Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Α.Ο.Πολυγύρου - Αρναία


Για ποια δημοκρατία μιλούν;


Προβληματικό δάνειο σε προβληματική εταιρεία

Η Εφημερίδα των Συντακτών
Τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες είχαν κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και τις πιο υγιείς, μετρώντας τις συνέπειες του πρώτου «κουρέματος» που είχε γίνει το καλοκαίρι του 2011 και αναμένοντας το βάθος του δεύτερου που ακολούθησε στις αρχές του 2012, ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενέκρινε και έδινε την ίδια ημέρα ομολογιακό δάνειο σε εταιρεία που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Χρυσή Αυγή και τρομοκρατία: Η αναβίωση της "Κρυπτείας" από τον Ηλία Κασιδιάρη


Είναι τουλάχιστον αστείο να βλέπουμε στα κανάλια το νεοναζιστικό τσίρκουλο να ερωτάται για τη βία και να απαντάει ότι την καταδικάζει και ότι είναι κατά. Αστείο όταν ειδικά συνδυάζεται με δηλώσεις περί ειλικρίνειας, ευθύτητας και πάνω απ’ όλα ανδρείας. Ανδρείας που περισσεύει με δολοφονικές επιθέσεις τσούρμου εναντίον ενός, άμεσες απειλές κατά της ζωής γυναίκας δημοσιογράφου και έμμεσες για τη ζωή της κόρης της, και άλλα τέτοια "σπαρτιατικά".
Η διπροσωπία αυτή δεν είναι παρά μια φτηνιάρικη απομίμηση της τακτικής του καρατζαφέρειου Δούρειου Ίππου, με τη διαφορά ότι είναι ακόμα (!) πιο γελοία, και στην πράξη πιο επικίνδυνη.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΡΟΤΑΡΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

«H εξαγωγική μεταλλουργία χρυσού στη Β. Ελλάδα. Το μεταλλευτικό μνημονιακό μέλλον των επόμενων γενεών» είναι το θέμα της ομιλίας, που θα παρακολουθήσουν τα μέλη και οι προσκεκλημένοι του Ροταριανού Ομίλου Καλαμαριάς την προσεχή Δευτέρα 21 Ιανουαρίου σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
 Κεντρικός ομιλητής αυτής της Ροταριανής συνεστίασης είναι ο λέκτωρ μεταλλειολόγος κ. Γεώργιος Τριανταφυλλίδης, γνωστός στην κοινωνία της Χαλκιδικής,  όχι τόσο για το επιστημονικό του έργο, αλλά κυρίως για τις αρνητικές θέσεις, που διατυπώνει εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας και ειδικότερα σ’ ότι έχει να κάνει με την εξόρυξη χρυσού.

Χαλκιδική 2050 μ.Χ.

Το μάθημα στο αμφιθέατρο του Χημικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που υπηρετώ είχε ως θέμα την επιμόλυνση της διατροφικής αλυσίδας. Με τα (πνευματικά) παιδιά μου (4ετείς φοιτητές Χημείας) αναλύαμε τους ανερχόμενους κινδύνους στα τρόφιμα και η κουβέντα ήταν για τα μεταλλεία.
Τους θύμισα αυτό που ανέφερα στο προηγούμενο σημείωμά μου σε αυτή τη στήλη, ότι «για κάθε ουγγιά χρυσού που παράγεται, παράγονται συνάμα και 30 τόνοι τοξικών αποβλήτων. Αυτά τα απόβλητα συνήθως περιέχουν κυανιούχα, ιόντα εξαιρετικά τοξικά για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, και είναι ο ‘‘πονοκέφαλος’’ όλων των εξορυκτικών εταιρειών».
Και τους ρώτησα το εξής υποθετικό σενάριο:

ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Η απόφαση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του Προεδρείου της Βουλής για την ψηφοφορία με τρεις κάλπες, μια για κάθε πρόταση που έχει υποβληθεί, είναι πραξικοπηματική.
Με την τακτική της αυτή η κυβέρνηση αποκλείει από τους βουλευτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με την ψήφο τους για κάθε πρόσωπο που ζητείται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του αποδίδονται.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Πως «γεννήθηκε» το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ;


Είναι γνωστό, σε όσους παρακολουθούν το θέμα, ότι το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας (Ο.Ε.) του περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ) για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» (Απρίλιος 2011)  καταλήγει στο συμπέρασμα : «. . .  προτείνουμε τη μη έγκριση της ΜΠΕ για την αδειοδότηση της επένδυσης.» (σελ. 40, Κεφ. Γ. : Συμπεράσματα), με βάση το σκεπτικό που αναπτύσσεται στο πόνημα των 40 σελίδων.
 Εκείνο όμως το οποίο  δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι  το πως «γεννήθηκε» αυτό το πόρισμα. Για όσους δεν αρκούνται στο  «δια ταύτα» και πιστεύουν ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», είναι χρήσιμο να λάβουν υπόψη τους τα ακόλουθα δεδομένα :

50 θέσεις για ανέργους στον Πολιτισμό (Χαλκιδική)

Ο φορέας Αρωγή έχει συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας με Εφορείες Αρχαιοτήτων προκειμένου να προσληφθούν 50 νέοι υπάλληλοι από τους καταλόγους ανέργων του ΟΑΕΔ σύμφωνα με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στον Πολιτισμό στη Χαλκιδική. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.
Οι θέσεις είναι:

Ανάπτυξη με ερωτηματικά: βίντεο των New York Times για την “επένδυση χρυσού” της Χαλκιδικής

antigoldgreece
“Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι’ανθρώπινες ζωές”. Με την πορεία μας της 21ης Οκτωβρίου ξεκινάει το βίντεο των New York Times με τίτλο:“Questioning Greek Growth: Banned Mining Revisited” των Suzanne Daley και Νικολίας Αποστόλου.
Ακολουθεί η μετάφραση του βίντεο:

Φωτογραφίες της χθεσινής συγκέντρωσης στην Αθήνα (15/1) ενάντια στην επαπειλούμενη καταστροφή από τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική.