Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

EL PAIS: Ο πυρετός του χρυσού φτωχαίνει την Ελλάδα

Εργασίες στο μεταλλείο χρυσού των Σκουριών
στη Χαλκιδική, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν
 εκατό τόνοι χρυσού / BLOOMBERG
antigoldgreece
Oλοσέλιδο δημοσίευμα στην Κυριακάτικη Εl Pais, 27 Ιανουαρίου
«Εδώ, βλέπετε; Εδώ είναι που θέλουν να φτιάξουν το πηγάδι”. Ο Λάζαρος Τόσκας δείχνει με το δάχτυλο την κορυφή του βουνού. Μέσα σε δάση δρυός, οξιάς και πεύκων θα δημιουργηθεί το οpen-pit – όπως έμαθαν να το λέν οι κάτοικοι -, η μεγάλη εκσκαφή που μια μεταλλευτική εταιρεία, η Hellas Gold, σχεδιάζει για να εξάγει το θησαυρό που κρύβεται στα έγκατα του όρους Κάκαβος, στις Σκουριές. Εδώ και χιλιετίες είναι γνωστός ο πλούτος αυτής της γωνιάς της Χαλκιδικής, στη βόρεια Ελλάδα: χαλκός, άργυρος, μόλυβδος, ψευδάργυρος και

πάνω απ’ όλα χρυσός, ο οποίος έχει τετραπλασιαστεί σε αξία κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Μόνο στις Σκουριές, τα αποθέματα εκτιμώνται σε 3,6 εκατομμύρια ουγκιές, πάνω από 100 τόνους. Αλλά εκεί όπου ορισμένοι βλέπουν επιχειρήσεις και ευκαιρίες για δουλειά σε μια γη που περιβάλλεται από ανεργία, άλλοι φοβούνται την καταστροφή του οικοσυστήματος υπέρ μιας αναπτυξιολαγνείας οδηγούμενης από την οικονομική κρίση, την οποία δεν εμπιστεύονται.


Ο Τόσκας είναι ένας πολιτικός μηχανικός 54 ετών. Ζει στη Μεγάλη Παναγία, το πιο κοντινό χωριό στην εκμετάλλευση των Σκουριών. Είναι ένας από τους ηγέτες του κινήματος που αντιτίθεται στο σχέδιο και κατά τους τελευταίους μήνες έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές δράσεις διαμαρτυρίας. Ο μηχανικός δείχνει τις εργασίες που έχουν ήδη γίνει για την αποστράγγιση του νερού: “Θα πρέπει να στραγγίστει το βουνό για να κατασκευαστούν οι γαλαρίες”. Κάτω από την ανοιχτή εξόρυξη, η οποία θα φτάσει μέχρι τα 250 μέτρα βάθος, στη συνέχεια θα διανοιγούν σήραγγες μέχρι βάθους 700 μέτρων. Οι κάτοικοι φοβούνται για τους υδατικούς πόρους της περιοχής. “Στη γη υπάρχουν πολλά μέταλλα και μεταξύ αυτών αρσενικό, σε υψηλά ποσοστά … Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί”, λέει ο Τόσκας. Στις συζητήσεις με όσους αντιτίθενται στο σχέδιο, το αρσενικό εμφανίζεται συχνά. Λένε ότι η μέθοδος που θέλει να χρησιμοποιήσει η εταιρεία  για την απόληψη του χρυσού – που ονομάζεται flash-smelting – δεν είναι εφαρμόσιμη σε μια τοποθεσία με υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού. Ο Eduardo Moura, αντιπρόεδρος της Eldorado Gold (του καναδικού μεταλλευτικού κολοσσού που κατέχει το 95% της Hellas Gold), απαντά μέσω e-mail ότι η εταιρεία λειτουργεί σε αυστηρή συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή και την ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία  και ότι “η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να προετοιμαστούν, να αξιολογηθούν και να εγκριθούν από το ελληνικό κράτος. ” Όσο για την παραγωγική διαδικασία, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει “δοκιμές για να διαπιστωθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία.”
Ο μηχανικός Λάζαρος Τόσκας, στην περιοχή όπου ανασκάπτεται το μεταλλείο.  
MARIANGELA PAONE
“Δεν είμαι υπέρ ή κατά. Αλλά θα ήθελα η εργασία να  προέλθει από άλλες εναλλακτικές λύσεις”, λέει ο ιδιοκτήτης ενός κοσμηματοπωλείου στην Ιερισσό, ένα τουριστικό θέρετρο της Χαλκιδικής που έχει μετατραπεί στη βάση  της διαμαρτυρίας ενάντια στο μεταλλείο. Ο κοσμηματοπώλης συνοψίζει τις ανησυχίες των ανθρώπων, ακόμη και εκείνων που, σαν κι αυτόν, δεν έχουν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις. “Το νερό που πίνουμε προέρχεται από το βουνό. Αν μολυνθεί, τι θα κάνουμε;” λέει. Στη συνέχεια, είναι ο τουρισμός: “Εσείς πιστεύετε ότι κάποιος θα ερχόταν, αν ήξερε ότι σε λίγα χιλιόμετρα απόσταση υπάρχει ένα μεταλλείο;”. Βεβαιώνει ότι κατανοεί τις ανησυχίες των ανέργων, που είναι η κύρια διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτών που είναι υπέρ και εκείνων που απορρίπτουν το σχέδιο. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία απασχολεί ήδη 1.100 εργαζόμενους. “Οι δραστηριότητές μας θα δημιουργήσουν περισσότερες από 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας», δηλώνει ο Moura.
Πολλοί πιστεύουν, ωστόσο, ότι τα οφέλη δεν αντισταθμίζουν τους κινδύνους, και είναι δύσπιστοι απέναντι στις επίσημες πληροφορίες. Και για να εξηγήσουν τους λόγους της δυσπιστίας, δείχνουν τον τρόπο που  το Κράτος έκανε μια πολύ κακή συμφωνία πώλησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλευτικού έργου, σε μια περιοχή, τη βόρεια Ελλάδα, η οποία διαθέτει μέταλλα αξίας περίπου 20.000 εκατομμύριων ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2003, η ελληνική κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο του ορυχείου μετά από μια εξωδικαστική συμφωνία με την TVX Hellas, την προηγούμενη ιδιοκτήτρια, η οποία έκλεισε το έργο μετά από τις διαμαρτυρίες του τοπικού πληθυσμού. Το κράτος τα αγόρασε για 11 εκατ. ευρώ και τα πούλησε την ίδια μέρα για το ίδιο ποσό στην Hellas Gold, που είχε ιδρυθεί τρεις ημέρες νωρίτερα, δίνοντας της όλα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Λίγο αργότερα, το 95% των μετοχών της εταιρείας αποκτήθηκαν από την καναδική Ευρωπαϊκή Goldfields (EG). Στο πλαίσιο ενός ελέγχου, η αγοραία αξία της εταιρείας εκτιμήθηκε έπειτα σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Το 2012 η EG απορροφήθηκε από την Eldorado.
Η εταιρεία υπερασπίζεται το έργο και υποστηρίζει ότι «έχει όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές άδειες.” Όμως, οι ομάδες που αντιτίθενται στο μεταλλείο προσέβαλαν ενώπιον του Ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ακόμα αναμένεται η τελική απόφαση. Εν τω μεταξύ, το συμβούλιο επέτρεψε στα μέσα του 2012 στην εταιρεία να συνεχίσει τη δραστηριότητα της εκχέρσωσης της έκτασης από τα δέντρα, που είχε αμφισβητηθεί  από τους αντιδρώντες. “Είναι αλήθεια ότι έχουν περιβαλλοντικές άδειες, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να προχωρήσουν με το έργο. Χρειάζονται ακόμα  τεχνικές εγκρίσεις. Δεν μπορούν να ξεκινήσουν την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ή την απόθεση των αποβλήτων. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να κόψουν το δάσος … », λέει η Μαρία Καδόγλου, ένα από τα πιο ενεργά μέλη του αντιμεταλλευτικού κινήματος.
“Εδώ, μεταξύ του 1947 και του 1949 είχαν δοθεί σημαντικές μάχες του εμφυλίου πολέμου», λέει ο Γιώργος Ταραζάς, άνεργος, που ήταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων κατά του σχεδίου. Κάποιες κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία. Μια φορά, το περασμένο καλοκαίρι, μετά από μια μάχη στο βουνό, τα ΜΑΤ κατέβηκαν στο κέντρο της Ιερισσού και έκαναν χρήση δακρυγόνων. “Μερικοί είχαμε δει ΜΑΤ μόνο στην τηλεόραση», λέει ο Ταραζάς.
Η ΕΕ καταδίκασε την πώληση
Η σύμβαση με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο πούλησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της μεταλλευτικής περιοχής των Σκουριών, αφού παραιτήθηκε από τα τέλη παραχώρησης, ερευνήθηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τρία χρόνια μετά αποφάσισε ότι επρόκειτο για κρατική ενίσχυση που παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού. Η αγοράστρια εταιρεία, Hellas Gold, που είχε ιδρυθεί πριν από τρεις ημέρες, ήταν στον έλεγχο του ομίλου ΑΚΤΩΡ (σήμερα κατέχει το 5% των μετοχών), ενός κατασκευαστικού κολοσσού, αναδόχου των περισσότερων από τα έργα των Ολυμπιακών του 2004 που ανήκει στην οικογένεια Μπόμπολα , μια από τις πιο ισχυρές στην Ελληνική οικονομία, ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, το μεγαλύτερου ιδιωτικού τηλεοπτικό σταθμό, του Mega TV.
Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή η σύμβαση, που κλείστηκε χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, πούλησε με κακούς όρους το μεταλλείο και έτσι διέταξε την εταιρεία να πληρώσει € 15 εκατομμύρια ως αποζημίωση στο κράτος που είχε εγκρίνει την πώληση. Τη σύμβαση διαπραγματεύτηκε  ο τότε Υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Πάχτας ο οποίος λίγο αργότερα παραιτήθηκε, αφού έγινε γνωστό ότι είχε διευκολύνει την αλλαγή ενός νόμου ώστε να κατασκευαστεί ένα μεγάλο τουριστικό συγκρότημα στην περιοχή. Ο Πάχτας, που έχει εκλεγεί Δήμαρχος του δήμου στον οποίο βρίσκεται η μεταλλευτική περιοχή, είναι ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές του έργου.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο "πυρετοός" ειναι παντα χρησιμος σε μια αρωστια οργανισμου , σκοτωνει τα παθολογικα μικροβια με την υψηλη θερμοκρασια.... τωρα ποιως ειναι το μικροβιο...αναμενετε στο ακουστικο.

Ανώνυμος είπε...

σύμφωνο ότι το περιβάλλον πρέπει να το υπερασπιζόμαστε ως κόρη οφθαλμού μα αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω από σας τι σας φοβίζει από μια συμμετοχη σε έναν διάλογο με συμμετοχη επιστημονικών ομάδων από όλες τις πλευρές ;

Ανώνυμος είπε...

παρακολούθησα επιστημονικές ομάδες που είναι κατά τις επένδυσης άρα δεν στερείστε υποστήριξης τέτοιον ομάδων

Ανώνυμος είπε...


Η Ξεφτίλα του ελληνικού κράτους από την τροϊκανή συγκυβέρνηση. Αντί να δίνουν λεφτά για την εξυπηρέτηση προγραμμάτων επιμόρφωσης για οικονομικές δραστηριότητες συμβατές με το περιβάλλον και την αξιοποίηση των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Χαλκιδικής (μελισσοκομία, δενδροκομία, παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, τουρισμός σε όλα τα είδη του, και τόσα άλλα που πραγματοποιού άλλες περιοχές, όπως π.χ. η Κρήτη) επιλέγουν την καταστροφή και την μετατροπή των Χαλκιδικιωτών σε Αφρικάνους. Δίνουν τα χρωστούμενα από διευκολύνσεις της τρικομματικής Κυβέρνησης της συμφοράς από τους Μπόμπολες και την παρέα του (προπαγάνδα χωρίς φραγμούς στα κανάλια και στις εφημερίδες τους) και αδιαφορούν αν καταστρέφεται αυτός ο μοναδικός σε περιβάλλον, όσο και σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, τόπος όπως είναι η Χαλκιδική μας.
Καϋμένη Ελλάδα που έφτασες και ποιοί καθορίζουν τις τύχες σου... Στηρίξου όμως σ' όσους συναισθάνονται τον μέγα κίνδυνο της καταστροφής, στηρίξου σε όσους πραγματικά σε αγαπούν...
Λαδιαβίτης

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας φοβίζει τίποτα, αλλά ΤΙΠΟΤΑ λέμε!!!
Ας έρθουν και θα τα πούμε. το πρόβλημα είναι ότι αυτοί δεν έρχονται!!!

Ανώνυμος είπε...

Αρσενικό στις Σκουριές;; ο πορφυρικός χαλκός έχει αρσενικό;; με αυτά τα ψέματα κύριε Τόσκα προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο;; αυτά που λέτε τα σκέφτεστε ή λέτε όσο το δυνατόν περισσότερα μπορείτε για να δημιουργείσετε εντυπώσεις;;
Ξεφτίλα... αν έχεις πραγματικά στοιχεία που να δείχνουν κάτι τέτοιο ανέφερε τα τώρα. Αν έχεις ερωτηματικά σύμφωνα με την επένδυση ανέφερε τα τώρα. Έτσι ίσως γίνουμε και ακόμη καλύτεροι και να ληφθούν ακόμη περισσότερα μέτρα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Ενός περιβάλλοντος που μένουμε όλοι έδω (και οι μεν και οι δε) και εδώ θα μεγαλώσουμε κι εμείς τα παιδιά μας.....

Ανώνυμος είπε...

Α ρε Λάζαρε, σ' έκανε και πολιτικό μηχανικό...

Ανώνυμος είπε...

Οι κάτοικοι φοβούνται για τους υδατικούς πόρους της περιοχής. “Στη γη υπάρχουν πολλά μέταλλα και μεταξύ αυτών αρσενικό, σε υψηλά ποσοστά … Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί”, λέει ο Τόσκας. Στις συζητήσεις με όσους αντιτίθενται στο σχέδιο, το αρσενικό εμφανίζεται συχνά.
ΔΕ ΔΙΝΩ ΣΗΜΑΣΙΑ Σ΄ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΤΟΣΚΑΣ 30 Ιανουαρίου 2013 - 3:53 μ.μ.
ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΙΝΟΥΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ. ΚΑΙ ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΔΩ ΘΑ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ. ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΤΕ; ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΟΛΟΕΤΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΤΡΥΠΑΝΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΑΘΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΟΡΥΞΗ. ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕΣΑ ΔΕ ΣΚΑΒΕΙΣ... ΓΚΕΓΚΕ;

Ανώνυμος είπε...

Προς Λαδιαβίτη,

Τώρα τελευταία έχω διαπιστώσει ότι σε διακατέχει μια αγωνία εγκατάλειψης και ότι προσπαθείς να συσπειρώσεις τον κόσμο γύρω σου με τα ίδια έωλα επιχειρήματα που χρησιμοποιείς τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Μάταιες προσπάθειες ναυαγισμένες που λέει και ο ποιητής.....

Ανώνυμος είπε...

καλα θα μασ τρελανετε πιος λογικος ανθρωπος θα πιστεψει οτοι μια πολυεθνικη εταιρεια θα νιαστη για το περιβαλον κ για τους κατοικους,αυτα μονο κατι πουφιανακια που τα περνουνε τα λενε στα καφενεια για να ειναι οι (καλοι),,καποια στιγμη αργα η γρηγορα η κολοεταιρεια θα φυγει εσεις (ρουφιανακια) θα μεινετε εδω να λογοδωτησετε στους συμπολιτες σας

Ανώνυμος είπε...

προς
3:48 μ.μ.
είσαι υπέρ του διαλογου μετάξι όλον τον εμπλεκομενων ομάδων

Ανώνυμος είπε...

υπάρχουν αυτοί που συμφωνούν με την επένδυση και αυτοί που είναι κατά. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό πολιτών που κρατούν ουδέτερη στάση (κακός βέβαια ) ο λόγος μάλλον οι χειρισμοί τον δυο προηγούμενων ομάδων ας προσπαθήσετε μέσου ενός διαλόγου να μας πείσετε για την ορθότητα τον επιχειρημάτων σας ο κάθε ένας ξεχωριστά σε πρώτη φάση και με αντιπαράθεση σε δεύτερη φάση να διακρίνουμε και εμείς που κακός είμαστε ουδέτεροι ποιος δρόμος τελικά διασφαλίζει καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.
Ένας διάλογος ποτέ δεν κάνει κακό την επόμενη μέρα αν το επιθυμείται ξαναγυρνάμε στην καθημερινότητα τον διαφορών και βάλε….

Ανώνυμος είπε...

Ο κόλπος της ιερισσου ειναι ήδη μολυσμενος με τα απόβλητα που πεφτουν απο το υπάρχων εργοστασιο απο το 2002 και μετα όλοι η θάνατοι κατα 90% ειναι απο καρκίνο φανταστητε τι θα γίνει αν ανοίξει τελικά και το εργοστασιο χρυσου

Ανώνυμος είπε...

Τόλη-Μαράκι
Να μας λείπει τέτοια δημοσιότητα για τη Χαλκιδική και την Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη Ισπανική εφημερίδα δεν θεωρείται αξιόπιστη. Ψευτοαριστερή του Κέντρου με ειδήσεις και ρεπορτάζ αμφίβολης εγκυρότητας. Την πήγαν στα δικαστήρια όταν πριν λίγα χρόνια παραβίασε το ιατρικό απόρρητο του Τσάβεζ.
Από ότι μάθαμε οι Ισπανοί έχουν δικά τους μεταλλεία χρυσού. Γιατί θέλουν να σταματήσουν τα δικά μας ;;;
Να κοιτάξουν τη δικιά τους χώρα. Το τι γίνεται στον τόπο μας το ξέρουμε καλύτερα εμείς. Δεν χρειαζόμαστε βέβαια τον Τόσκα με τις βλακείες του και "τα άλλα παιδιά" να μας το πούν.
ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ

Ανώνυμος είπε...

προς 10:54 μ.μ.
έκανα φέτος ουκ ολίγες φορες μπάνιο στον κόλπο ιερισσού τι θες να μου πεις ότι έκανα χαζομάρα; πάντως εμενα προσωπικά σα καθαρά μου φάνηκαν αν μια τέτοια προσωπική διαπίστωση υπάρχει θα ήταν άσχημο να ζήτησης αν όχι να απαίτησης να απαντηθεί από μια συζήτηση όλον τον εμπλεκομενων φορέων αν όντως έτσι είναι μπορεί να συμφωνήσουν με σένα και αρκετοι εργαζόμενοι να γίνει μια συζήτηση με στοιχεια και νούμερα και όχι κάθε ένας να λέει τα δικά του

Ανώνυμος είπε...

προς 10:54 μ.μ.
πάντως εγώ προσωπικά επισκέφτηκα τον κόλπο Ιερισσού ουκ ολίγες φορές φέτος τι
μου λες ότι έκανα χαζομάρα;
Αν αυτό που λες είναι πραγματικότητα τι θα σε εμπόδιζε να πάρεις
απάντηση αν όχι να απαίτησηεις να πάρεις απάντηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα
από μια επιστημονική ομάδα όλων τον εμπλεκόμενων φορέων ώστε με την αμφισβήτηση και τα νούμερα να ξεδιαλύνει το τοπίο για το ποιος λέει την καλύτερη αν όχι την απόλυτη αλήθεια
σε αυτόν τον τόπο πια ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με στοιχεία και νούμερα και όχι με υποθέσεις αν είναι όπως τα λέτε θα συμφωνήσουν πιστεύω ακόμα και κάποιοι εργαζόμενοι σίγουρα όχι όλοι ότι η επένδυση δεν θα ήταν καλό να προχωρήσει , καλά για αυτούς που κρατούν ουδέτερη στάση δεν το συζητάμε….

ΤΥΦΩΝΑΣ είπε...

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΣΣΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΕΕΕΕΕ???? ΨΕΥΤΕΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ...

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η εφημερίδα (Ελ παις) έχει πάρει κυριολεκτικά τον κατήφορο με τις καμαρωτές π@π@ριες που γράφει. Αυτό το λινκ δίνει μια γευσή για το τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ελ παις http://www.sportdog.gr/article/150800/megali-gkafa-tis-el-pais

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ! Η Χαλκιδική δεν είναι κι ουτε θα γίνει η χαβούζα των Βαλκανίων.

ΜΠΟΜΠΟΛΑΚΙΑ - ΠΑΧΤΑ - ΚΑΝΑΔΟΙ ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ! ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΜΠΕΛΑ ΣΑΣ!

s.l.s είπε...

τυφωνα πρεπει να δεις ψοφια ψαρια στην παραλια για να καταλαβεις? ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΑΚΡΥΑ...