Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΠΟΘΑλπει το σκάνδαλο του «Πόρτο Καρράς»Δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών και η απάντηση του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
Το «σκάνδαλο» του «Πόρτο Καρράς» επιστρέφει δριμύτερο; Εχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από την απόπειρα του επιχειρηματία Κ. Στέγγου να χτίσει 586 βίλες σε δασική έκταση 17.500 στρεμμάτων, αλλά -παρά τα εμπόδια και τις απαγορεύσεις- επιμένει ακάθεκτος.
Νέες καταγγελίες για «σκανδαλώδη» άρση των απαγορεύσεων αυτών πρόσφατα, από το ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, προκάλεσαν ήδη την παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης και του δασαρχείου.
 

Γεγονός είναι ότι μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού (4/8) κι ενώ η Χαλκιδική ταλανίζεται ήδη από τη γνωστή υπόθεση των Σκουριών σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο, κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να νομιμοποιήσουν την άδεια 199/2010, με την οποία ο ιδιοκτήτης της «Πόρτο Καρράς Α.Ε.», Κ. Στέγγος, επιδιώκει να κατασκευάσει 586 πολυτελείς βίλες σε έκταση 17.630 στρεμμάτων που έχει χαρακτηριστεί δασική.
Τη νομιμοποίηση αυτή έκανε το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) Χαλκιδικής, ανακαλώντας την απόφαση της Πολεοδομίας Πολυγύρου, βάσει της οποίας είχε αρθεί από ετών η εν λόγω οικοδομική άδεια ως προδήλως παράνομη.
Ερωτήματα προκαλεί, βέβαια, το πώς παραβλέφθηκε από το Συμβούλιο η παραπομπή του υπαλλήλου που εξέδωσε την άδεια το 2010, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης!

Το ιστορικό

Κ. ΣτέγγοςΗ υπόθεση με τις βίλες του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική βαστάει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Από τότε, ο ιδιοκτήτης του «Πόρτο Καρράς» Κ. Στέγγος προσπαθεί να χτίσει τις πολυτελείς βίλες. Γι’ αυτόν τον λόγο, κατατέθηκε η γνωστή (ν)τροπολογία Πάχτα, που προκάλεσε το αντίστοιχο σκάνδαλο στις αρχές του Γενάρη του 2004.
Ως υφυπουργός Οικονομικών το 2003, ο Χρ. Πάχτας και άλλα μέλη της τότε κυβέρνησης έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να επιτρέψουν στον ιδιοκτήτη του «Πόρτο Καρράς» να χτίσει τις περιβόητες βίλες.
Η τροπολογία Πάχτα είχε σκοπό να αποχαρακτηριστεί το δάσος και να ανοίξει ο δρόμος της τσιμεντοποίησής του. Η έκταση αυτή είχε παραχωρηθεί στον Καρρά το 1968 από τη χούντα, με μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, η οποία όμως έληξε το 1987. Ετσι, ο αποχαρακτηρισμός του δάσους έπαψε να ισχύει.
Οι Κ. Στέγγος και Β. Βασιλάκης, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της εταιρείας, κατόρθωσαν τον Σεπτέμβρη του 2010 να εκδώσουν οικοδομική άδεια. Οπως καταγγέλλει η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία Αλληλεγγύη», στην παράνομη αυτή ενέργεια βοήθησαν ο πρώην νομάρχης Χαλκιδικής και νυν δήμαρχος Πολυγύρου Α. Ζωγράφος και ο υπάλληλος της Πολεοδομίας Πολυγύρου Ευ. Θεοχαρίδης (συνταξιούχος πλέον).
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με τη γνωμοδότηση 164 του 2003, είχε αποφανθεί ότι δεν ισχύει πλέον η σύμβαση Καρρά-χούντας. Και το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, με βούλευμά του, έχει ήδη παραπέμψει ως κατηγορούμενους σε βαθμό κακουργήματος τον πρώην υπάλληλο της Πολεοδομίας Πολυγύρου Ευάγγελο Θεοχαρίδη, όπως και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «Πόρτο Καρράς Α.Ε.» και πρώην νομάρχη Χαλκιδικής Βασίλειο Βασιλάκη, κρίνοντας ότι η οικοδομική άδεια 199/2010 εκδόθηκε παρανόμως.
Ο πρώτος παραπέμφθηκε με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της παράβασης καθήκοντος, ενώ ο δεύτερος για ηθική αυτουργία στις πράξεις του πρώτου. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης στηρίχτηκε στη γνωμοδότηση 164/2003 του ΝΣΚ, έχει -δε- οριστεί ως δικάσιμος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η 11η Απριλίου 2016.

«Διαχρονικό σκάνδαλο»

Με ανακοίνωσή της, η Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη» καλωσορίζει την παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, που διέταξε προκαταρκτική εξέταση, όπως και τη διοικητική διαδικασία που ξεκίνησε ο δασάρχης Πολυγύρου για την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής, σχετικά με το ζήτημα του συγκροτήματος από βίλες που επιμένει να κατασκευάσει το «Πόρτο Καρράς» σε παράκτιο δάσος της Σιθωνίας.
«Πρέπει να ανακληθεί η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ γι’ αυτό το διαχρονικό σκάνδαλο και να κλείσει το θέμα από το υπουργείο. Σκοπεύουμε να το θέσουμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας», ξεκαθάρισε ο πρώην ευρωβουλευτής και επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης, Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι ώς το 2009, ο Κ. Στέγγος πήγε 9 φορές σε δίκη τον Μιχάλη Τρεμόπουλο και τους πρώην δημοτικούς συμβούλους Σιθωνίας, Τ. Τζίμο και Στ. Χαραλαμπίδη, ζητώντας την καταδίκη τους για συκοφαντική δυσφήμηση των εταιρειών του για το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να υπάρξει κανένα καταδικαστικό αποτέλεσμα. Οι συνεχείς αυτές δίκες χαρακτηρίστηκαν και ως ιδιότυπη «ομηρία».

Σύμβαση παραχώρησης

Με την υπόθεση, όμως, έχουν ασχοληθεί και άλλοι φορείς. Ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Κοτσώνης, πρόεδρος της Παρέμβασης Πολιτών Αμαρουσίου, είναι από εκείνους που έχουν ασχοληθεί σε έκταση με το θέμα και το γνωρίζουν καλά.
Σε σημείωμά του προς την «Εφ.Συν.» αναφέρει -μεταξύ άλλων- σχετικά: «Με τη σύμβαση παραχώρησης συμφωνείται και καθορίζεται ότι η συνολική επιφάνεια που επιτρέπεται να οικοδομηθεί στο σύνολο της εκτάσεως των 17.000 στρεμ. είναι μόνο 35.000 τ.μ. και πέραν αυτών μία μόνο βίλα (σ.σ. η οποία υπάρχει). Ακόμη προσδιορίζεται ότι οι οικοδομές θα έχουν χρήση μόνο ξενοδοχειακή.
»Αυτά αποτελούν την απόλυτη δέσμευση -και προδήλως έχει τεθεί αυτός o όρος, για να μη μεταβληθεί η έκταση σε οικιστική. Εάν η συμφωνία σκόπευε στην οικιστική ανάπτυξη της εκτάσεως, δεν είχε λόγο υπάρξεως αυτός o όρος. Εξάλλου, η έκταση της οποίας επιτράπηκε η γεωργική χρήση αποτελεί όχι μόνο γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά στο σύνολό της Πρότυπο και Υποδειγματικό Κτήμα Αγροτικής Εκμετάλλευσης, διά του οποίου το κράτος απέβλεπε να αποτελέσει την αρχή για την οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας!
»Κατά συνέπεια, ακόμη και αν ήθελε κάποιος να ισχυριστεί ότι απoβλήθηκε o γεωργικός χαρακτήρας των εκτάσεων που εκχερσώθηκαν, η χρήση τους δεν επιτρέπεται να μεταβληθεί, όχι μόνο επειδή είναι εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και λόγω του καθοδηγητικού χαρακτήρα, που συνάγεται από τη σύμβαση. Πρόσθετη συνέπεια των ανωτέρω είναι ότι υφίσταται δέσμια υποχρέωση που απαγορεύει την τμηματική πώληση του κτήματος. Απαξ δάσος πάντα δάσος (ΣτΕ). Κατά συνέπεια, το Π.Δ., με το οποίο πολεοδομήθηκε η περιοχή, αντιβαίνει τη σύμβαση και είναι μη νόμιμο και ακυρωτέο».


Η Απάντηση του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ PRESS RELEASE ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η αλήθεια για το Πόρτο Καρράς


H εταιρεία ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, αποκλειστική ιδιοκτήτρια ολοκλήρου του συγκροτήματος
Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική στο οποίο ήδη έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια ευρώ,
ζήτησε και έλαβε από την Πολεοδομία Πολυγύρου το έτος 2010 οικοδομική άδεια με
αριθμό 199 για την ανέγερση οικίσκων (βίλες) σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις μέσα σε
αυτό. Η ανέγερση των οικίσκων εντάσσεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας,
εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της όλης επένδυσης, την απασχόληση και μάλιστα την
αύξηση των θέσεων εργασίας, συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη ενώ συγχρόνως
σέβεται απόλυτα και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα τα δασικά
τμήματα του συγκροτήματος.
Η Πολεοδομία Πολυγύρου ανακάλεσε το 2013 την άδεια 199/2010 και η επενδύτρια
προσέφυγε στο αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων
(ΣΥΠΟΘΑ) το οποίο με απόφασή του της 4.8.2015 ακύρωσε την ανάκληση. Η απόφαση
του ΣΥΠΟΘΑ είναι απόλυτα ορθή και σύμφωνη με τους νόμους του Κράτους, την από
ετών νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τα σχετικά έγγραφα των δημοσίων
υπηρεσιών τα οποία αναφέρει.
Μοναδικός εχθρός της επένδυσης είναι τα ψέματα, που δυστυχώς φιλοξενούνται σε
μερικά δημοσιεύματα:
Είναι χονδροειδές ψέμα όσα έχουν γραφτεί για «τσιμεντοποίηση» και καταστροφή
δάσους 17.630 στρεμμάτων. Από τη συνολική έκταση των 17.630 στρεμμάτων περίπου
του συγκροτήματος, η αρμόδια δασική αρχή έχει χαρακτηρίσει «δάσος» περίπου τη μισή
έκταση και συγκεκριμένα 8.526 στρέμματα. Ο χαρακτηρισμός έγινε ύστερα από αιτήσεις
της ίδιας της επενδύτριας. Ορισμένες περιοχές έχουν χαρακτηρισθεί από τη Δασική
Υπηρεσία αμετάκλητα ως μη δασικές εκτάσεις. Για μερικές άλλες εκτάσεις η Δασική
Υπηρεσία έχει αποφασίσει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα χαρακτηρισμού ως δασικού
ενδιαφέροντος, ενώ άλλες εκτάσεις, αν είχαν προ 40 ή 50 ετών δασική μορφή, πάντως
έχουν απολέσει πριν από το Σύνταγμα του 1975 το δασικό τους χαρακτήρα με νόμιμες
διοικητικές πράξεις (διάταγμα του 1968), και έχουν νόμιμα αποδοθεί έκτοτε σε άλλες
χρήσεις στο πλαίσιο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει ο αρχικός ιδιοκτήτης Ι. Καρράς. Η
οικοδομική άδεια 199/2010 αφορά στην ανέγερση κτισμάτων σε εκτάσεις συνολικής
επιφάνειας 382 στρεμμάτων, στην οποία περιλαμβάνονται και οι περιβάλλοντες χώροι,
δρόμοι πρόσβασης κλπ., που ορίζονται από τα περιγράμματα όλων των εκτάσεων στις
οποίες αναφέρεται η άδεια. Καμία δε από τις εκτάσεις αυτές δεν έχει δασική μορφή.
Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο κτίσματος δεν προβλέπεται στην άδεια και δεν πρόκειται
να κατασκευασθεί σε έκταση που έχει χαρακτηρισθεί δάσος. Ούτε ένα τετραγωνικό
μέτρο δάσους δεν πρόκειται να θιγεί και δεν κινδυνεύει από την άδεια και γενικότερα
από την επένδυση.
Οι ψευδολογίες που καλλιεργούνται με κάποια δημοσιεύματα σε blogs, εφημερίδες κλπ
σε σχέση με την επένδυση φθάνουν στο σημείο να διαστρεβλώνουν τη γνωμοδότηση
του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους 164/2003, η οποία εξάλλου ουδέποτε έγινε
αποδεκτή από τον Υπουργό. Από μια απλή ανάγνωση του συμπεράσματός της
προκύπτει ότι δεν έπαψε και συνεχίζει να ισχύει ο αποχαρακτηρισμός τους από
δασικών, των εκτάσεων που έχουν αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της επένδυσης. Μιλούν για
«παραχώρηση» του ακινήτου του Πόρτο Καρράς από το Δημόσιο στον προηγούμενο
ιδιοκτήτη (εταιρεία Ι.Καρρά) και αποκρύπτουν ότι τα ακίνητα, με ενοποίηση των οποίων
σχηματίσθηκε το συγκρότημα, αγοράσθηκαν με συνάλλαγμα εξωτερικού. Προσπαθούν
να εμφανίσουν ως «χουντική» τη σύμβαση του πρώτου επενδυτή με το Δημόσιο και
αποκρύπτουν ότι η σύμβαση αυτή του 1968 επιβεβαιώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων
με επικυρωτικούς νόμους των ετών 1977, 1987 και 1996.
Είναι προφανές ότι η Διοίκηση και ειδικότερα το ΣΥΠΟΘΑ ενήργησε νόμιμα,
συμμορφούμενο στο καθήκον απαντήσεως και λήψεως αποφάσεων σε εύλογο χρόνο
επί των αιτημάτων των πολιτών και δεν θα ήταν δυνατό και νόμιμο να αναστείλει τη
διοικητική δράση του και τις αρμοδιότητές του, λόγω άλλων διαδικασιών (αστικών,
ποινικών κλπ) που μπορεί να διαρκέσουν πολύ μεγάλο διάστημα.
Από το Γραφείο Τύπου του
Porto Carras

Δεν υπάρχουν σχόλια: