Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Εκδηλώσεις -παρωδία για την απελευθέρωση της Αρναίας

 Κάθε χρόνο, μαζί με την  εορτή των Αγίων Αναργύρων, γιορτάζεται και η απελευθέρωση της Αρναίας αλλά και ολόκληρης της Β.Α.Χαλκιδικής από τον τουρκικό ζυγό.
Η τελετή που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλά χρόνια, ξεκινά με την πανηγυρική θεία λειτουργία στον ομώνυμο ιερό ναό, συνεχίζεται με τη λιτανεία της εικόνας στους δρόμους της Αρναίας, με την επιμνημόσυνη δέηση  και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της απελευθέρωσης, στη δυτική είσοδο της πόλης, με τις ομιλίες για το ιστορικό αλλά και τη σημασία της γιορτής και ολοκληρώνεται με την απονομή των βραβείων στους νεοεισαχθέντες φοιτητές και σπουδαστές των σχολείων της Αρναίας στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Φέτος όμως η σημερινή δημοτική αρχή, μας επιφύλασσε μια πολύ άσχημη και δυσάρεστη έκπληξη και μια αδικαιολόγητη ανατροπή του προγράμματος, που τόσα χρόνια τηρείται στο τυπικό του μέρος με ευλάβεια και προσήλωση στη σημασία της εορτής.
Συγκεκριμένα, ενώ μετά τη θεία λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας ακολουθούσε η κατάθεση στεφάνων, η δημοτική αρχή προτίμησε να προηγηθούν  οι ομιλίες στην αίθουσα τελετών και η βράβευση των σπουδαστών και να ακολουθήσει η κατάθεση των στεφάνων, αργά το μεσημέρι.
Όμως, η τιμή στους νεκρούς και στους πεσόντες για την Ελευθερία του τόπου μας προηγείται ,έναντι όλων των άλλων . Διότι, χωρίς το δικό τους αγώνα , το αίμα που έχυσαν και τη ζωή που έδωσαν τίποτα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε και να ζήσουμε σήμερα. Θυσίασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν ,την ίδια τους τη ζωή,για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε σε μια κοινωνία ελεύθερη και δημοκρατική.
 Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και  αντανακλά τις ιδεοληψίες και τη στρεβλή αντίληψη για τα ιστορικά γεγονότα  της σημερινής δημοτικής αρχής.
Αναδεικνύει επίσης την έλλειψη σεβασμού στις θυσίες των προγόνων  μας , άγνοια ιστορική  και εθιμοτυπική.
Δυστυχώς όμως τα λάθη δεν σταμάτησαν εδώ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την επέτειο ,ανακοινώθηκε ότι η τελετή βράβευσης των νεοεισαχθέντων στις πανεπιστημιακές σχολές «αναβάλλεται λόγω τεχνικού προβλήματος». Δυστυχώς οι οργανωτές δεν είχαν προβλέψει ότι βράβευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους τίτλους-βραβεία, τα  οποία  δεν είχαν φροντίσει να τυπωθούν  για να δοθούν στα παιδιά ή στους γονείς τους.
Αλλά, ούτε οι σπουδαστές-φοιτητές, ούτε και οι γονείς είχε ληφθεί μέριμνα και πρόνοια να προσκληθούν , ώστε να είναι παρόντες.
Αποτέλεσμα, ο διασυρμός του δήμου μας στα έκπληκτα μάτια των ελάχιστων-λόγω κακής οργάνωσης-συμπολιτών και η αγανάκτηση όσων συνδημοτών μας ήταν παρόντες, από την αδυναμία και την ανικανότητα να υλοποιηθεί  έστω και στοιχειωδώς μια συνηθισμένη μεν αλλά σημαντική για την ιστορία του τόπου μας τελετή.
Αυτά όμως τα γεγονότα εκλαμβάνονται ως αδυναμία της δημοτικής αρχής να εκπληρώσει στοιχειωδώς το καθήκον της απέναντι τόσο στις θυσίες των προγόνων μας όσο και να τιμήσει, όπως οφείλει ,τον κόπο και τον αγώνα των μαθητών μας,  να σπουδάσουν διευρύνοντας τους ορίζοντές τους ,με απώτερο στόχο να γίνουν χρήσιμοι πολίτες  της κοινωνίας μας.
Δείχνουν  τελικά ότι οι θεσμοί υπάρχουν  ακριβώς για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και πρέπει αυτοί που τους υπηρετούν να είναι σε θέση να κατανοούν τη σημασία τους, τηρώντας παραδόσεις πολύχρονες.
Οι φετινές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αρναίας ,με τον τρόπο που έγιναν, έδειξαν μιαν απαράδεκτη ιστορική άγνοια που προσβάλει τη μνήμη και τις θυσίες των προγόνων μας, αλλά και μια πρωτοφανή οργανωτική ανικανότητα, με αποτέλεσμα την απαξίωση της τελετής και τα ειρωνικά σχόλια των παρισταμένων, που εκθέτουν το δήμο Αριστοτέλη και την ιστορική του έδρα, την Αρναία.
Τα παραπάνω αποτελούν  έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της ανικανότητας της νέας δημοτικής αρχής και έρχονται να προστεθούν στα όσα προηγήθηκαν, ως παραδείγματα αδιαφορίας και εγκατάλειψης των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου Αριστοτέλη.
Όμως  δυστυχώς αυτή τη φορά συνέπεσαν με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αρναίας.

ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί μου φίλοι γιατί σας εκπλήτουν όλα αυτά; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διοικεί τον Δήμο μας; Δεν έχετε ακούσει τους διάφορους Υπουργούς Παιδείας Μπαλτάδες, Φίληδες και λοιπούς "προοδευτικούς" να δηλώνουν ότι είναι κατά της αριστείας και υπέρ τον σκερβελέδων, χαβαλετζήδvn που πετούν ζαρβατικά στους αξιολογητές |9παλιά τους τέχνη κόσκινο με πρώτο τον πρωθυπουργό που έκτισε πολιτική καριέρα με τις καταλήψεις και τους τραμπουκισμούς); Έτσι δεν έγινε υπουργός παιδείας ο Φίλης επειδή πέρασε έξω από την Νομική και κατανάλωσε 5.00 φραπέδες και σουβλάκια;
Οι άνθρωποι είναι επικινδυνοι.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν μου θυμίζεις αυτόν τον χοντρό το Βενιζέλο ή και τους άλλους, που ενώ σειρά ετών λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τη χώρα , τώρα ως άθλιοι του παρελθόντος ασκούν και αντιπολίτευση.
Να τώρα ,κάποιοι ομιλούν για ιστορία , προγόνους,τιμές που ξεχάστηκαν να αποδοθούν.....!!!! Ποιοι;;;; ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΜΕΣΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ. ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΧΩΜΑΤΑ ,ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ELDORADO για να καταστρέψει και να αφανίσει αυτόν τον τοπο.

Τι κρίμα , να ξεχνάμε όσα εμείς έχουμε κανει και να κατηγορούμε τους άλλους;
Σκοτείνιασε ενώ δεν βράδυασε.
Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς τα όσα περιγράφονται αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα. Και δυστυχώς αυτή η έλλειψη οργάνωσης, η προχειρότητα και ανικανότητα διαχείρισης των ζητημάτων χαρακτηρίζει όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων του Δήμου με απότέλεσμα ο Δήμος να δείχνει μια εικόνα διάλυσης και πλήρους εγκατάλειψης.
Και δεν μιλάω για τα βόρεια χωριά του Δήμου, αλλά για το σύνολο του Δήμου. Ένα πέρασμα να κάνει κάποιος από το Γομάτι προς την έδρα του Δήμου, την Ιερισσό, είναι αρκετό για να διαπιστώσει των λόγων τα αληθή.
Κατά τ΄άλλα η συμμετοχή στη Filoxenia μας "μάρανε", με σκοπό την τουριστική προβολή του Δήμου. Κύριοι της Διοίκησης του Δήμου καλά κάνετε και προβάλετε τις ομορφιές και τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, αλλά μήπως θα 'πρεπε να ασχοληθείτε λιγάκι και με τις υποδομές; Το οφείλετε τόσο στους επισκέπτες της περιοχής μας, αλλά το οφείλετε κυρίως στους δημότες του Δήμου.

υγ. Αλήθεια τι δουλειά έχει ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Δήμου κάθε μέρα, μεταξύ 2:30 και 3:30 στη διαδρομή Ιερισσού - Θεσσαλονίκης; Δε νομίζω ο οδηγός να 'χει κάθε μέρα, την ίδια πάντα ώρα σύσκεψη για θέματα του Δήμου. Εκτός κι αν το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται για ιδιωτικές μετακινήσεις κάποιου αξιωματούχου του Δήμου. Αν είναι έτσι τότε κρίμα!!! Γιατί είναι πράγματι κρίμα στη σημερινή Ελλάδα, την Ελλάδα της κρίσης, οι κατέχοντες την κάθε λογής εξουσία να κάνουν κατάχρηση (όχι χρήση) της ιδιότητάς τους.
Κρίμα κύριοι της Διοίκησης γιατί κι εγώ είμαι απ' αυτούς που σας πίστεψα και πίστευα πως θα φέρνατε μια άλλη αντίληψη, ένα άλλο ήθος για τα κοινά του Δήμου... ΑλΛά δυστυχώς αποδεικνύεστε ένα ατυχές κακέκτυπο των προηγούμενων και το χειρότερο είναι ότι οι πρηγούμενοι διέθεταν ικανότητα και εμπειρία ενώ εσείς μάλλον τώρα μαθαίνετε. Και δυστυχώς μαθαίνετε στου κασίδη το κεφάλι!!!

Ανώνυμος είπε...

παχτα ατα αυτα τα παραμυθια με την σρτρεβλωση της αληθειας.
γι αυτη την αλλαγη του προγραμματος της τελετης καλυτερα να ρωτησεις και να κατηγορησεις το φιλαρακι σου τον δεσποτη.
ξερεις εσυ τι λεω ......