Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Ποιο σήμα στέλνει ο κος Σκουρλέτης στους ξένους επενδυτές ;

Γράφει ο Αθανάσιος Γ. Καρίνας
 Στο πλαίσιο της συζήτησης στη βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στις 6-10-2015, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ κος Σκουρλέτης δήλωσε σχετικά με τις Σκουριές τα εξής, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης : «Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος όταν λέτε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε, με βάση αυτές τις αξίες που σας ανέφερα, τις Σκουριές, δίνει λάθος σήμα στο διεθνές επενδυτικό κοινό. Αν θέλετε να δώσουμε το σήμα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν έχει κανόνες, που δεν προστατεύει το περιβάλλον, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα τριτοκοσμική, τότε και πάλι εδώ διαφωνούμε. Όχι λοιπόν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή.»
 


Η έκδηλη αγωνία του κου Σκουρλέτη ως προς το σήμα που εκπέμπει ο ίδιος και η χώρα στους ξένους επενδυτές είναι δικαιολογημένη, αφού από αυτό εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ανταπόκριση των ξένων επενδυτών στο κάλεσμα του πρωθυπουργού να έρθουν και να επενδύσουν στην χώρα μας. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Καταρχήν η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και έχει νόμους τους οποίους όλοι οφείλουμε να τηρούμε, ενώ η δικαιοσύνη ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας. Ως προς αυτά δεν έχει λόγους να ανησυχεί ο υπουργός, Θα πρέπει όμως να ανησυχεί για τη δικιά του στάση απέναντι στην επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. Η απόφασή του στις 19 Αυγούστου, μία μόλις ημέρα πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου, είχε καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και αυτό συνάγεται από τα εξής απλά στοιχεία. Πρώτον δεν προηγήθηκε διάλογος μεταξύ του υπουργείου και του επενδυτή και προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το συγκεκριμένο θέμα και δεύτερον δεν προβλέφθηκε εκ μέρους του υπουργείου καμία προπαρασκευαστική εργασία για την προστασία του περιβάλλοντος ενόψει του κλεισίματος των μεταλλείων. Τα δύο αυτά στοιχεία από μόνα τους αποδεικνύουν ότι η εν λόγω απόφαση του υπουργού κου Σκουρλέτη ήταν βεβιασμένη και προεκλογικού χαρακτήρα, ενώ υποδηλώνουν ότι κανένα ενδιαφέρον δεν υπήρχε για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και για την τήρηση της νομιμότητας εκ μέρους του επενδυτή και την υλοποίηση της επένδυση, εάν υποθέσουμε ότι έχει βάση το σκεπτικό της απόφασής του.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, το σήμα που έστειλε ο κος Σκουρλέτης με την επίμαχη απόφασή του ήταν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο ίδιος προσωπικά λειτουργούν καιροσκοπικά, με απολυταρχικές αντιλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις, αδιαφορώντας παντελώς για τα επενδεδυμένα κεφάλαια, τους εργαζόμενους, τα ωφελήματα της επένδυσης στην τοπική και εθνική οικονομία και την ανάπτυξη.

Απόδειξη των ανωτέρω είναι η πρόσφατη προσωρινή απόφαση του ΣτΕ, ενώ επίκειται και η οριστική απόφαση του ΣτΕ με την οποία θα αποφασίζεται η ακύρωση ή μη της εν λόγω επίμαχης υπουργικής απόφασης του κου Σκουρλέτη.

Προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα και δεδομένης της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ, θα πρέπει, ανεξαρτήτως της οριστικής απόφασης του ΣτΕ, να δρομολογηθούν ενέργειες καλοπροαίρετου και καλόπιστου διαλόγου και συνεννόησης, με τις οποίες θα οικοδομείται σχέση συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας και του επενδυτή. Με τον τρόπο αυτό θα σταλεί μήνυμα σταθερότητας και αξιοπιστίας της κυβέρνησης προς τους ξένους επενδυτές, τους οποίους τόσο χρειάζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Με εκτίμηση
Αθανάσιος Γ. Καρίνας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κε Καρίνα 2 λόγια μήπως και καταλάβεις ότι δεν εξαγοράζονται όλα με λεφτά!
Το μήνυμα που στέλνει ο Σκουρλέτης στους σοβαρούς επενδυτές είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και δε θα γίνει λόγο της οικονομικής κρίσης. Αυτές οι "επενδύσεις" γίνονται μόνο σε κράτη με ανέχεια ή μεγάλη διαφθορά. Οι επιπτώσεις τους είναι πάντα μη αναστρέψιμες και η περιοχή μετά το πέρας τους μένει για πάντα ένα σκουπίδι. Αν θες να βρεις δουλειά σκυλεύοντας την πατρίδα μας τότε κάπου κάνεις λάθος. Δε θέλω να σε χαρακτηρίσω αλλά πρόσεχε γιατί δεν είναι όλοι στον τόπο μας πουλημένοι!

Ανώνυμος είπε...

Καρίνα αυτο το πράγμα -πολυ απλά- δεν είναι επένδυση!Απο τη μια μεν το λάθοs τηs κυβερνησηs eίναι οτι δεν έχει σοβαρό πρόγραμμα για την περιοχή άλλα και απο την άλλη αυτή η υποτιθέμενη 'επένδυση' φαίνεται να είναι για 10-12 χρόνια(με τουs ταχείs ρυθμούs, που κινούνται για τόσο φαίνεται οτι το παν)να κάνουμε τη δουλειά μαs δηλαδή ,να πάρουμε πάμπολλα οι λίγοι και κάτι λίγα οι πολλοί και μετά?ερημιά..Ε!ΛΟΙΠΟΝ!ΟΧΙ!(ουρανοπολιτηs)

Ανώνυμος είπε...

Το σημα που στελνει ο σκουρλετης ειναι οτι κανενας καριολης δεν θα κσταστρεψει την χαλκιδικη για να αποκομισει κερδη χρησιμοποιοντας 650 μεροκαματιαρηδες και αφηνοντας πισω του καταστροφη!

Ανώνυμος είπε...

κ. Καρίνα χρησιμοποιείς ακριβώς τους ίδιους όρους ενός ανθρώπου που ενώ δεν πιστεύει στη δικαιοσύνη χρησιμοποιεί την έκφραση έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη. Πράγματι η Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκή χώρα όπως γράφεις. Έχει νόμους τους οποίους οφείλουμε να τηρούμε όπως καλά αναφέρεις, αλλά για πες μας, οι νόμοι τηρούνται από την Ελληνικός Χρυσός και αν τηρούνται, γιατί δεν πραγματοποιεί η εταιρία τις συμβατικές υποχρεώσεις όπως έχει υποχρέωση. Στη συνέχεια γράφεις ότι η δικαιοσύνη ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας !!!!!!!! Εσύ τα πιστεύεις αυτά τα παραμύθια περί καλοπροαίρετου και καλόπιστου διαλόγου και συνεννόησης που γράφεις? Δηλαδή ρε μεγάλε Καρίνα εννοείς ότι ο αφανισμός και η καταστροφή της Χαλκιδικής να γίνει με συνεννόηση????
Είναι γνωστό και στο επαναλαμβάνω, για να μη πουλάς τρελίτσα, ότι εκεί που έγινε τουλάχιστον μέχρι σήμερα ανοικτή εξόρυξη χρυσού ανά τον κόσμο, η περιοχή εγκαταλείφθηκε. Συμπερασματικά αυτά που γράφεις δεν προκύπτουν από πουθενά, γ’ αυτό κάνε ένα διάλειμμα στην αρθρογραφία σου και ρίχνε καθαρό νερό (χωρίς As) στο πρόσωπό σου, για να ξελαμπικάρεις.

Ανώνυμος είπε...

25 βγαινουμε 26 φευγουν!!!!