Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς σχεδιάζει να γιορτάσει τα 40 της χρόνια η Ν.Δ: Δύο εκδηλώσεις με συμβολισμό σε Χαλκιδική και Αθήνα

Με δύο εκδηλώσεις υψηλού πολιτικού συμβολισμού σε Χαλκιδική και Αθήνα, στις 27 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου αντίστοιχα, σχεδιάζει να εορτάσει η Νέα Δημοκρατία τα 40 χρόνια από την ίδρυση της.
Η Χαλκιδική ήταν ο τόπος όπου το Μάιο του 1979, τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Ν.Δ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πραγματοποιήθηκε το πρώτο “γαλάζιο” συνέδριο -και το πρώτο συνέδριο κόμματος μετά τη μεταπολίτευση. Ο ιδρυτής της Ν.Δ είχε προσδιορίσει τότε ως ιδεολογία του κόμματος το “ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό”, ο οποίος όπως είχε πει “αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης”.Έκτοτε μεσολάβησε η στροφή σε πιο φιλελεύθερους δρόμους επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η επιστροφή στο ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό επί Μιλτιάδη 'Εβερτ και η ανακήρυξη του “σύγχρονου κοινωνικού κέντρου” σε ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ επί Κώστα Καραμανλή.

Ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ και πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να “επιστρέψει” στη Χαλκιδική σε μία προφανή προσπάθεια σύνδεσης με το (καραμανλικό) παρελθόν της παράταξης, μετά από μία μακρά περίοδο φλερτ προς τα δεξιά και με δεδομένη την καχυποψία μεταξύ της σημερινής γαλάζιας ηγεσίας και σημαντικού μέρους της βάσης και των στελεχών. Αυτό δε συνεπάγεται πάντως κατ ανάγκην συνέδριο, αλλά ενδεχομένως μία εκδήλωση- φόρο τιμής, που σίγουρα θα προκαλέσει ιδεολογικές και εσωτερικές συζητήσεις.

Ανήμερα της επετείου ίδρυσης της Ν.Δ σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση, αυτή τη φορά υπό τη μορφή συζήτησης, για το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης σήμερα και την πορεία προς το μέλλον. Οι λεπτομέρειες όμως αυτού του διαλόγου, τα πρόσωπα που θα προσκληθούν, οι διαδικασίες και το στίγμα της “ανασύνταξης της κεντροδεξιάς” (φυσικά υπό την ηγεσία του Σαμαρά) όπως θέλει να την παρουσιάζει το Μαξίμου εξετάζονται, καθώς άλλωστε στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχουν δύο γραμμές όσον αφορά στην κατεύθυνση (κέντρο ή δεξιά) και τον τρόπο της διεύρυνσης.

Η λογική του συνεδρίου και της πανστρατιάς σε στελέχη και ψηφοφόρους που αποχώρησαν από τη Ν.Δ τα μνημονιακά χρόνια, με το επιχείρημα της εξόδου από το μνημόνιο, ενέχει άλλωστε τον κίνδυνο να μην υπάρξει ιδιαίτερη ανταπόκριση στο προσκλητήριο (όπως είχε συμβεί και με το συνέδριο του 2013) ή τα πρόσωπα που είναι έτοιμα να επιστρέψουν στο “μαντρί” - κατά την έκφραση του Ευάγγελου Αβέρωφ- όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης να μη γίνουν δεκτά με θέρμη, ιδιαίτερα από την κεντρώα- καραμανλική πτέρυγα.

Ασαφές είναι ακόμη εάν οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του κόμματος ή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής (με πρόεδρο πλέον τη Ρόδη Κράτσα), το οποίο όμως δεν διαθέτει οργανωτικές ή οικονομικές δυνατότητες.

Το Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Καραμανλής”, πρόεδρος του οποίου είναι ο Πέτρος Μολυβιάτης και το οποίο βρίσκεται υπό στενά “καραμανλικό έλεγχο”, δεν έχει προγραμματίσει -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- κάποια εκδήλωση για την επέτειο της 4ης Οκτωβρίου.

4 σχόλια:

το βελόνι... είπε...

Αυτή η «ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους» μας κατέστρεψε. Φτάσαμε να έχουμε δεξιά κυβέρνηση και σοσιαλιστικό κράτος, με το κράτος να ελέγχει κάθε πτυχή της οικονομίας και της ζωής μας.

Απομένει στη δεξιά να αρχίσει την συζήτηση για το τι θέλουμε σαν χώρα. Θέλουμε το κράτος να ελέγχει την μάθηση, την δουλειά, την οικογένεια, την διασκέδαση, τον τόπο διαμονής μας τις ώρες που δουλεύουμε, τι αμάξι θα πάρουμε, πόσα παιδιά θα κάνουμε, τα γηρατειά μας; Ή θέλουμε τον πολίτη ελεύθερο από τα δεσμά του κράτους να κρατά το μέλλον του στα δυο του χέρια, κυρίαρχος του πεπρωμένου του;

Μικρότερο κράτος, ισχυρός πολίτης. Καιρός να σπάσουμε τα δεσμά της Ελληνικής κρατικοδίαιτης ουτοπίας που έχουμε δημιουργήσει. Καιρός να βγούμε από το κρατικό κουκούλι και να απλώσουμε τα φτερά μας ελεύθεροι από τα «ρυθμιστικά» δεσμά του κράτους. Ελευθερία στο άτομο.

το βελόνι...

Ανώνυμος είπε...

για ποια δεσμά μιλάς βρε παιδάκι μου? το μόνο πραγματικό δεσμό με το κράτος αποκτήσαμε με τον φόρο ακίνητης περιουσίας , το χαράτσι, που έγινε ΕΝΦΙΑ, και ήρθε για να μείνει μέχρι να ξεχρεώσουμε ή μήπως εννοείς τα δυσλειτουργικά ιδρύματα? και πως γίνεται δύο δημόσια ιδρύματα του ίδιου κλάδου να είναι η μέρα με την νύχτα? τα δεσμά του κράτους είναι οι απατεώνες ..και οι ριζοσπαστικοί φιλελεύθεροι.

Ανώνυμος είπε...

Καλά σαράντα παλλικάρια της ΝουΔούλας.

Ανώνυμος είπε...

ΣΙΓΑ ΒΕΛΟΝΙ ΜΗ ΣΚΙΣΕΙΣ ΚΑΝΑ ΚΑΛΤΣΟΝ .. ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΓΛΥΨΕΙΣ ΚΑΝΑ ΚΟΚΚΑΛΑΚΙ ΑΠ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΕΤΑ Η "ELDORADO" ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ..