Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές ο Πρύτανης του ΑΠΘ

Μήνυμα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές έστειλε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος,  στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο στη Χαλκιδική περιβαλλοντικές οργανώσεις.
 Το μήνυμα που αναγνώστηκε στη διάρκεια των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
 «Το ΑΠΘ, δια του Συμβουλίου Περιβάλλοντός του, στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι σχολές και οι ακαδημαϊκές του μονάδες, έχοντας μελετήσει σε βάθος τα διαθέσιμα στοιχεία, γνωμοδότησε ότι η επένδυση της Εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη βόρεια Χαλκιδική, με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιείται, είναι καταστροφική για το περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και την κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή.

 
Η μεταλλευτική δραστηριότητα όχι μόνο δεν ευνοεί την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Χαλκιδικής, αλλά καταστρατηγεί και τις τρεις βασικές παραμέτρους της αειφορίας, (περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία), καθώς η φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος δεν αντέχει το βάρος μιας τόσο εκτεταμένης μεταλλευτικής δραςτηριότητας. Καταρχήν η εξόρυξη χρυσού, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης, υποβαθμίζει σημαντικά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα δάση, τα νερά, το έδαφος, την ατμόσφαιρα, τα οικοσυστήματα και τις παραλίες. Δεύτερον, συνιστά εμπόδιο για την ανάπτυξη των υπόλοιπων οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και ο τριτογενής, με τον τουρισμό. Και τρίτον, αλλά εξίσου σημαντικό, έχει αρνητική επίδραση στην κοινωνική συνοχή της περιοχής, καθώς έχει διχάσει βαθειά την τοπική κοινωνία και έχει οξύνει τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις.
 
Η συγκεκριμένη επένδυση ουδεμία σχέση έχει με τις αρχές της αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής, καθώς υποβαθμίζει και τους τρεις πυλώνες της αειφορίας. Αντίθετα, διαθέτει όλα τα στοιχεία του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τη χώρα σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, οικονομική χρεωκοπία και κοινωνική εξαθλίωση. Είναι, λοιπόν, υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε το πλούσιο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό μας περιβάλλον, ώστε να διασφαλίσουμε την αειφορική, ή αλλιώς την ισόρροπη ανάπτυξη, που είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από το τούνελ της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης».

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Οι τα φαιά φορούντες,και περί ηθικής λαλούντες" Καβάφης..

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες να πεις κε Μυλόπουλε ότι:

θα υπάρξει λύση στο θέμα των συντάξεων διότι θα μειωθούν οι κάτοικοι και ο μέσος όρος ηλικίας από τις υγειονομικές επιπτώσεις της καταστροφής που θα επέλθει!!!

Και για να μιλήσουμε σοβαρά, πιστεύω ότι εμένα αυτό που με πειράζει περισσότερο είναι ο διχασμός της τοπικής κοινωνίας: Αδελφός αντί αδελφού, πατέρας αντί παιδιού, συγγενείς κατά συγγενών!!!

Ά ρε Πάχτα που μας κατάντησες!

Αλλά ο κάθε τόπος παίρνει αυτό που δικαιούται. Κι εμείς βάζοντας μπροστά τα μικροσυμφέροντα και τα προσωπικά οφέλη, ΜΑΡΑΖΩΣΑΜΕ!!!

Ελπίζω, το δράμα που ζούμε να λάβει τέλος σύντομα κι επιτέλους να γίνει κάτι να αλλάξουμε δρόμο.

Δεν ξέρω αν αυτός λέγεται Μίχος, Λαμπράκης, Λαζάρου, Τρικαλιώτης. Ειλικρινά δεν μ΄ενδιαφέρει το πρόσωπο.

Εγώ θέλω να δω ειλικρινές προτάσεις που δεν κρύβονται από συμφέροντα επιχειρήσεων (Ελληνικός Χρυσός).

θέλω να δω να μην μιλάμε μόνο για τα μεταλλεία.

Θέλω να δω.... πολλά .... πολλά ... καινούρια πράγματα και ιδέες

Είμαι 28 ετών και θέλω να διαμορφώσω εγώ το μέλλον μου

Μακάρι οι δημοσκοπήσεις (που δεν τις έχω και εμπιστοσύνη, αν και απ' ότι έμαθα τις έκανε ο Πάχτας) να βγουν αληθινές. Πάντως παραξενεύομαι που σε δημοσκοπήσεις που κάνει ο Πάχτας να τον εμφανίζουν να χάνει εύκολα!!!

Απορώ το πως δεν τις αλλοίωσε κι αυτές!!!


Μακάρι το σημερινό καθεστώς να έχει σύντομη ημερομηνία λήξης.

Ανώνυμος είπε...

α!να κι ο Γιαννάκης μαααας!ανάθεμά με κι αν έχει διαβάσει και γνωρίζει τελικά όχι μόνο τη μελέτη αλλά και καταά πού πέφτει το χωριό των...Σκουριών(!!).μέχρι τώρα γιατί ΔΕΝ εμπόδισαν τα μεταλλέια τις υπόλοιπες δραστηριότητες ρε μεγάλε (ή μήπως μικρέ,τελικά?).Στην Ιερισσό λειτουργούσε ένα ξενοδοχείο!Εκλεισε από τα μεταλλεία-όπως και στη Γερακινή!
Αυτή τη στιγμή ΄γινονται διεθνή συνέδρια στη Θεσ/νίκη για το πρόβλημα της μείωσης των αλιευτικών πληθυσμών παγκοσμίως αλλά και στη ΜΕΣΌΓΕΙΟ!Τα μεταλλεία φταίνε και γι αυτό ή η απληστία του ανθρώπου και η επιδίωξη μόνο του κέρδους?Αλλά και τις υπόλοιπες δραστηριότητες στη Χαλκιδική τα μεταλλέια τις εμποδίζουν για να γίνουν?Μην τρελαθούμε τελείως πια!
Ο κος Πρύτανης έιναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ πλέον και οι θέσεις του στοχεύουν στα σταυρουδάκια για την ευρωβουλή!Καθαρά και ξάστερα!όλα τ'άλλα είναι προφάσεις-εν αμαρτίαιας-και φούμαρα!Πφφφ!

Ανώνυμος είπε...

Άκου ρε τί είπε ο μπαχαλάκης... έννοια σου πρύτανη, θα σου ρθει κι εσένα κλήση για την ασφάλεια, και πρόσεχε πού αφήνεις το DNA σου... Τους αντιδρώντες πανεπιστημιακούς στη χούντα ξέρεις τί τους κάναν;

Ανώνυμος είπε...

Ντροπιάζεις το αξίωμα του Πρύτανη.
Θλιβερέ συλλέκτη ψήφων, όψιμε Συριζαίε, ψευτοαριστερέ του καναπέ, μωροφιλόδοξε υποψήφιε Ευρωβουλευτή.
Βάλε καλά στο μυαλό σου ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξυπνήσει και έχουν πάρει το μέλλον στα χέρια τους.

Ανώνυμος είπε...

Αφού τα κατάφερε τέλεια και διέλυσε το ΑΠΘ, θέλει τώρα να συνεχίσει και στην πολιτική.
Ο άνθρωπος που διόρισε στο πανεπιστήμιο συγγενείς και φίλους μέχρι τρίτης γενεάς.
Ο πρύτανης που ξόδευε τα χρήματα σε "δωράκια" και σε χλιδάτα γραφεία και τουαλέτες.
Τώρα, κατεβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ας ολοκληρώσει το καταστροφικό του έργο από το πεζοδρόμιο!

Ανώνυμος είπε...

το κεφαλι να βαρατε τα μεταλλεια χρυσου δεν θα κλεισουν ποτε..οποιοςκ να βγει προθυπουργος!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπαχαλάκης ο πρύτανης και θα έπρεπε να ντρέπετε. Αυτή είναι η ετυμηγορία των ''πολιτισμένων'' που είναι υπέρ. Όποιος μιλήσει για καταστροφή είναι μπαχαλάκης, οικολόγος της πλάκας, συριζαίος. Ακόμα και ο Αϊνστάιν να ήταν κατά, μπαχαλάκη θα τον λέγανε.
ιντεφίξ

Ανώνυμος είπε...

Τι λες ρε φίλε. Και ο Αϊνστάιν ήταν κατά της επένδυσης; Να το ψάξετε. Μήπως έβγαλε και κανένα ψήφισμα από αυτά που σας αρέσουν.