Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

SOS, Τουρκία και Αργεντινή προειδοποιούν Χαλκιδική!

Τι κοινό έχουν η Αργεντινή και η Τουρκία, πέραν του ότι κάποτε είχαν «τραβήγματα» με… το ΔΝΤ; Αμφότερες «προειδοποιούν» την Ελλάδα και τη Χαλκιδική. Και στις δυο χώρες σημειώθηκαν καταστρεπτικές διαρροές κυανίου, με ευθύνη καναδικών εταιρειών εξόρυξης χρυσού. Στην περίπτωση της Τουρκίας, μάλιστα, ένοχη είναι η ίδια η γνωστή μας Eldorado Gold…
Στην Αργεντινή, συγκεκριμένα στην επαρχία σαν Χουάν, ευθύνεται η εταιρεία Barrick Gold, που εδρεύει στο Τορόντο. Τελικά η εταιρεία παραδέχθηκε ότι 
 
 διέρρευσαν τεράστιες ποσότητες κυανίου από ορυχείο που εκμεταλλεύεται, στις 12 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται ότι έχουν διαρρεύσει άνω του ενός εκατομμυρίου λίτρα κυανίου! Ήδη φορείς και οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Greenpeace, κατηγορούν την Barrick Gold αλλά και τη διοίκηση της επαρχίας Σαν Χουάν ότι προσπάθησαν αρχικά να αποκρύψουν το συμβάν.
«Πάλι καλά» θα έλεγε κανείς, αναλογιζόμενος ότι κάποιος «τοπικός άρχοντας» τύπου… Χρήστου Πάχτα θα μπορούσε να σπεύσει να κηρύξει αθώα την εταιρεία, αν όχι και να δώσει καμία διάλεξη για τις… ευεργετικές συνέπειες του κυανίου, στη διαμόρφωση του σύγχρονου ανθρώπου!

eldorado-turkey
 
H Eldorado Gold, στο Ουσάκ και τη Σμύρνη… 

«Καταστρέψατε την Αφρική, δηλητηριάσατε το Ουσάκ, δεν θα σας αφήσουμε να αποτελειώσετε τη Σμύρνη». Αυτό αναγραφόταν σε πανό διαδηλωτών, που συγκεντρώθηκαν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους έξω από τις εγκαταστάσεις της Eldorado, στο Efemcukuru, κοντά στη Σμύρνη.

Οργή επικρατεί στην Τουρκία για τις δραστηριότητες της Eldorado εκεί, ιδίως έπειτα από τη διαρροή κυανίου στο Ουσάκ. Για το Efemcucuru έχει γραφεί αναλυτικό άρθρο στην Üstün B. Reinart, EGEÇEP (Aegean Platform for Environmental and Cultural Heritage – Πλατφόρμα Αιγαίου για την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Κληρονομιά).

Αντιγράφουμε (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

«Toπικές κοινότητες, επαγγελματικές ενώσεις και οικολογικές οργανώσεις ζητούν να φύγει η Eldorado Gold από το Efemcukuru, Σμύρνη, ενώ η εταιρεία κάνει παρασκηνιακές κινήσεις για να αυξήσει παράνομα τη δυναμικότητα του μεταλλείου.

Η Eldorado Gold Corp (μέσω της τουρκικής θυγατρικής της, Tuprag) λειτουργεί ένα αμφιλεγόμενο χρυσωρυχείο στο Efemcukuru, κοντά στη Σμύρνη, στην Τουρκία. ΤοEfemcukuru είναι στην πλαγιά ενός λόφου πίσω από την πόλη της Σμύρνης, και είναι γνωστό για τους ελαιώνες, τους αμπελώνες, τα δάση και τη βιολογική γεωργία του.

Το Efemcukuru βρίσκεται μέσα στη λεκάνη απορροής του φράγματος Ταχταλί που παρέχει το 40% του πόσιμου νερού της Σμύρνης, και μέσα στην «προστατευμένη» λεκάνη απορροής των ρεμάτων που καταλήγουν στο φράγμα Camli, που προγραμματίστηκε για την παροχή πόσιμου νερού στους 200 000 ανθρώπους που ζουν στις γειτονικές πόλεις και χωριά. (Το φράγμα Camli είχε ήδη προγραμματιστεί, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε άδεια για το μεταλλείο στην Eldorado και αρνήθηκε την άδεια στο φράγμα.)

Αυτό το μεταλλευτικό έργο ήταν αμφιλεγόμενο από την αρχή, και αντιμετώπισε ισχυρή αντίσταση από τις κοινότητες, τους επιστήμονες και τους οικολόγους. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν προτάθηκε, επιστήμονες έχουν γράψει αρκετές εκθέσεις δηλώνοντας ότι ένα μεταλλείου χρυσού και αργύρου στην περιοχή θα οδηγούσε σε ρύπανση με βαρέα μέταλλα του αέρα, της γης και του νερού, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα υπόγεια νερά, την οικολογική γεωργία και τη δασική κάλυψη της περιοχής.

Παρά τις σοβαρές προειδοποιήσεις, το μεταλλείο όχι μόνο λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2011, αλλά ζήτησε άδεια να αυξήσει τη δυναμικότητα και έλαβε έγκριση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πολλά επαγγελματικά επιμελητήρια, το Ιατρικό και Χειρουργικό Επιμελητήριο και ο Αιγαiακός Συνασπισμός για το Περιβάλλον ξεκίνησαν μια μήνυση εναντίον της αίτησης. Εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν που καλούνται να καταθέσουν κατά τη διάρκεια της δίκης διαπίστωσαν ότι ήδη, το νερό και το έδαφος της περιοχής είχαν ρυπανθεί από το αρσενικό και βαρέα μέταλλα. Στις 16 Απριλίου 2015, το δικαστήριο αποφάσισε ενάντια στην εταιρεία εξόρυξης.

Ωστόσο, αγνοώντας την απόφαση του δικαστηρίου, στις 20 Αυγούστου 2015, η Eldorado και το Τουρκικό Υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν από κοινού μια συνάντηση της Επιτροπής Αξιολόγησης για να συζητήσουν το σχέδιο αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας, όπου απαγόρευσαν την είσοδο σε έναν ειδικό για τη δημόσια υγεία και έναν βουλευτή κόμματος της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να παραστούν σαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας.

Η ρύπανση του εδάφους και του νερού από το μεταλλείο έχουν ήδη διαπιστωθεί από το δικαστήριο. Το μεταλλείο Efemcukuru θα πρέπει να κλείσει αμέσως. Οι συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών για την αύξηση της δυναμικότητας του έργου δεν αποτελούν μόνο κατάφωρη περιφρόνηση για τους νόμους, σηματοδοτούν επίσης σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για την παροχή πόσιμου νερού της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας».

Εναπόκειται στους αναγνώστες η επισήμανση ομοιοτήτων και διαφορών με τα της Χαλκιδικής...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εφημεριδα συντακτων, Αυγη, στο Κοκκινο, μιλαμε για το ανδρο της παραπληροφορησης. Πιο πολυ αναγνωστης τους πεθαινεις. Ο ριζοσπαστης μπροστα τους......... εκκλησια.

Ανώνυμος είπε...

6:57
Αν βρήκες κάποιο ψέμα στο άρθρο, κάνε μήνυση στην εφημερίδα!
Μάλλον εσύ είσαι ο ψεύτης!

Ανώνυμος είπε...

Κανείς ποτέ δεν αναφέρεται και δεν γράφει για την Φινλανδία, όπου λειτουργούν πολλά χρόνια 2 παρόμοιες βιομηχανικές μονάδες. Σε μια χώρα, που έχει στη νομοθεσία της, από τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους παγκοσμίως. Την Τουρκία παίρνετε για παράδειγμα, όταν για όλα τα υπόλοιπα... σας φταίνε οι τούρκοι. Τελικά τί θέλετε να πετύχετε με τα συνεχή δημοσιεύματα ταν τελευταίων ημερών; Να πιέσετε τον Σκουρλέτη, στις τριμερείς διαπραγματεύσεις, να μην ανακαλέσει την απόφασή του για κλεισιμο των μεταλλείων; Αν θέλει ο Σκουρλέτης και όσοι είστε μαζί του, να συνεχίσετε τον παραλογισμό και την αδιαλλαξία, ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΓΡΙΕΨΕΙ ΠΟΛΥ!!! ΠΟΛΥ. ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΎ ΣΑΣ ΛΕΩ...

Ανώνυμος είπε...

6.57 τραγουδα φιλε γραφια της ελντοραντο.Ουτε στην Ζαμπια δεν γινονται αυτα χαλκιδικιωτες και χαλκιδικιωτισσες.δεν εχουν το θεο τους

Ανώνυμος είπε...

Τελικα αριστερα παπαγαλακια σας αρεσει να σας σερβιρουν trash news.

Ανώνυμος είπε...

6:31
Οι περισσότεροι από εμάς που αγαπάμε αυτόν τον τόπο δεν έχουμε κόμμα όπως σίγουρα εσύ. Γιουσουφάκι του κερατά μόνο είσαι!

Ανώνυμος είπε...

Το επιβεβαιώνετε μέσα απο τον πανικό σας ,οτι τα πράγματα έχουν διευκρινιστεί όπως δεν είχαν γίνει επί δικτατορίας του σαμαρα και Δένδια.
Είμαστε πεπεισμένοι οτι η ελληνική κυβέρνηση θα διαφυλάξει όλα όσα κάποιοι με μεγάλη ευκολία θέλησαν να μας στερήσουν.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ανώνυμος είπε...

12.42!!!!!!
ολα τα λεφτα εισαι!
για ψαξε στο γκουγκλ για την διαρροη τοξικων αποβλητων στο talvivaara
που πατε ρε? χαχαχαχαχαχαχα