Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

Η ιστορική δικαίωση των Αγωνιστών του 1821 από τη Χαλκιδική

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα χωριά της Χαλκιδικής ανακαλύπτουν και αναδεικνύουν την τοπική τους ιστορία, είτε μέσα από εκδηλώσεις συλλόγων, είτε με την έκδοση βιβλίων. Ωστόσο ένα μεγάλο κομμάτι της ηρωικής περιόδου του 1821 που αφορά στη Χαλκιδική παραμένει στη σκιά. 
Η προσφορά του νομού στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας αγνοείται από τους Χαλκιδικιώτες, πόσο μάλλον οι πρωταγωνιστές των γεγονότων εκείνης της εποχής. 
Έπειτα από μακροχρόνια έρευνα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε αποκαταστήσει το ιστορικό κενό σχετικά με το ποιοι ήταν όλοι αυτοί οι πρόγονοί μας από όλα τα χωριά της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και των Μαντεμοχωρίων οι οποίοι το 1821 υπερασπίστηκαν τον τόπο τους και αργότερα μετά την καταστροφή της Χαλκιδικής συνέχισαν τον Αγώνα στη νότια Ελλάδα στο πλευρό των μεγάλων μορφών του Κολοκοτρώνη, του Καρατάσου, του Καραϊσκάκη, του Νικηταρά κ.τ.λ. 1300 περίπου άτομα έχουν ταυτιστεί από τη Συκιά και τον Παρθενώνα μέχρι την Κασσάνδρα, την Ιερισσό, τα Δουμπιά. Κάθε χωριό έχει τον αντιπρόσωπό του. Όλοι αυτοί περιμένουν από εμάς την αναγνώριση των θυσιών τους.

Eνδεικτικά δύο πιστοποιητικά των Αγωνιστών Αλεξανδρή Ιωάννη από το Μεταγγίτσι και Δημητρίου Πολύζου από τον Άγιο Μάμα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Νίκο! Περιμένουμε το βιβλίο σου που δε πρέπει να λείψει από κανένα σπίτι!