Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Οικοδόμηση σταθερής σχέσης μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και επενδυτή

Του Αθ. Γ. Καρίνα
Είναι κοινά αποδεκτό από όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ότι για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ανεργίας και για να ευημερήσουν οι έλληνες θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη. Επειδή η ανάπτυξη δεν διατάσσεται αλλά δημιουργείται, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη. Επειδή το ελληνικό κράτος δεν διαθέτει κεφάλαια για επενδύσεις, θα πρέπει να προσελκύσουμε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι να επενδύσουν στη χώρα μας τα κεφάλαιά τους. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και ισχυρή βούληση να υποστηριχθούν οι εν λόγω ιδιωτικές επενδύσεις.  
 
 
Εάν υποθέσουμε ότι μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές η πολιτική σταθερότητα έχει διασφαλιστεί, θα πρέπει να σηματοδοτηθεί η ισχυρή βούληση υποστήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να δρομολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις αφενός και αφετέρου να δοθεί ισχυρή ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις που υλοποιούνται ήδη στη χώρα, όπως η επένδυση χρυσού της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη ΒΑ Χαλκιδική.

Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη ΒΑ Χαλκιδική χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2004, όταν μεταβιβάστηκε το ενεργητικό της TVX Hellas A.E.. Στη συνέχεια καθοριστικής σημασίας ορόσημο είναι ο Ιούλιος του 2011 όταν χορηγήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι αδειοδότησης της επένδυσης και ακολούθως χορηγήθηκαν οι άδειες υλοποίησης των τεχνικών μελετών. Τέλος, κρίσιμη καμπή στην πορεία υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου είναι η πρόσφατη απόφαση, στις 19 Αυγούστου του 2015, του υπουργού ΠΑΠΕΝ κου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις άδειες υλοποίησης των τεχνικών μελετών και ουσιαστικά να προκαλέσει το βίαιο κλείσιμο των μεταλλείων.

Η τελευταία απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ αφορά σε ένα τεχνικό θέμα το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί μέσα από τεχνικό διάλογο μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου και του επενδυτή. Υπό την προϋπόθεση ότι κοινός στόχος και των δύο μερών είναι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της ΒΑ Χαλκιδικής, υπό όρους, προϋποθέσεις και δικλείδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, θα μπορούσε σχετικά εύκολα και άμεσα να εξευρεθεί λύση, χωρίς να χρειαστεί να ληφθεί μία τέτοια απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των μεταλλείων και την έξοδο στη διαθεσιμότητα 2000 εργαζομένων.

Ο υπουργός, ο κος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές για διάλογο και πραγματοποιήθηκαν ορισμένες καταρχήν συναντήσεις αναγνωριστικού χαρακτήρα. Προκειμένου όμως να δοθεί ώθηση στην επένδυση και να σταλεί αντίστοιχο σήμα και μήνυμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα πρέπει να γίνουν πιο γενναία βήματα από την πλευρά του Υπουργού προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης σταθερής σχέσης μακροπρόσθεσμης συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και επενδυτή, ανάλογης ή και καλύτερης από αυτή που ίσχυε από το 2004 έως το 2015. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να δείξει το υπουργείο ότι πιστεύει στο στόχο του, ο οποίος είναι η υλοποίηση της επένδυσης με διασφάλιση του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

Καθοριστικός παράγοντας, από πολλές απόψεις, είναι ο παράγοντας χρόνος. Η χώρα χρειάζεται άμεσα ξεκάθαρο μήνυμα για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η τοπική κοινωνία στη ΒΑ Χαλκιδική χρειάζεται άμεσα την επανέναρξη της λειτουργίας των μεταλλείων. Το υπουργείο ΠΑΠΕΝ έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Γ. Καρίνας

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική βέβαια δεν είναι καινούργια. Υπάρχει προϊστορία που αρχίζει από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων και τον διχασμό της τοπικής κοινωνίας, μέχρι προσφυγές στο ΣτΕ και γνωμοδοτήσεις, δικαστικούς αγώνες, συλλήψεις πολιτών και πολλά άλλα.
Εκείνο πάντως που ουδέποτε έγινε γνωστό, είναι ότι υπάρχει η γνωμοδότηση ενός πανεπιστημίου για την όλη διαδικασία. Πράγματι, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, πριν δηλαδή ακόμη προσληφθούν οι εργαζόμενοι από την εταιρεία και πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, οργανώσεις κατοίκων της περιοχής Σκουριών, οι οποίοι ευλόγως ανησυχούσαν για τις συνέπειες στη ζωή τους και στις ζωές των παιδιών τους από την εκτεταμένη εξορυκτική δραστηριότητα, απευθύνθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ζήτησαν γνωμοδότηση για το κατά πόσον η επένδυση ήταν ή όχι επικίνδυνη για την περιοχή, για τις λοιπές δραστηριότητες και για την υγεία των κατοίκων.
Το ΑΠΘ, προκειμένου η γνωμοδότηση να έχει κύρος και αξιοπιστία, δεν παρέπεμψε το θέμα σε ένα από τα εργαστήριά του, αλλά στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ιδρύματος, ένα όργανο που αποτελείται από εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των Σχολών και των Τμημάτων του. Το Συμβούλιο ανέθεσε τη γνωμοδότηση σε διεπιστημονική ομάδα από εξειδικευμένους και έμπειρους καθηγητές που κάλυπταν τις ειδικότητες του μηχανικού, του περιβαλλοντολόγου, του γεωλόγου, του χημικού, του γεωπόνου, του φυσικού και του δασολόγου.
Η γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας, η οποία έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος και το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ, παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης και σε επιστημονικές εκδηλώσεις, ημερίδες κ.λπ. σχετικές με την εξόρυξη χρυσού. Η γνωμοδότηση δικαιολογούσε απολύτως τις ανησυχίες των κατοίκων, γιατί αποκάλυψε ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων κακώς είχαν εγκριθεί και η δραστηριότητα κακώς είχε αδειοδοτηθεί, καθώς είχε σοβαρά και συστηματικά υποτιμηθεί ο κίνδυνος από τις επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού στο οικοσύστημα της περιοχής. Με δυο λόγια η γνωμοδότηση του ΑΠΘ ανέδειξε ότι η επένδυση δεν ήταν αειφορική, καθώς τόσο η φυσιογνωμία, όσο και τα φυσικά συστήματα της περιοχής θα αλλοιώνονταν, με σοβαρές και μη αντιστρεπτές συνέπειες στις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες, (δασοκομία, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός), αλλά και στην υγεία των κατοίκων.
Και στη δική μας περίπτωση, ένα πανεπιστήμιο ανέδειξε την ύπαρξη ενός σοβαρότατου περιβαλλοντικού προβλήματος, με τη διαφορά ότι εδώ, αντί να χαντακωθεί η υπεύθυνη εταιρεία, χαντακώθηκε η γνωμοδότηση, καθώς και όποιος προσπάθησε να την υποστηρίξει. Καθώς φαίνεται, στην Ελλάδα του 2015, η σιωπή εξακολουθεί να είναι... χρυσός.
απόσπασμα από Η Volkswagen, ο χρυσός στις Σκουριές και η σιωπή των αμνών.... ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ στις 7:56:00 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

καρινα διπλο το μεροκαματο απο την εταιρεια που παιρνεις με τα αρθρα ή ειναι αυτο πως το λενε να δεις.....υπερβολικος ζηλος???
Αν ειναι υπερβολικος ζηλος, αυτος παντα κρυβει ιδιοτελη συμφεροντα ομως....
ετσι για να λεμε τα πραγματα με τ ονομα τους...

Ανώνυμος είπε...

καρινα δεν καταλαβες κατι οι καναδοι υπογραψαν μια συμφωνια με το κρατος και δεν την τηρησαν γιατι τεχνικα αυτη η μεθοδος δεν μπορει να εφαρμοστει στα μεταλευματα της Ολυμπιαδος ,το κυανιο εχει απαγορευτει αρα τι μενει τα συμπυκνώματα να φευγουν εξω αρα ουτε θεσεις εργασιας θα υπαρξουν ουτε φοροι για το κρατος.Πανε οι εποχες που λαδωναν τους παντες τοπικους και κεντρικους πολιτικους και περνουσαν τα παντα.Τhe game is over and by by
brgds

Ανώνυμος είπε...

κυριε Καρινα που ειναι ο αλλος μεταλλωρυχος-κτηνοτροφος Γαλανης?
κριμα να φορτωνεστε τις τακτικες των επικοινωνιολογων της καναδικης εταιριας
στο ονομα σας.αυτοι θα φυγουν,η ρετσινια απο πανω σας ποτε.
κατα τ αλλα δεν ειναι επενδυση η καταστροφη της χαλκιδικης,θυμιζω ζει αρκετος κοσμος εδω πανω με πολλες δραστηριοτητες.δεν ειμαστε ουτε κινα,ουτε αφρικη,ουτε ο αχανης καναδας.στην χαλκιδικουλα μας βρισκεστε.,σοβαρευτειτε

Ανώνυμος είπε...

Μα τί να σχολιάσεις; Ο άνθρωπος υποστηρίζει τις αποψεις του,εκ τού καναπέ. Μπήκε στα παραμέσα; ας προσπαθήσει να μπει στο πετσί των ανησυχούντων για τον τόπο τους και τότε ας έρθει να εκθέσει τα επιχειρήματά του. Εκ τού Καναπέ Πολλά μπορούμε να πούμε.

Ανώνυμος είπε...

Μετά την εκτενή πολιτικοοικονομική ανάλυση που μας κάνεις πέρα από την επιστημοσύνη σου ως μεταλλειολόγος και γεωτεχνικός θα ήθελα να σε ρωτήσω τι σχέση έχεις με το κ. Νικόλαο Γαλάνη; (μεταλλωρύχος – αγροκτηνοτρόφος).
Τι είδους ανάπτυξη εννοείς; Τον αφανισμό του τόπου σου;
Αν το άκουγα από μεταλλωρύχο, θα μπορούσα να πω ότι δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις της ανοικτής εξόρυξης ή δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένος. Εσύ όμως με τις δικές σου αναλύσεις δεν δικαιολογείσαι. Κάπου όμως στη σημερινή ανάλυση γράφεις μια παράγραφο δύο σειρών που πραγματικά παρουσιάζει την αλήθεια την πραγματικότητα χωρίς να το αντιληφθείς.
Γράφεις λοιπόν:
«Επειδή η ανάπτυξη δεν διατάσσεται αλλά δημιουργείται, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη.»
Aρα λοιπόν αφού όπως εσύ πολύ καλά αναφέρεις «η ανάπτυξη δεν διατάσσεται» άσε την ανάπτυξη να δημιουργηθεί σύμφωνα με το δεύτερο τίτλο της επιστήμης σου δηλ. του επιστήμονα γεωτεχνικού.

Τέλος θα δανειστώ μέρος μιας παλαιότερης απαντητικής επιστολής από δικό σου συνάδελφο προς εσένα γιατί φαίνεται ότι το χούι της ανακρίβειας το κατέχεις από παλιά. Η επιστολή λοιπόν μεταξύ άλλων γράφει για πάρτι σου:
Αγαπητέ συνάδελφε κ. Καρίνα
«Μου είναι πολύ λυπηρό να διαπιστώνω ότι υπάρχουν συνάδελφοι που χρησιμοποιούν τη συνήθη (σε άλλους χώρους) μέθοδο απόκρυψης της αλήθειας λέγοντας τη μισή, εξυπηρετώντας σκοπούς που ουδεμία σχέση έχουν με την επιστημονική τους ιδιότητα.
Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα πολλοί και πολλές που αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως επιστημόνων με την κοινωνική του διάσταση και όχι με όρους ανταγωνισμού, συντεχνιασμού και κυρίως αποκόμισης κάποιου οφέλους.
Με θλίβει αφόρητα η ιδέα ότι, στη τραγική για τη χώρα συγκυρία, όπου οι νέοι κυρίως επιστήμονες θα έπρεπε πριν από όλους να ευαισθητοποιούνται, να αφουγκράζονται, να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, να οραματίζονται και να σχεδιάζουν ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, υποκύπτουν σε βολικές λογικές εξατομίκευσης και ακολουθούν την πεπατημένη. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα πολλοί και πολλές που……
Άλλωστε με τα ανάξια λόγου κείμενα δεν ασχολούμαστε, τα προσπερνά η ιστορία.»

Ανώνυμος είπε...

9.16 Απάντηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στα οικογενειοκρατικά πανεπιστήμια και την κομματική τους τοποθέτηση για την λήψη παρόμοιων αποφάσεων από τους καθηγητάδες. Η επιρροή του Μυλόπουλου και των άλλων παρατρεχάμενων της πασοκαριστεράς μας κούρασε. Ασχολήσου με τα μελίσσια και την καλλιέργεια κίτρινων φασολακίων και όλα είναι κατ’ευχήν.

ΟΒΕΛΙΞ ®

Ανώνυμος είπε...

εμετικε ΟΒΕΛΙΞ πολυ ωραια τα λες.τα πανεπιστημια δηλαδη ειναι κεντρα αναξιοπιστιας και κομματικα ελεγχομενα.

ας δουμε τι λενε οι παγκοσμιες στατιστικες για το ΑΠΘ ας πουμε.....

''Από τα 23.887 Ιδρύματα από 207 χώρες που περιλαμβάνονται στον πίνακα κατάταξη webofmetrics:
Την πρώτη θέση ανάμεσα στα Πανεπιστήμια «κατέχει», με 246η σειρά , το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο "

εσεις τωρα χαλκιδικιωτες εμπιστευεστε το λογο του μισθοφορου γραφια?
κατα τ αλλα να ξερεις οτι ανα την ελλαδα ζουνε χιλιαδες οικογενειες απο τα μελισσια και τα φασολακια.λεγονται αγροτες φιλτατε.αλλα για να το κανεις αυτο προυποθετει ενα πραγμα΄..να μην εισαι τεμπελης

Ανώνυμος είπε...

10:13
Φουκαρατζίκο υβριστή, οφείλω να μην σε παρεξηγήσω γιατί πραγματικά η χαστούκα από το ΣτΕ πρέπει να έδωσε πολύ πόνο. Περαστικά σας.

ΟΒΕΛΙΞ (R)

Ανώνυμος είπε...

Προς τον προπαγανδιστη γραφια της εταιριας οβελιξ. Θ αλλαζες ολες τις αποφασεις του στε με την πληρη και ανεφ ορων αποδοχη και συναινεση της τοπικης κοινωνιας;Αυτο λοιπον ειναι το μεγαλο σας προβλημα και δεν θα τ αγορασετε ποτε. Στο τελος θα δουμε τι θα γινει.