Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Η ώρα της νομιμότητας . . . Ώρα για μία νέα αφετηρία.

Γράφει ο Αθανάσιος Γ. Καρίνας
Η τήρηση της νομιμότητας αποτέλεσε σημαία του υπουργού ΠΑΠΕΝ κου Σκουρλέτη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Επικαλούμενος της νομιμότητα και τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος εξέδωσε την επίμαχη απόφαση στις 19 Αυγούστου, με την οποία ανακλήθηκαν οι άδειες υλοποίησης των τεχνικών μελετών του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη ΒΑ Χαλκιδική. Η εν λόγω απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 15 Σεπτεμβρίου και με την υπ’ αριθμ. 299/2015 απόφασή του, που δημοσιοποιήθηκε στις 02/10/2015, κατέστη προσωρινά ανακλητή, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης του ΣτΕ επί της προσφυγής της Ελληνικός Χρυσός, η οποία εκδικάστηκε στις 2 Οκτωβρίου. 
 Στο χρονικό διάστημα από 02/10/2015 μέχρι και την ημερομηνία δημοσιοποίησης της οριστικής απόφασης από το ΣτΕ, η οποία αναμένεται περί τα τέλη Οκτωβρίου, θα πρέπει ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ να συμμορφωθεί με την 299/2015 απόφαση του ΣτΕ, να ανακαλέσει την από 19 Αυγούστου απόφασή του, προκειμένου ακολούθως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να επαναχορηγήσουν τις άδειες υλοποίησης των τεχνικών μελετών του έργου και βέβαια να αρθούν οι διαθεσιμότητες των 2000 εργαζομένων στα μεταλλεία.

Είναι σαφές ότι με την 299/2015 απόφαση του ΣτΕ ήρθε η ώρα της νομιμότητας για τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, κο Σκουρλέτη, ο οποίος καλείται να αποδείξει στην πράξη ότι πίστευε και εννοούσε τα περί τήρησης της νομιμότητας και θα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, στην πρόκληση να ανακαλέσει την επίμαχη απόφασή του, επιτρέποντας να ανοίξουν εκ νέου τα μεταλλεία και να ξαναεργαστούν οι 2000 εργαζόμενοι που σήμερα είναι σε διαθεσιμότητα.

Η απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να γίνει σεβαστή και από τους πολιτικούς της Χαλκιδικής προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις, δεδομένου του τεταμένου κλίματος στην τοπική κοινωνία. Δηλώσεις και ενέργειες εκ μέρους των τοπικών πολιτικών που θα αμφισβητούν ή θα απαξιώνουν την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ, λόγω του προσωρινού της χαρακτήρα, δύναται να πυροδοτήσουν την κατάσταση και να οδηγήσουν ορισμένους θερμόαιμους σε απαράδεκτες πράξεις.
Η ώρα της νομιμότητας για τον υπουργό ΠΑΠΕΝ κο Σκουρλέτη μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα και την ώρα για μία νέα αφετηρία στη σχέση μεταξύ του υπουργείου και του επενδυτή. Η οικοδόμηση σταθερής σχέσης μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας και του επενδυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης. Η προσφυγή στην δικαιοσύνη για την εξεύρεση λύσεων σε τρέχοντα τεχνικά θέματα δεν αποτελεί πρακτική με την οποία μπορεί να προχωρήσει αποτελεσματικά και εποικοδομητικά η επένδυση.

Ο υπουργός, κος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές για διάλογο και πραγματοποιήθηκαν ορισμένες καταρχήν συναντήσεις αναγνωριστικού χαρακτήρα. Με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντατικές συζητήσεις προκειμένου να αποσαφηνιστούν εκατέρωθεν οι θέσεις για την επένδυση. Προκειμένου να δοθεί ώθηση στην επένδυση και να σταλεί αντίστοιχο σήμα και μήνυμα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές του εξωτερικού θα πρέπει να γίνουν πιο γενναία βήματα από την πλευρά του Υπουργού προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης σταθερής σχέσης μακροπρόσθεσμης συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και επενδυτή. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να δείξει το υπουργείο ότι πιστεύει πραγματικά στην υλοποίηση της επένδυσης με διασφάλιση του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος. Η επίλυση των επιμέρους τεχνικών θεμάτων που δύναται να υφίστανται μπορούν να επιλυθούν αποτελεσματικά με καλόπιστες, καλοπροαίρετες και ειλικρινής συζητήσεις τεχνικών κλιμακίων εκ μέρους του υπουργείου και του επενδυτή.

Ανεξαρτήτως των αποφάσεων του ΣτΕ θα πρέπει να δρομολογηθούν ενέργειες με τις οποίες θα οικοδομείται σχέση συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας και του επενδυτή. Η σχέση αντιπαλότητας που έχει διαμορφωθεί έως σήμερα είναι εις βάρος όλων των μερών, της τοπικής και εθνικής οικονομίας και της ανάπτυξης.

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Γ. Καρίνας

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανησυχώ πολύ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΛΑΔΑΚΙ!!!!ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

οι παλαιοι μας λεγανε θα ερθουν μερες που θα εχουμε τα παντα αλλα δεν θα μπορουμε να τα φαμε! ερχονται αραγε αυτες οι μερες που ολα θα ειναι μολυσμενα? λυπαμαι λθπαμαι πολυ!

Ανώνυμος είπε...

Πως να σε παρουμε στα σοβαρά ρε Καρινα, οταν μιλας για 2000 εργαζόμενους, τη στιγμή που το ΣτΕ κανει λογο για 867;
Οταν λες τοσο ανερυθρίαστα ψεμματα για τον αριθμό των εργαζομένων, ποσο μεγαλύτερα ψεματα μπορείς να πεις για ολα τα υπολοιπα;
Οταν λες ψεματα γι αυτό που φαίνεται ποσο μεγαλύτερα ψεματα μπορείς να πεις γι αυτό που δε φαίνεται και που ειναι πιο δυσκολο ν αποδειχθεί;
ΨΕΥΤΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΨΕΥΤΕΣ. Αυτοί ειστε.
Συνεχίστε να γινεστε συνενοχοι στο εγκλημα σπερνοντας αυταπάτες, διχασμό και καρκίνο.
Συνεχιστε να εξαπατάτε την κοινη γνωμη με τα επιχειρήματα της ευκολης συγκινησης.
Μονο να ξερετε κατι. Ειτε υπαρχει Θεος ειτε οχι, οι αμαρτίες πληρωνονται.

Ανώνυμος είπε...

06/09 1.29 ευχομαι ο θεος που υπαρχει να σας πληρωσει με τον ιδιο τροπο με τον οποιο φερθηκατε στους εργαζομενους.Με τον ιδιο τιποτα παραπανω με τον ιδιο αρκει!!!Τρομοκρατες μιλατε για θεο...

Ανώνυμος είπε...

Οταν λες τρομοκρατες τι εννοείς;
Γνωρίζεις κατι συγκεκριμένο; Αν γνωρίζεις πες το.
Και εν πασει περιπτώσει ΑΝ λεω ΑΝ εχουν κανει κατι αυτοί που εσυ αποκαλεις "τρομοκρατες" αυτό δεν ειναι τιποτα μπροστά στο εγκλημα που εσείς διαπραττετε απεναντι στα παιδάκια σας.

Ανώνυμος είπε...

8.24 ολοι θα πληρωσουμε γιατι δεν βλεπετε την καταστροφη που ερχεται. ολοι η βορεια ελλαδα θα πληρωσει γ αυτο να μην ευχεσαι!!!!

Ανώνυμος είπε...

8.24 Από ολα οσα διαβασες παραπάνω στις αμαρτίες που πληρωνονται σταθηκες;
Λογικο. Αφού τα ψεματα σας για τους 2000 ξεμπροστιαστηκαν από το λατρεμενο σας ΣτΕ.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ μιλατε για Θεο εσεις, που δεν εχετε τον Θεο σας.

Ανώνυμος είπε...

Κακιασμενα ανθρωπακια ερμαια των συντονιστικων μιλαω εκ πειρας γιατι δεχτηκα ουκ ολιγες φορες τη βιαια συμπεριφορα σας.Το στε σας εκαψε τη γουνα περαστικα και αλλη φορα μην πιστευετε σε ψευτιες αγυρτων.Η μολυνση της ψυχη σας δεν εχει τελος και παλι περαστικα!!!