Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

"Αποφάσεις του ΣτΕ που συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα"

Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή (2/10 απόφαση 299/2015) την αίτηση αναστολής της απόφασης Σκουρλέτη, που κατέθεσαν σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός.
Οι σύμβουλοι που πλειοψήφησαν επικαλούνται το γεγονός ότι η Διοίκηση έχει, στο παρελθόν, γνωμοδοτήσει για όλα τα θέματα (εννοώντας ότι έχει εγκρίνει και αδειοδοτήσει τόσο το σύνολο του έργου, όσο και υποέργα). Η όποια όμως έγκριση και αδειοδότηση εμπεριέχει όρους – καλούς ή κακούς – τους οποίους η εταιρεία οφείλει να τηρεί και το Κράτος να ελέγχει ότι τηρούνται. Στην περίπτωση της ακαριαίας τήξης, ο όρος είναι σαφής τόσο ως προς την επιτόπια εφαρμογή της μεθόδου, όσο και προς το χρονοδιάγραμμα.
 

 Η εταιρεία, πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει τηρήσει τον όρο, ουδέποτε αιτήθηκε την αλλαγή του για 3 χρόνια. Γιατί άραγε;
Το ΣτΕ δέχεται ότι παραβιάζεται ο όρος αλλά, κόντρα σε κάθε έννοια κοινής λογικής, υιοθετεί το επιχείρημα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας ότι η μεταλλουργία προϋποθέτει την ολοκλήρωση άλλων εργασιών και ανάγεται σε μεταγενέστερο χρόνο. Δηλαδή, ενώ η Διοίκηση ζήτησε – και η εταιρεία συμφώνησε – να αποδειχθεί εκ των προτέρων ότι η προτεινόμενη μέθοδος είναι εφαρμόσιμη, το ΣτΕ θεωρεί λογικό να περιμένουμε όλοι πότε θα αποφασίσει η εταιρεία να το αποδείξει, που μπορεί να είναι και μετά από 7 χρόνια. Ή τελικά να μην καταφέρει να το αποδείξει – όπως ισχυρίζονται επιστημονικές μελέτες. Στο μεταξύ η καταστροφή συνεχίζεται. Με το επιχείρημα αυτό, το ΣτΕ επικουρεί και ενισχύει την προσπάθεια της εταιρείας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.
Το ΣτΕ, αυτή τη φορά αποφάσισε να υποδυθεί έναν φιλεργατικό ρόλο. Προφανώς οι υπάλληλοι της Ελληνικός Χρυσός – οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά από απόφαση της εργοδοσίας και όχι της διοίκησης – είναι διαφορετικοί από χιλιάδες απολυμένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Για το ΣτΕ λοιπόν, 867 υπάλληλοι, που για ενάμισι μήνα λαμβάνουν το ήμισυ του μισθού τους, υφίστανται μια βλάβη, τόσο μεγάλη και ανεπανόρθωτη, που υπερισχύει του δημοσίου συμφέροντος.
Οι σύμβουλοι που πλειοψήφησαν επικαλούνται επίσης το γεγονός ότι πολύ σύντομα θα αποφασίσει το ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής. Προς τι η βιασύνη λοιπόν; Σκέφτηκαν την καταστροφή που επιφέρει κάθε μέρα δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός; Ή θεώρησαν ότι το κόστος αυτής της καταστροφής είναι μικρότερο απ΄την απώλεια μισού μισθού για ένα μήνα; Μία και μόνη σύμβουλος του ΣτΕ, η κ. Καραμανώφ - προς τιμή της - δεν αποδέχθηκε αυτό το παράλογο επιχείρημα.
Οι σύμβουλοι που πλειοψήφησαν γνωμοδοτούν επίσης και επί της σημασίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας για την τοπική και εθνική οικονομία επικαλούμενοι τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φορολογία, τις εξαγωγές και την θετική επίδραση στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας. Ακολουθώντας τη συλλογιστική τους αντιλαμβάνεται κανείς ότι υιοθετούν το δόγμα “επενδύσεις με κάθε κόστος”. Προσπαθούν να μας εφησυχάσουν ότι οι βλάβες που θα υποστούμε είναι το δυνατόν οι μικρότερες γιατί το Κράτος έχει θέσει όρους. Αποδέχονται όμως ταυτόχρονα την τακτική της εταιρείας “εφαρμόζουμε τους όρους κατά βούληση”, έχοντας ως βασικό επιχείρημα την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας.
Το ΣτΕ τέλος, κρίνει ότι η απόφαση αναστολής κάποιων δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν αόριστη, πλημμελής και ανεπαρκώς τεκμηριωμένη. Είτε αυτό ισχύει είτε όχι, η Κυβέρνηση δεν παύει να έχει την κύρια ευθύνη για την επίλυση ή όχι του προβλήματος. Πέρα από την ηθική υποχρέωση που έχει αναλάβει υποσχόμενη το σταμάτημα της επέκτασης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Πέρα απ΄τα όποια νομικά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζει. Πέρα απ΄τις πιέσεις που ενδεχομένως δέχεται. Το πρόβλημα έπρεπε να είχε επιλυθεί πριν πολύ καιρό. Καμιά δικαιολογία δεν είναι αρκετή, όταν ένας τόπος και οι ζωές όσων τον κατοικούν απειλούνται. Καμιά δικαιοσύνη και κανένας νόμος δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει αυτά που θα χαθούν απ΄τις καταστροφές που θα επιφέρει αυτή η εξόρυξη. Κι αυτό, ας το θυμόμαστε όλοι.
Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα δεν έχει ιστορικό προηγούμενο παγκοσμίως και μάλιστα με δυικής εκλεγμένη κυβέρνηση αριστερών πεποιθήσεων . Η απρόσκοπτη δεδηλωμένη του δικαιώματος της εργασίας να βάλλεται τόσο από ανημέρωτα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη (Σκουρλέτης)όσο και από μερίδα μονόπλευρα πληροφορημένων πολιτών (κάτοικοι Ιερισσού-Ν.Ρόδων, Ουρανούπολης) που αντιδρούν παρά την ύπαρξη δεκατεσσάρων (14) διαδοχικών θετικών γνωμοδοτήσεων του ΣτΕ. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος προηγείται σε σχέση με οποιασδήποτε έκφραση επαγγελματικής δραστηριότητας. Γι’αυτό άλλωστε υπάρχουν τα διεθνώς αποδεκτά στάνταρ για την εφαρμογή και έλεγχο των αντίστοιχων περιβαλλοντικών όρων. Η τήρηση των ανωτέρω με βάση διεθνή στάνταρ είναι υποχρέωση τόσο της κάθε ρυπογόνου-βιομηχανικής δραστηριότητας όσο και των θεσμικών μηχανισμών ελέγχου. Η σύσταση επιστημονικών επιτροπών ελέγχου περιβαλλοντικών όρων από αμφότερες τις αντικρουόμενες πλευρές θα οδηγήσει στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς Κυβέρνηση-Εταιρεία έχουν κάθε υποχρέωση και ευθύνη απέναντι σε όλους μας να αποκαταστήσουν την ομαλότητα στην περιοχή αυτή της Β.Χαλκιδικής, μακριά από οποιανδήποτε πολιτική αντιπαράθεση που μόνο ζημιά προσφέρει στον τόπο.

ΟΒΕΛΙΞ ®

Ανώνυμος είπε...

Προς τον προπαγανδιστη γραφια της εταιρειας.
Μου θυμιζεις τους πολιτικους που σε καθε περιπτωση διαφθορας επικαλουνται την δικαιοσυνη. Συμφωνα λοιπον με τα πεπραγμεμα της δυο πραγματα συμβαινουν η ειχαμε την τυχη να μαςκυβερνανε αδιαφθοροι πολιτικοι η δεν κανουν καλα την δουλεια τους. Τι γνωμη εχει ο κοσμος λες. Εχετε κερδισει ολα τα στε και παρκο αναψυχης να κανατε καπου θα ειχατε παρανομησει.
Και μια ερωτηση. Θ αλαζες ολες τις αποφασεις του στε με την πληρη και ανεφ ορων στηριξη και αποδοχη της τοπικης κοινωνιας. Αυτη ομως δεν αγοραζεται. Μην μας ξαναπεις γι αυτες πια γιατι το μονο που μπορει να σας νομημοποιησει ειναι η συναινεση της τοπικης κοινωνιας. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΟΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Ολόκληρη βιομηχανία κατασκευής (Δημάρχων - Δημοτικών Συμβούλων και κυρίως ΒΟΥΛΕΥΤΉ) έχει στηθεί σε βάρος απλών ανθρώπων που πίστεψαν ότι ο κακός Σαμαράς και η Ν.Δ. θέλουν να καταστρέψουν τον ευλογημένο τόπο της προ του Άθω περιοχής με το εργοστάσιο. Μία ομάδα ανθρώπων που μόλις κατάλαβαν ότι οι μίζες από το ΠΑΣΟΚ τελείωσαν, πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ και άρχισαν πάλι (μέσω Δήμου) να έχουν πρόσβαση στο βάζο με το μέλι και όχι με το δάχτυλο αλλά με τις χούφτες. Μια άλλη πάλι ομάδα που μια ζωή ήταν στα αζήτητα της κοινωνικής καταξίωσης μπήκαν στο σύστημα της εξουσίας τοπικής και κεντρικής με ότι συνεπάγεται αυτό. Στο τέλος βέβαια θα την πληρώσουν αυτοί που ΛΑΝΘΑΣΜΈΝΑ πείστηκαν ότι συμμετέχουν στον υπέρ πάντων αγώνα κατά του χρυσού. Αλίμονο όμως πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, όταν όλα τελειώσουν όπως φαίνεται αρνητικά για το κίνημα τότε ΦΩΤΙΆ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΎΡΙ

ΑΝΤΑΒΑΛΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι η εξορυξη αυτου του τύπου ΟΒΕΛΙΞ παραγωγική διαδικασία..σΟΥ Πετάν εκει πέρα ένα κομμάτι ελπίδαs και πρόσκαιρηs ευημερίas gia 10-12 χρόνια και αφου τελειώσουν?αΥτοι τα κονομάνε για 10 γενιέs kai σένα σου μένει μόνο...ερημιά.Ειs mακροs δεκαετίαs εαν την εξετάσομε αυτή την ιστορία δεν συμφέρει.Ούτε για το κράτοs ούτε για κανέναν..AΛΛΗ θα πρέπει να είναι η χρυσή τομή!Κι αυτό ώφειλαν οι κυβερνόντεs να το έχουν μελετήσει απο καιρό.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΙ!ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!(Ουρανοπολίτηs)