επενδυτή. Δεν υπήρξαν όμως και σαφείς κινήσεις της κυβέρνησης προς την αντίθετη κατεύθυνση, της ρήξης.

Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Οι προθέσεις του επενδυτή έχουνε εκδηλωθεί και είναι σαφείς, επιδιώκοντας το διάλογο, τη συνεννόηση και τη μακροπρόθεσμη συνεργασία, τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και να στείλει ηχηρό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι στηρίζει τις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.

Προκειμένου να τονωθεί το επενδυτικό κλίμα θα πρέπει, ανεξαρτήτως της οριστικής απόφασης του ΣτΕ, να δρομολογηθούν ενέργειες καλοπροαίρετου και καλόπιστου διαλόγου και συνεννόησης, με τις οποίες θα οικοδομείται σχέση συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας και του επενδυτή. Με τον τρόπο αυτό θα σταλεί μήνυμα σταθερότητας και αξιοπιστίας της κυβέρνησης προς τους ξένους επενδυτές, τους οποίους τόσο χρειάζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Με εκτίμηση

Αθανάσιος Γ. Καρίνας

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φιλε καρινα ελεος... η εισαι οντως υπαλληλος της εταιριας ή δεν εχεις δουλεια να κανεις κ σκεφτεσαι ολη μερα πως να εξυμνησεις την Ελ ντοραντο... και μην μου πει κανενας αν ειμαι υπερ η κατα.. δεν ειμαι τπτ απο τα δυο... απλα παρακολουθω τις αναρτησεις του συγκεκριμενου blog οπως πολλων αλλων... αλλα ειλικρινα κ. καρινα ημαρτον

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Καρίνα τόσες ώρες από την ανάρτηση και ούτε ένα σχόλιο;;; Ούτε από τους μεν, αλλά ούτε και από τους δεν;; Κρίμα. Αναλίσκεσαι μάλλον για το τίποτα. . .

Ανώνυμος είπε...

Παρακάμπτοντας τις όποιες κωλοτούμπες της ηγεσίας της κυβέρνησης αξίζει τον κόπο να αναφερθούν κάποιες από τις πρόσφατες ενέργειες του ΥΠΑΠΕΝ ώστε όλοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
1. Επάνοδό της Ραχήλ Μακρή στο Δημόσιο, με αίτηση που εγκρίθηκε από τον υπουργό και πλέον επιστρέφει στα καθήκοντά της, με βαθμό μάλιστα, διευθυντή.
2. Πλήρη στήριξη στον ανιστόρητο και εθνικά επικίνδυνο Φίλη για την αναφορά του στην γενοκτονία των Ποντίων.
3. Επίθεση για μια ακόμα φορά στα «συστημικά μέσα» και επίκληση της ανακοίνωσης του προέδρου του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει - για την ώρα - επίσημη και καθαρογραμμένη απόφαση. «Είστε αδιόρθωτοι», αντέτεινε ο βουλευτής κ. Μανιάτης για να συνεχίσει « Διαψεύδετε το σύνολο των εφημερίδων και θέλετε να πιστέψουμε εσάς όταν το σύνολο του ΣτΕ ήταν εναντίον της ενέργειάς σας να κλείσετε τις Σκουριές. Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη που έχετε 2.000 ανθρώπους να περιμένουν μέσα στις στοές των ορυχείων;».
4. Επιβολή δήθεν «πολιτικού σαμποτάζ» με διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές για μικρές οφειλές προς τη ΔΕΗ όπου «αν κάποιος περιφερειακός διευθυντής δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο, θα αντιμετωπιστεί με πλεόνασμα αυστηρότητας». ενώ η οδηγία που έχει δοθεί είναι να μην γίνονται διακοπές για χρέη κάτω από 1.000 ευρώ. Στο θέμα των Σκουριών αντίθετα έχει αμολήσει τα ελεγκτικά διορισμένα κομματόσκυλα, επί ποινή απόλυσης, σε ένα ατελείωτο κυνήγι μαγισσών.
Άντε τώρα να περιμένεις αντικειμενικές προθέσεις καλοπροαίρετου και καλόπιστου διαλόγου και συνεννόησης για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης σε ότι αφορά την συνέχεια της επένδυσης.

ΟΒΕΛΙΞ ®Ανώνυμος είπε...

Οβελίξ

ΣΩΠΑ ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΘΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ... Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΥΤΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ
ΑΡΚΕΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ? ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΑΡΕ ΚΑΙ ΒΑΤΡΑΛΙ ΠΟΥ ΘΕΛΝ ΟΥΛΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΟΣΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ
H στατιστική καταχώριση: „Chronology of major tailings dam failures”, που καταγράφει τα κυριότερα δυστυχήματα σε μεταλλεία από θραύσεις φραγμάτων παρουσιάζει αυτή τη στιγμή 101 τέτοια δυστυχήματα σε διάφορα μεταλλεία ανά τον κόσμο από τα τελευταία 55 χρόνια (1961 έως 2015), δηλαδή κατά μέσο όρο δύο μεγάλες καταστροφές τον χρόνο.

Τα στατιστικά αυτά δεδομένα μας προειδοποιούν λοιπόν ποια θα είναι η τύχη ανάλογων φραγμάτων που σχεδιάστηκαν για τις εκμεταλλεύσεις χρυσού στη ΒΑ. Χαλκιδική και Θράκη, διότι είναι θέμα χρόνου πότε θα καταρρεύσουν οποιαδήποτε φράγματα συγκράτησης μεταλλευτικών αποβλήτων. Θραύσεις φραγμάτων συμβαίνουν συχνά ύστερα από ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις. Ο καθένας έχει μπροστά του τις εικόνες τραγικών καταστροφών και ολισθήσεων από θυελλώδεις βροχοπτώσεις ανά τον κόσμο, συχνότερες τα τελευταία χρόνια λόγω των κλιματικών αλλαγών. Υπάρχουν όμως και άλλα αίτια αστοχιών, όπως π.χ. σεισμικές δονήσεις ή τεκτονικές κινήσεις. Σημειώνεται ότι για το πρόσφατο δυστύχημα στη Βραζιλία αναφέρθηκαν στα ΜΜΕ (π.χ. στη βραζιλιάνικη εφημερίδα «O GLOBO» και στο γερμανικό περιοδικό «DER SPIEGEL») σαν αιτία της κατάρρευσης του φράγματος μικροσεισμοί που καταγράφτηκαν σε σεισμογράφους του Πανεπιστημίου Brasilia. Αυτά μας προϊδεάζουν για το τι αναμένεται ειδικά στη ΒΑ. Χαλκιδική, όπου οι προγραμματιζόμενες γιγαντιαίες λεκάνες τελμάτων με τα θηριώδη φράγματα θα κατασκευαστούν ακριβώς επάνω ή ενδιάμεσα σε ενεργά σεισμικά ρήγματα που έδωσαν στο παρελθόν καταστρεπτικούς σεισμούς μέχρι 7 Ρίχτερ (βλ. παρακάτω)