Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

ΕΝΑΣ ΙΕΡΙΣΣΙΩΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1821 ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ

Από επετειακό άρθρο του Χρήστου Καραστέργιου στο περιοδικό "Κύτταρο Ιερισσού" για τα 190 χρόνια από την επανάσταση του 1821. τεύχος 5/2011, σ. 18-19.
Φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Με αφορμή την επέτειο αυτή πολλά έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και τηλεοπτικές εκπομπές ασχολούνται με τα γεγονότα και τον χαρακτήρα του επαναστατικού-απελευθερωτικού κινήματος του ’21. Νέες θεωρήσεις, αμφισβητήσεις της παραδοσιακής ιστοριογραφίας και προβληματισμοί ως προς την αναγκαιότητα της δημοσιοποίησης -και ως ποιο βαθμό- των νέων ιστορικών δεδομένων συνθέτουν τη σημερινή σύγχρονη οπτική ματιά της ιστορικής “πραγματικότητας” για τις ανάγκες, τους λόγους και τους ουσιαστικούς συντελεστές της εθνικής παλιγγενεσίας.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου κοντά στους ανθρώπους τους κινηματογράφου

Πολιτική και τέχνη, λογική και φαντασία. Μπορεί στην εποχή των σκληρών οικονομικών μέτρων να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στήριξης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής;
Τα θέματα αυτά και άλλα που σχετίζονται με τον χώρο του πολιτισμού, συζήτησε το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Μαρτίου η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Υποψήφια Περιφερειάρχης με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, με δημιουργούς και ανθρώπους του χώρου του κινηματογράφου.

ΙΕΡΙΣΣΟΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ 1821ΤΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ Η ΦΑΚΑ... ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ


Η Χαλκιδική στην ιστοριογραφία της επανάστασης του 1821

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Μ. Καραστέργιου «Είδαμεν ζωήν ελευθέραν»
του Γιάννη Κ. Αικατερινάρη
Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεώτερης ιστορίας της Ιερισσού είναι ασφαλώς η απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό, τον Νοέμβρη του 1912. Το ιστορικό όμως αυτό γεγονός, όσο σπουδαίο και σημαντικό κι αν είναι για ολόκληρη την Χαλκιδική, δεν αναδείχθηκε στο βαθμό και στον χαρακτήρα που του άρμοζε. Ο Χρήστος Καραστέργιος απετέλεσε μια εξαίρεση, καθώς το βιβλίο του «είδαμεν ζωήν ελευθέραν» επιχείρησε και μας έδωσε βασικά ιστορικά στοιχεία της απελευθέρωσης του γενέθλιου τόπου. Πιστεύω, για τους λόγους που θα αναφερθώ στη συνέχεια, ότι το πέτυχε. Κυρίως όμως στάθηκε η αφορμή να βρεθούμε εδώ και να αναφερθούμε χωρίς σκοπιμότητες και υστεροβουλίες στα του οίκου μας, στη Χαλκιδική μας.

Συνέντευξη Γιώργου Λαμπράκη, υπ. Δημάρχου Αριστοτέλη, στο XTV