Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ

Σκεπτόμενος Πολίτης
«Ισπανία – χρυσός» : Στο άκουσμά τους οι «οικολόγοι» φαντασιώνονται. Αδίστακτοι κονκισταδόρες, αμαρτωλοί ιεραπόστολοι, Ινκας-Αζτέκοι-Μάγια, χρυσάφι αμύθητης αξίας, υφαρπαγή πλούτου. Όλα τούτα συνέβαιναν με τους αποικιοκράτες Ισπανούς στον 16ο αιώνα. Αλλά η Ισπανία στον 21ο αιώνα, όπως πολλοί δεν γνωρίζουν, εξορύσσει χρυσό. Και όχι μόνο, αφού συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρώπης με σημαντική μεταλλευτική δραστηριότητα. Η Ισπανία είναι τρίτη στον κόσμο σε εξόρυξη γύψου, έκτη σε φθορίτη, έκτη σε βιομηχανικά αδρανή, πρώτη στην Ευρώπη σε σεπιόλιθο. Γαιάνθρακες (8 εκ τόννοι), θειούχα (10 εκ τόννοι), σιδηρομεταλλεύματα,χαλκός, χρυσός, άργυρος, ψευδάργυρος, ποτάσα και λιπάσματα, μεγάλες μεταλλουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες.Στη χώρη αυτή βρίσκεται μια από τις σημαντικότερες ζώνες μεταλλοφορίας της Ευρώπης, η περίφημη Ιβηρική Ζώνη σιδηροπυριτών με τεράστια αποθέματα θειούχων, ηφαιστειακής προέλευσης. Στην Ισπανία υπάρχουν δύο σημαντικά ενεργά μεταλλεία χρυσού, στο El Valle-Boinas (Βelmonde da Miranda) και στο Carles (Salas), που απασχολούν πάνω από 300 άτομα. Πρόκειται για πολυμεταλλικά κοιτάσματα χρυσού-χαλκού- αργύρου που βρίσκονται στη διάσημη περιοχή μεταλλοφορίας του Rio Narcea.

Άλλη μια έκπληξη αποτελεί η γειτονική Πορτογαλία. Η δεύτερη, μικρή χώρα της Ιβηρικής (έκταση μικρότερη από την Ελλάδα, ίδιος πληθυσμός), έχει σημαντική και αυτή μεταλλευτική δραστηριότητα, κατέχοντας τμήμα της Ιβηρικής ζώνης σιδηροπυριτών. Πέμπτη στον κόσμο σε λίθιο, ενδέκατη σε κασσίτερο, πέμπτη σε βολφράμιο. Χαλκός, άργυρος, ψευδάργυρος, ορυκτό αλάτι και βιομηχανικά ορυκτά, με κύρια τον τάλκη και τον βαρύτη. Σημαντικές μεταλλουργίες, παραγωγής κυρίως συμπυκνωμάτων και τσιμεντοβιομηχανίες.

Υπάρχουν βέβαια και πολυάριθμα μεταλλευτικά projects και στις δύο χώρες, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Εστιάζοντας πάλι στο χρυσό, σίγουρα αξίζει να γίνει μνεία στο Salave/Tapia de Casariego (Ισπανία), που θεωρείται από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα, υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό και είναι στο τελευταίο στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης (για εργοστάσιο και λίμνες τελμάτων, το μεταλλείο έχει αδειοδοτηθεί), στο La Zarza/Huelva (Ισπανία), χαλκού-χρυσού και στο Penedono (Πορτογαλία).

Οι κοινωνίες λοιπόν της Ιβηρικής, πέρα από τον τουρισμό, συνεχίζουν μια μεταλλευτική παράδοση, που κρατάει από τη Ρωμαϊκή εποχή (δείτε εδώ). Μετά την πρόσφατη θετική αξιολόγηση και αποδοχή της ΜΠΕ για το μεταλλείο Salave, ο τοπικός Υπουργός Ανάπτυξης, Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος των Asturias (μια μικρή επαρχία/πριγκιπάτο της Ισπανίας με έκταση λίγο μεγαλύτερη από τη Θράκη και πληθυσμό 1 εκ κατοίκους), έδωσε εδώ απλά μαθήματα βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέροντας πως η απόφαση που πάρθηκε «με το νόμο ανά χείρας, θα συνδυάσει την περιβαλλοντική προστασία με την οικονομική δραστηριότητα»

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλέ πήγαινε να ζήσεις εκεί τι κάθεσαι και χαραμίζεσαι σε έναν τόπο που δεν θέλει τέτοιου είδους ανάπτυξη;;;Αφού είσαι και σκεπτόμενος ΠΩΛΗΤΗΣ.Βρε άι χάσου όπως λέει και ο Λαζόπουλος.
Έξω δολοφόνοι απο τον τόπο μας.
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑρΠαχτούληδες.

Ανώνυμος είπε...

@8.02
Εχεις ακαταμάχητα επιχειρήματα.
Θα σου πρότεινα να βάλεις το μυαλουδάκι σου να δουλέψει, να αρχίσεις να σκέφτεσαι και σαν σκεπτομενος κι εσύ να αρχίσεις να προβληματίζεσαι. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο τόσες ευρωπαικές χώρες να έχουν μεταλλεία και μάλιστα χρυσού κι εμείς να νομίζουμε ότι είμαστε ξύπνιοι και οι άλλοι κουτοί.
Και αυτές οι χώρες έχουν τουρισμό και γεωργία και κτηνοτροφία και αλιεία, αλλά έχουν και μεταλλεία. Αυτό και μόνον νομίζω λέει πολλά.

Ανώνυμος είπε...

9:45
Μάλλον δεν γνωρίζεις και πολλά γι' αυτές τις εξορύξεις!
Διάβασε και λίγο! Δεν κάνει κακό η γνώση!
Παντού αυτού του τύπου οι εξορύξεις φέρνουν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα και πολλές φορές την καταστροφή!
Στην Ισπανία, στα νότια της χώρας, ένας μεγάλος ποταμός και τεράστιες εκτάσεις είναι ήδη κατεστραμμένες από αυτού του τύπου τις επενδύσεις!

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΕ ΠΟΛΙΤΗ
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ AZNARCOLLAR ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΕΚΕΙ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟ 2000. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΣΑΙ ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΣ. ΕΠΙΦΥΛΑΣΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

9:45 τώρα με έπεισες με τα δικά σου(γελοία ως ανύπαρκτα) επιχειρήματα.
Οι ΑρΠαχτούληδες τι σας ποτίζουν΄;;;;;Α ρε πρόβατα.....
ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΥΜΑΝΤΟ.Εσυ δεν είσαι καν χαλκιδικιώτης.Ξεκουμπίσου μαζί με τα μπομπολάκια
Και θα το ξαναπώ: Αι χάσου.....

Ανώνυμος είπε...

ομως σκεπτόμενε πωλητή παρά την επιδοση της Ισπανίας στις εξορύξεις και αυτή χρεοκόπησε

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΠΑΓΤΑΝΔΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ELDORADO ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΕΤΣΙ Ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ (ΤΑΧΑΜ ΔΗΘΕΝ) ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΠΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΨΕΜΜΑΤΑ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΊΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΗ (ΠΑΡΑΠΆΝΩ) ΑΝΑΡΤΗΣΗ.
Ο ΚΑΘΕ ΜΠΑΓΑΠΟΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ. ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

ρε σκεπτόμενε γιατί μας τα ζαλιζεις με την ιβηρική??? εδώ είναι Χαλκιδική το έχεις πάρει χαμπάρι???
εκτός και αν δεν το σκέφτηκες ακόμα πως ζεις στην Χαλκιδική...!! συντονίσου επί τέλους με την απαίτηση των κατοίκων της Χαλκιδικής που δεν θέλουν αυτή την καταστροφή στον τόπο τους...!!!

caesar

Ανώνυμος είπε...

Ο σκεπτόμενος ... Γλυφτης του Αρπάχτα!!!

Ανώνυμος είπε...

9,39
ΜΑΖΙ ΣΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Κυρία caesar
Εφόσον εδώ είναι Χαλκιδική γιατί τσιμπάς;
Μήπως γιατί η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι παρόμοιες με μας; Γιατί δηλαδή να μην δούμε τι κάνουν εκεί με τα μεταλλεία; Μας φλομώσατε στο παραμύθι με τις καταστροφές, τελικά μεταλλεία χρυσού υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη και δεν το ξέρουμε.