Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Θα αποφύγουμε την «έκρηξη» στην τοπική κοινωνία ;

Γράφει ο Αθανάσιος Γ. Καρίνας
Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη ΒΑ Χαλκιδική και ειδικότερα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αριστοτέλη, αποτέλεσε την αιτία διχασμού της τοπικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Εξαιτίας των ενεργειών και των παραλείψεων της κεντρικής διοίκησης στο χειρισμό του εν λόγω θέματος (π.χ. έλλειψη διαβούλευσης, παρουσία ΜΑΤ στην περιοχή κ.α.), προκλήθηκε ένταση στην τοπική κοινωνία, η οποία ένταση έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μία εκρηκτική κατάσταση που τροφοδοτείται περαιτέρω από τη στάση και τη συμπεριφορά των πολιτικών της κεντρικής διοίκησης, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η περιοχή μοιάζει με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, με συνέπεια να είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, μεταξύ των κατοίκων που διαφωνούν με την υλοποίηση της επένδυσης και των κατοίκων που συμφωνούν. 
 Η κατάσταση στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη, όπως έχει διαμορφωθεί μετά και την απαράδεκτη τεχνικά απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ κου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας του μεταλλείου και υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., μπορεί να ξεφύγει και να λάβουν χώρα ανεξέλεγκτες εξελίξεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην «έκρηξη» της περιοχής.

Αδιαμφισβήτητη απόδειξη του διχασμού της τοπικής κοινωνίας είναι τα αποτελέσματα των τελευταίων εθνικών και δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία σε 5 οικισμούς (Ουρανούπολη, Τρυπητή, Νέα Ρόδα, Ιερισσός και Γομάτι) υπερψηφίστηκαν παρατάξεις που είναι ενάντια στην υλοποίηση της επένδυσης, ενώ στους υπόλοιπους 11 οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Στρατονίκη, Στάγειρα, Βαρβάρα, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Μεγάλη Παναγία, Πυργαδίκια, Αρναία και Στανός) υπερψηφίστηκαν παρατάξεις που είναι υπέρ της υλοποίησης της επένδυσης. Επιπροσθέτως, ως συνέπεια του διχασμού και της συσσωρευμένης έντασης στην τοπική κοινωνία είναι να λαμβάνουν χώρα πολλά επεισόδια εκφοβισμού, κοινωνικού ρατσισμού και βίας, ιδιαίτερα εις βάρος των εργαζομένων στα μεταλλεία. Τα εν λόγω επεισόδια έχουνε συμβεί κυρίως στους 5 οικισμούς όπου κυριαρχούν οι πολέμιοι της επένδυσης και ιδιαίτερα στην Ιερισσό. Την ύπαρξη αυτών των φαινομένων βίας παραδέχτηκε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή και ο Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη.

Η εν λόγω εκρηκτική κατάσταση στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη πρέπει να εκτονωθεί άμεσα προκειμένου να αποφύγουμε την πυροδότηση μιας «έκρηξης».

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να ενεργοποιηθεί κατάλληλα, το ταχύτερο δυνατόν, στο πλαίσιο και του προγράμματος που είχε παρουσιάσει προεκλογικά στους ψηφοφόρους της, και να διενεργήσει ημερίδες ουσιαστικής και σφαιρικής ενημέρωσης των πολιτών για το κάθε ενδεχόμενο, είτε της υλοποίησης είτε της μη υλοποίησης της επένδυσης. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να μεριμνήσει ώστε να κατανοήσουμε οι δημότες του Δήμου Αριστοτέλη τις μας ξημερώνει σε κάθε περίπτωση. Στις ημερίδες θα πρέπει να συμμετέχουν εκπρόσωποι του επενδυτή, της πλευράς των αντιδρώντων και του υπουργείου ΠΕΚΑ που καθόρισε τους όρους αδειοδότησης και τη διαδικασία παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκ μέρους του δημοσίου.

Απώτερος σκοπός των ενεργειών της Δημοτική Αρχής θα πρέπει να είναι η διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος. Με τη διενέργεια του τοπικού δημοψηφίσματος στο Δήμο Αριστοτέλη θα επιτευχθεί εκτόνωση της συσσωρευμένης από χρόνια έντασης, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο και θα αποφύγουμε τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι οποίες θα πληγώσουν ανεπανόρθωτα την τοπική κοινωνία και θα κοστίσουν ποικιλοτρόπως. Η διαδικασία του δημοψηφίσματος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε όσο το δυνατόν πιο ήρεμες συνθήκες. Η όλη διαδικασία του δημοψηφίσματος (ημερίδες ενημέρωσης κλπ) μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Ιδιαίτερης σπουδαιότητας παράγοντας είναι η ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση των δημοτών, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα εκ μέρους όλους. Το επενδυτικό σχέδιο και η λειτουργία του μεταλλείου δεν θα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας. Αντίστοιχα, η διακοπή της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου δεν θα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας. Ο μοναδικός τρόπος για να καταγραφεί η βούληση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας είναι το τοπικό δημοψήφισμα.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να ενεργοποιηθεί κατάλληλα, στο πλαίσιο και του προγράμματος που είχε παρουσιάσει προεκλογικά στους ψηφοφόρους της, και να διενεργήσει τοπικό δημοψήφισμα, με ερώτημα : «Συμφωνείτε με την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ; Ναι – Συμφωνώ. ή Όχι – Δεν συμφωνώ.»

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Γ. Καρίνας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κε Καρίνα! Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών ήταν σαφές. Ναι ή Όχι στα μεταλλεία! Και η απάντηση επίσης σαφής! Όχι! Αν και άδικη επειδή δε συμπεριλαμβάνει τους ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτήν, δηλ. και τους δημότες του Σταυρού ή του Μεταγγιτσίου κτλ!

Ανώνυμος είπε...

Θανάση μπράβο άρχισες και εσύ να αντιλαμβάνεσαι ότι όταν δεν υπάρχει συναίνεση α) δεν μπορεί να προχωρήσει η περιβόητη επένδυση για την εταιρία, β) η προσωρινή δουλειά για σένα και όλους σαν εσένα με όλες τις συνέπειες. Επιπλέον εσύ επιθυμείς και την συναίνεση των αντιδρώντων για την καταστροφή και την αχρήστευση της ΒΑ Χαλκιδικής. (μονοφάεις είσαι;)
Γιατί ρε μεγάλε τις ανησυχίες αυτές δεν τις εξέφραζες και επί Πάχτα, όταν οι συμπατριώτες σου τρώγαν όλα τα ληγμένα καπνογόνα; Βέβαια τότε, σε βόλευε ο Πάχτας, τώρα όμως που έσφιξε ο κ@λο σου, ζητάς εκτόνωση της συσσωρευμένης από χρόνια έντασης. Όπως γνωρίζεις ο χρόνος που έχει παρέλθει από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές είναι πολύ λίγος. Και αν προσπαθήσεις να θυμηθείς καλά επειδή φαίνεται ότι έχεις κοντή μνήμη, οι δημοτικές εκλογές έγιναν με πρωτόγνωρες για τη περιοχή δημοκρατικές συνθήκες, πάντοτε με σημαία που όλοι το γνωρίζατε την παύση της καταστροφής στις Σκουριές. Θα ήταν φρόνιμο λοιπόν εσύ τουλάχιστον να σωπαίνεις, γιατί όλα εδώ κρίνονται και θα έρθει και η ώρα να φανεί όλη η αλήθεια για τις Σκουριές. Το ψέμα έχει κοντά πόδια Καρίνα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε των 7:18,
1. το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών ασφαλώς και δεν ήταν ναι ή όχι στα μεταλλεία. Άκουσες κάποια σαφή και ξεκάθαρη τοποθέτηση του υποψηφίου τότε δημάρχου κατά των μεταλλείων; Δεν ξέρω τι έλεγε στην Ιερισσό και στα κάτω χωριά, αλλά στα πάνω χωριά και στα Μ.Μ.Ε. σαφή τοποθέτηση κατά των μεταλλείων δεν άκουσα.
2. μην είσαι τόσο σίγουρος πως όσοι ψήφισαν Μίχο στις δημοτικές εκλογές ήταν και είναι κατά των μεταλλείων. Ήταν και πολλοί δυσαρεστημένοι με τον Πάχτα. Οι λόγοι πολλοί. Και πολλοί - ακόμη υποψήφιοι της παράταξης του Μίχου - εργάζονται ήδη στην Ελληνικός Χρυσός. Τόσο antigold ήταν και είναι!!!
3. Η απάντηση δεν ήταν τόσο σαφής. Και ο προεκλογικός αγώνας δεν ήταν και από τις πιο δημοκρατικές. Που ακούστηκε υποψήφιος δήμαρχος να μην μπορεί να προσεγγίσει τα 4 από τα 16 χωριά του Δήμου. Σε αντίθεση με τον Μίχο που πραγματοποίησε την προεκλογική του εκστρατεία ανεμπόδιστα και με ασφάλεια σε όλα τα χωριά του Δήμου. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Μπανανία!!!

Και θα κλείσω με ένα ερώτημα υποθετικό. Αν κέρδιζε τις εκλογές ο Πάχτας θα το σεβόσασταν το αποτέλεσμα; Θα το εκλαμβάνατε και αυτό ως δημοψήφισμα υπέρ των μεταλλείων αυτή τη φορά; Πολύ αμφιβάλλω. Το αποδείξατε με τη στάση σας μετά τις εκλογές του 2010.

Ανώνυμος είπε...

Προς 9 28
1 Το διακυδευμα των εκλογων ηταν ναι η οχι στα μεταλεια.Το ξεκαθαρισε ο παχτας λεγοντσς οτι ηρθε η ωρα η τοπικη κοινωνια να δωσει μια για παντα οριστικη λυση σ αυτο το θεμα.
2 Εισσα σιγουρος οτι πολλοι απ αυτους που ψηφισαν παχτα ειναι υπερ του μεταλειου.
3 Που ξαναδες δημαρχο να στελνει ματ οπκε εκαμ και μηνησεις στους δημοτες του.Εγω λεω γι αυτο φεν μπορουσε να ερθει
Εσυ γιατι λες.
4Εσυ σεβεσαι τωρα το αποτελεσμα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε των 11:17,

είδες που έρχεσαι στα λόγια μου; Φυσικά πολλοί από αυτούς που ψήφισαν Πάχτα δεν ήταν και δεν είναι υπέρ του μεταλλείου. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως το διακύβευμα ΔΕΝ ήταν το μεταλλείο.
Φυσικά και αποδέχομαι το αποτέλεσμα. Θα σου πω όμως και κάτι άλλο. Αν ήμουνα στη θέση του Μίχου δεν θα ήμουνα και τόσο περήφανος για τη νίκη μου, γιατί αυτή η εκλογική μάχη δεν δόθηκε με ίσους όρους.
Και κάτι τελευταίο που δεν το απάντησες. Περιμένω μια δημόσια, ρητή ή γραπτή, αλλά ξεκάθαρη αναφορά του Μίχου υπέρ των μεταλλείων.
Δεν θα βρεις...