Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Περί Ενός Μεγάλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, Διεθνών Προδιαγραφών, στα Αρχαία Στάγειρα

Γράφει ο Αθαν. Τσαμουρτζής
Mε ενθουσιασμό και με μεγάλη επισημότητα γιορτάστηκε πρόσφατα η ίδρυση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενός Αριστοτελικού Κέντρου Μελετών, γεγονός το οποίο χαιρετίστηκε από πολλές πλευρές σαν μεγάλο επιστημονικό γεγονός
Η προσπάθεια ίδρυσης Αριστοτελικού Κέντρου Μελετών είναι παλαιά, πολύ παλαιά. Εχουν γίνει στο παρελθόν πολλές προσπάθειες. Υπήρξαν πολλές ενέργειες από πολλές πλευρές, από τοπικούς φορείς και από διακεκριμένες προσωπικότητες. Εγιναν πολλές συσκέψεις στη Νομαρχία Χαλκιδικής. Εχουν γίνει και πολλές δημοσιεύσεις στον τύπο. Ηταν γενικά ένα πολύ παλαιό αίτημα της Χαλκιδικής.
 

Το αίτημα ικανοποιήθηκε σήμερα με την ίδρυση του Αριστοτελικού Κέντρου Μελετών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο είναι πλέον μία πραγματικότητα. Αναμφίβολα δόθηκε μία λύση στο θέμα, ίσως να είναι και η καλύτερη.
Εμείς χωρίς να έχουμε οιαδήποτε αντίρρηση στη δοθείσα λύση θα επιθυμούσαμε να προσθέσουμε και τα εξής:
Παλαιότερα είχαμε την ίδρυση ενός άλλου παρόμοιου κέντρου του Δελφικού Κέντρου Μελετών, το οποίο είχε άριστη γραφειοκρατική υποστήριξη και επαρκή χρηματοδότηση. Σ΄αυτό υπηρέτησαν πολλές διακεκριμένες προσωπικότητες του κλάδου, η αφρόκρεμα του τομέα. Σήμερα κανείς δεν το θυμάται πλέον. Εμείς τουλάχιστο δεν έχουμε ακούσει τίποτε το σχετικό εδώ και πολλά χρόνια
Παρόμοια ιστορία είχε και το Αριστοτελικό Κέντρο Ερευνών της Μίεζας, της λεγόμενης Σχολής του Αριστοτέλη, στη Νάουσα
Οι δυσχέρειες επί του προκειμένου και για το Αριστοτελικό Κέντρο, που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, είναι προφανείς. Οι απόψεις και οι γνώσεις περί Αριστοτέλη είναι γνωστές εδώ και πολλούς αιώνες. Το σχετικό γνωστικό αντικείμενο δεν έχει σήμερα πολλά περιθώρια περαιτέρω διερεύνησης ή αποσαφήνισης. Ηταν το αντικείμενο της τρέχουσας επιστημονικής πρακτικής και μελέτης πάνω από 1500 χρόνια, ναι 1500 χρόνια χωρίς υπερβολή.
Από τον Αριστοτέλη ξεκίνησαν όλες σχεδόν οι σημερινές επιστήμες, Αυτός συγκέντρωσε και ταξινόμησε τις πρώτες γνώσεις με επιστημονική μεθοδολογία, η οποία ακόμη και σήμερα τηρείται ευλαβώς απ΄όλους. Ιδρυσε και ανάπτυξε κλάδους της Επιστήμης, μερικοί των οποίων λίγο αναπτύχθηκαν έκτοτε.
Ο Αριστοτέλης υπήρξε ένας και μοναδικός. Ηταν μία ανεπανάληπτη επιστημονική προσωπικότητα. Σήμερα παραμένει ακόμη έντονα ζωντανό το όνομά του. Κατά γενική παραδοχή, ο Αριστοτέλης υπήρξε ο μέγιστος των επιστημόνων. Τιμάται και αναγνωρίζεται έτσι απ΄όλους, απ΄όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα σ΄όλο τον κόσμο χωρίς καμία εξαίρεση.
Δεν υπάρχει άλλη ιστορική προσωπικότητα με τέτοια καθολική αναγνώριση στο χώρο της επιστήμης. Η προτομή του, σε περίοπτη θέση, κοσμεί τις επίσημες αίθουσες τελετών όλων των πανεπιστημίων. Το όνομά του είναι συνεχώς στην επικαιρότητα
Αυτό το ουσιώδες στοιχείο πρέπει να εκμεταλλευτούμε μπλέκοντας και την ιδιωτική πρωτοβουλία προς όφελος της Χαλκιδικής, για να καταστεί βιώσιμο και το Αριστοτελικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
Πρότασή μας είναι παράλληλα με το ιδρυθέν Κέντρο ν΄ αναζητηθεί επενδυτής, ένας εξειδικευμένος επενδυτής, προκειμένου αυτός να δημιουργήσει ένα μεγάλο Συνεδριακό Κέντρο, διεθνών προδιαγραφών στη γενέτειρα του Αριστοτέλη, στα Αρχαία Στάγειρα, που τυχαίνει και σήμερα ακόμη να βρίσκονται σε μια περιοχή με απίθανο φυσικό κάλος
Ποιός καθηγητής πανεπιστημίου, ποιός μελετητής, κάθε επιστημονικού τομέα, δεν θα ήταν υπερήφανος, δεν θα ονειρεύονταν, δεν θα ήθελε να παρουσιάσει την εργασία του ή ν΄ακούσει τις εργασίες άλλων συναδέλφων του σ΄ένα μεγάλο και καλά οργανωμένο Αριστοτελικό Συνεδριακό Κέντρο κοντά, σχεδόν μέσα στη γενέτειρα του Αριστοτέλη, στα Αρχαία Στάγειρα.
Συγχρόνως θα ήταν μία ευκαιρία γι΄αυτόν, σε κάθε σύνεδρο. να περάσει τις διακοπές του σ΄ένα μαγευτικό μεσογειακό περιβάλλον με δυνατότητα να γνωρίσει το μοναδικό Αγιον Ορος και τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη. Και όχι μόνο αυτά. Μπορεί ακόμη να επισκεφθεί την Αμφίπολη με το μεγάλο και μοναδικό Τύμβο της και το γύρω θαλάσσιο χώρο παγκοσμίου προβολής. Η Αμφίπολη ήταν το λιμάνι απ΄όπου ξεκίνησε ο στρατηλάτης των Εθνών γιά τη μεγάλη περιπέτεια του με την οποία σφράγισε ανεξίτηλα την παγκόσμια ιστορία.
Το συγκρότημα αυτό θα συνέβαλε αποφασιστικά στην προβολή της ανεπανάληπτης πολιτιστικής μας κληρονομιάς: Στάγειρα – Αμφίπολη - Αγιον Ορος - Βυζαντινή Θεσσαλονίκη στην οποία θα μπορούσε να ενταχθεί και μία άλλη μεγάλη επίσης πολιτιστική μας κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής μας εκείνης των Αιγών με τους τάφους του Φιλίππου και άλλων επιφανών Μακεδόνων, με παγκόσμια και αυτών προβολή σήμερα και παλαιότερα.
Ξεχωριστές εντυπώσεις, που παραμένουν εσαεί στη μνήμη κάθε επισκέπτη και ιδιαίτερα αυτών που θα συμμετείχαν στα συνέδρια ως και σε κάθε άλλο διερχόμενο, που θα επισκέπτονταν την περιοχή.
Η υλοποίηση όλων αυτών θα μπορούσε να γίνει απλά και γρήγορα με την παραχώρηση σ΄έναν μεγάλο και εξειδικευμένο επενδυτή μιάς έκτασης κατάλληλης γης στη περιοχή - μάλλον παραθαλάσσιας γης - π.χ. γύρω στα 100 στρέμματα (περισσότερα καλύτερα) για 100 χρόνια - και με την προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία ενός μεγάλου Συνεδριακού Κέντρου, του Αριστοτελικού Συνεδριακού Κέντρου των Αρχαίων Σταγείρων της γενέτηρας του Αριστοτέλη, με πολλά ξενοδοχεία υψηλών, προφανώς, προδιαγραφών και με πολλές μεγάλες και μικρότερες αίθουσες συνεδρίων.
Η εύρεσης της κατάλληλης γής δεν είναι ανυπέρβλητο πρόβλημα. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει σήμερα μικρό σχετικά εμπορικό ενδιαφέρον.
Θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Θα είναι ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς υψηλού επιπέδου, παγκοσμίου προβολής με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Χαλκιδική και για την Ελλάδα γενικότερα
Το συγκρότημα αυτό θα απευθύνεται κατά βάση στη πανεπιστημιακή κοινότητα όλου του κόσμου, σε χιλιάδες πανεπιστήμια, σε εκατομμύρια πανεπιστημιακών δασκάλων και ερευνητών όλου του Κόσμου, ως και άλλων βεβαίως ενδιαφερομένων, που θα ήθελαν να επισκεφθούν την περιοχή.
Θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη και σε μεγάλο κέντρο, φιλοξενίας και άλλων μεγάλων ή και μικρότερων διεθνών συνεδριακών συναντήσεων, που ευδοκιμούν τελευταία στη Πατρίδα μας
Θα βρίσκεται
  • σε χώρο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς (θαλάσσιας και ορεινής),
  • θα είναι σε εύκολα προσπελάσιμη περιοχή, κοντά σε αυτοκινητόδρομο υψηλών προδιαγραφών
  • θα βρίσκεται όχι μακριά, στο μέσον δύο μεγάλων αεροδρομίων Θεσσαλονίκης και Καβάλας
  • στη περιοχή υπάρχουν ακόμη και τρία λιμάνια, που μπορούν να προσεγγίζουν μεγάλα κρουαζερόπλοια (Θεσσαλονίκης, Καβάλας ίσως και του Σταυρού)
  • θα είναι πολύ κοντά στο Αγιον Ορος και στην Αρχαία Αμφίπολη
Όλα αυτά είναι μεγάλα κίνητρα που συνηγορούν και ενισχύουν τη βιωσιμότητα της Μονάδος
Θα ήταν το μοναδικό Συνεδριακό Κέντρο σ΄όλο τον κόσμο, που θα μπορούσε να φέρει το προνομιακό όνομα του Αριστοτέλη, δακτυλοδεικτούμενο, γεγονός που θα συνέβαλλε και αυτό στην προβολή και βιωσιμότητα της Μονάδος.
Θα μπορούσε στο Κέντρο αυτό, με υποχρέωση του Αναδόχου και με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, να δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και μία Αριστοτελική Βιβλιοθήκη ψηφιακής μορφής με σκοπό τη συγκέντρωση σ΄αυτήν όλων των κειμένων του Αριστοτέλη και των συναφών δημοσιευμάτων όλων των εποχών όλου του κόσμου, γεγονός που θα ενίσχυε τα επιστημονικά ενδιαφέροντα και σε τελική ανάλυση θα ήταν προς το συμφέρον και του ιδίου του επενδυτή.
Ενας συνολικός σχεδιασμός αξιοποίησης της συγκεκριμένης αυτής τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που βρίσκεται συγκεντρωμένη μέσα και γύρω από τη Χαλκιδική, θα ήταν προφανώς χρήσιμος και επιβεβλημένος από πολλές πλευρές. Η βαθμιαία δε υλοποίησης του θα ήταν η μόνη πρακτική αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού σχεδίου προς όφελος όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά όλου του Ελληνισμού
Λόγω της σπουδαιότητας και του μεγέθους της προσπάθειας πολύ χρήσιμο θα ήταν εάν με πρωτοβουλία ενός ή περισσοτέρων θεσμικών οργάνων της περιοχής μας δημιουργείτο μία σοβαρή συγκροτημένη ομάδα προβολής, και προώθησης του έργου.
Το έργο είναι πολύ μεγάλο και σπουδαίο. Χρειάζεται εξ αρχής οργανωμένη να είναι και η σχετική προσπάθεια για να έχουμε καλά και γρήγορα αποτελέσματα.
Πρέπει κάποτε να ξεκινήσουμε. Αξίζει τον κόπο. Το όφελος θα είναι τεράστιο όχι μόνο για τους Χαλκιδικώτες. Για όλους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μονο απο τον τοπικο Δημο μην ζητατε φραγκα γιατι τα ξοδευσανε σε νοικιασμενες χημικες wc για τους λεχριτες ευρωκατασκηνωτες